Aktualno

Otok Hvar – uzbudljiv i ukusan

This post is also available in: English

Related image

DA HVAR NE ZOVU BEZ RAZLOGA PRIJESTOLNICOM GASTRONOMIJE I VINA, zna svatko tko je makar jednom na našem najsunčanijem otoku svojim nepcima priuštio gozbu za pamćenje!

Image result for taste the mediterranean HVAR

Njegovi vinogradi, maslinici, polja lavande, cvjetne livade i šume, koji se kao kakav atraktivan mozaik isprepliću sa suhozidima i gomilama, daju namirnice nemjerljive svježine i kvalitete.

Image result for RESTORANI PALMIŽANA

Zaista, ima li nešto bolje (i zdravije!) od netom ulovljene ribe, ili pak aromatičnog bilja upravo ubranog u vlastitu vrtu, pri čemu su jedini “konzervansi” vašim namirnicama sol, bura, dim, domaće ulje i kvasina?

Image result for JELSA HVAR GASTRONOMIJA

Pridodamo li tome nadaleko poznatu hvarsku vinsku kartu, na kojoj se ponosno šepure plavac mali i bogdanuša, ne čudi činjenica da ovaj otok osvaja nepca širom svijeta.

Image result for taste the mediterranean HVAR

Imageu prave otočke gastro metropole pridonio je i tamošnji festival Taste The Mediterranean, koji slavi zdravu i ukusnu mediteransku hranu i način života, a ukoliko ste i Vi, potaknuti našim retcima, odlučili upisati Hvar u Vaše putne itinerare, proučite naše preporuke za gastro avanturu po mjeri!

KUŠAJTE VINO KOJE JE OSVOJILO BEČKI DVOR. Ono što su za Vis vugava, za Kaštela crljenak, a za Korčulu pošip i grk, za Hvar je njegovo bijelo vino bogdanuša, svježa i mekana okusa s aromama prezrelog voća. Da je uistinu Bogom dana, dokazuje činjenica da se posluživala isključivo u specijalnim prigodama, za blagdane i uz otmjene riblje specijalitete, a zbog svoje iznimne kakvoće pila se i na bečkom dvoru!

Preferirate li pak, crna vina, uživajte u krepkom i zaokruženom okusu rubin crvenog plavca malog – entuzijastični enolozi kažu da je zanosno poput lijepe djevojke koja šeta hvarskom rivom!

Južna strana otoka, sa svojim strmim padinama koje se pretvaraju u dolce i završavaju prekrasnim šljunčanim plažama, daje vrhunske položaje za uzgoj ove sorte – potražite je u sklopu brojnih hvarskih vinskih podruma i obiteljskih gospodarstava, ili njome začinite ukusan obrok u nekoj od savršeno izmještenih, rajskih gastro oaza na Paklenim otocima.

Image result for SVETA NEDELJA RESTORAN HVAR

UPOZNAJTE KRALJICE TRADICIJSKE TRPEZE. Gdje god na Hvaru krenete, velika je vjerojatnost da ćete naići na mali obiteljski restoran sa preukusnom domaćom hranom spravljenom baš po receptima hvarskih nona! Izbirljive gastronomade oduševit će dragulji otočke gastro tradicije – hvarska gregada, humačka panada, grabljanska pašticada, bruški brujet ili pak staro otočko jelo pećica na tećicu – desert od mladog kozjeg sira sa šećerom ili medom!

Image result for GREGADA HOTSPOTS

Nama se naročito sviđaju mali obiteljski restorani i konobe u Zavali, Pitvama i Svetoj Nedjelji, gdje možete razmaziti nepca polpetama od hobotnice, makarunima s kozicama i šparogama, ribom na suho koja se satima na slaboj vatri bez dodatka tekućine kuha uz luk, češnjak, maslinovo ulje i začine, te bravetinom na ražnju, koja zbog pečenja na štapu primorske kleke oduševljava smolastom aromom drva!

Image result for HVAR PAPRENJACI HOTSPOTS

NE ZABORAVITE PAPRENJAKE. Hvarske gastro delicije mogu biti i sjajan (a istovremeno i vrlo ukusan!) suvenir. Primjerice, Starogrojski paprenjoci aromatični su tvrdi kolači od meda, šafrana, klinčića, cimeta i orašćića, te mirisnog prošeka i zlatnožutog hvarskog maslinovog ulja.

Image result for HVAR MASLINOVO ULJE

Ovakva rapsodija okusa kao da objedinjuje samu srž Hvara, a u svom “Ribanju i ribarskom prigovaranju” spominje ih i slavni Petar Hektorović! Ne propustite kušati ovu drevnu poslasticu, kao ni čuveni liker od lavande, karakterističan po nježno ljubičastoj boji i osebujnu okusu.

stari-grad-26_1


Bočica ovog likera koju ćete koristiti za posebne prilike (kušajte i one od limuna i naranče, rogača i oraha!), ili pak staklenka meda od lavande, ružmarina, vrijesa, planike ili kadulje, bit će savršen podsjetnik na Vašu ukusnu i mirisnu, hvarsku gastro pustolovinu!

Foto: Tz Hvar, Tz Jelsa, Taste The Mediterranean, Sunčani Hvar

Više: www.dalmatia.hr

This post is also available in: English