Blog

Svoju budućnost Vela Luka mora tražiti u razvoju zdravstvenog turizma i kroz valorizaciju kulturne baštine

[:HR]U Veloj Luci u subotu, 28.02.2015. u hotelu Korkyra održana je javna rasprava „U KOJEM SMJERU IDE TURIZAM VELE LUKE – STANJE, BUDUĆNOST I RAZVOJ u svrhu unapređenja turizma u Veloj Luci.

Organizatori ovog skupa su Croatia Hot spots magazin i hotspots.net.hr portal.

DSC04671_1

Kako vratiti turizmu Vele Luke stari sjaj?

Turizam Vele Luke bilježi svake godine sve bolje rezultate, pomaci su vidljivi, ali spori, treba mnogo mukotrpnog rada, novih inicijativa, ulaganja kako bi se se brojke barem približno vratile na rezultate prije rata. Kada je Vela Luka bila jedna od najuspješnijih malih turističkih destinacija, ostvarivala brojke od 400.000 noćenja, naspram današnjih 150.000 noćenja.

Na samom početku prisutne je pozdravila organizatorica Maja Zlokić i načelnik Općine Vela Luka g. Tonko Gugić. Načelnik je ispred Općine predstavio projekte, među kojima je najvažniji projekt kanalizacije, najavio poboljšanje turističke infrastrukture, te predstavio područja za turistička ulaganja.

DSC04664_1

Na raspravi koja se sastojala od tri dijela 1. Panel izlaganja, 2. Predstavljanja gostiju predavača, 3. Okruglog stola – na kojem su se postavljala pitanja panelistima i sudionicima Okruglog stola. Tijekom rasprave su se svi složili da Veloj Luci fali zajednička vizija razvoja turizma, odlučnosti, novih projekata, te da je važno da se barem na kratko stavi na stranu privatni interes i zajedno krenemo u nove inicijative.

Posjetitelje ali i goste je posebno dojmio prvi panelist Aleksandar Šeparović, jedna od čelnih osoba u turizmu 70ih i 80ih godina, bivši direktor hotelskog poduzeća HUM. U kratkom predstavljanju pružio nam je mali osvrt na turizam 70ih i 80ih godina prošlog stoljeća u vrijeme najvećeg gospodarskog i turističkog procvata veloluškog turizma te početaka zdravstvenog turizma, pružio će nam uvid u uvjete u kojima je taj razvoj dosegnut i dao smjernice današnjim čelnim ljudima.

10308240_10153116467939487_5608106129375427272_n

Direktor Turističke zajednice općine Vela Luka – Dorjan Dragojević, pružio je uvid u stanje turizma danas u brojkama, predstavio planove i projekte za nadolazeću sezonu, najavio ljetnu sezonu, zabavna, kulturna i sportska događanja i novosti…

Srednja škola Vela Luka održala je prezentaciju “Pogled iz prošlosti u budućnost”, pruživši nam analizu i usporedbu današnjeg i nekadašnjeg stanja u brojkama, viziju razvoja turizma u budućnosti… te odgovorili nam na pitanje vide li sebe današnji učenici u budućnosti u našem mjestu, ili kao većina teže odlasku sa otoka. Predstavili su viziju razvoja turizma u Veloj Luci, koja uključuje zabavni park na Proizdu, plaže za djecu, zabavu za mlade, arheološki park, program zabavnih manifestacija…

Ravnatelj centra za kulturu –  arheolog i profesor dr. Dinko Radić, održao je predavanje pod nazivom “Kulturna baština – razlozi njezina postojanja odnosno nepostojanja”, u kojoj je ukazao na probleme razvoja turzma u destinaciji, predstavio potencijal kulturne baštine, istaknuo Velu Spilju kao jedno od najvrijednijih arheoloških lokaliteta u Europi, također i ostale potencijale, osvrnuo se i na pitanje na koji način se Vela Luka i njezini mještani žele baviti turizmom.

Ravnatelj Lučke Uprave Vela Luka – Boris Žuvela predstavio je projekt uređenja obalnog područja Vele Luke,  projekt uređenja trajektnog pristaništa i projekt marine, te ukazao na budućnost razvoja turizma Vele Luke kroz nautički turizam

U posebnom djelu programa “Dobri primjeri upravljanja destinacijom” predstavili su se destinacije Split, Supetar i Hvar.

10978541_10153116468234487_7981085964556619018_1

Publika je s velikim iščekivanjem dočekala predstavnicu šampiona hrvatskog turizma – grada Splita, direktoricu Alijanu Vukšić, koja je u svom izlaganju pohvalila inicijativu, izlagače te ocjenila kako je najveći potencijal destinacije u ljudima koji tu žive, u udruženom radu i zajedničkoj viziji. Ukazala nam je na aktivnosti Tz Split, važnost kreiranja novih turističkih proizvoda prilagođenima potrebama tržišta, te ukratko predstavila nove načine komunikacije s tržištem putem inovativnih tehnologija.

Direktor Tz grada Supetra, Ive Cvitanić pokazao je na konkretnom primjeru valorizaciju kulturne baštine u Supetru, kroz brojne manifestacije, događanja, tematske ture, te otkrio tajnu kako je Supetar iz tranzitnog centra postao atraktivno turističko središte koji ostvaruje brojke preko 550.000 noćenja.

Ispred Sunčani Hvar hotela predstavila se Head concierge – Ana Štambuk. Ukazala je na važnost kreiranja dodatnih usluga i proizvoda u poslovanju hotelske kuće, te potrebu komunikacije svih sudionika turističke ponude u destinaciji.

10609447_10153116467899487_9208505605441316473_n

ZAKLJUČAK RASPRAVE

Na javnoj raspravi sudjelovali su panelisti, čelne osobe turizma Vele Luke, gosti, osobe koje su obilježile turizam Vele Luke, turističke agencije, hotelijeri, ugostitelji, profesori. Svi su se složili u činjenici da ukoliko želi konkurirati na europskom tržištu, svoju budućnost Vela Luka mora tražiti u razvoju zdravstvenog turizma i kroz valorizaciju kulturne baštine. Najveći aduti destinacije su prirodne ljepote i klima, a nedostatak loša turistička infrastruktura, neiskorištenost potencijala kulturne baštine, manjak turističkih sadržaja u destinaciji, neatraktivnost turističke ponude, nedostatak suradnje na nivou otoka.[:]