Aktualno

TAMO GDJE SE LJUBE RIJEKA I MORE Krenite u gastro avanturu neretvanskim krajem!

Jug Hrvatske, Dubrovačko-neretvanska županija naime, najsunčaniji je dragulj u kruni turizma Hrvatske, a ljepota destinacije doživljava se svim osjetilima: očima, ali i mirisom te okusom. Gastronomija neretvanskog kraja izuzetno je uzbudljiva priča, delicije koje se tamo mogu kušati jedinstveno su iskustvo!

Tamo gdje se ljube rijeka i more – Neretva i Jadran – krije se prava riznica okusa. U restoranima, konobama i domaćinstvima Dubrovačko-neretvanske županije može se podjednako uživati u mesnim i ribljim jelima, ali i onima „specifičnima“ za ovaj kraj: žabama, jeguljama, školjkama…

Žabe pripremljene na najraznovrsnije načine gastronomski su adut kojemu je teško odoljeti, mogu biti pečene s pršutom, pohane, spremljene na brudet… Jegulje su također pravi mamac za znatiželjne gurmane, mogu biti u ljutom brudetu ili pečene na gradelama, dakako, postoje i druge varijacije na temu.

Ne zaboravimo da je Ston, ali i okolna mjesta u blizini, također odredište za sve koji se vole sladiti najboljim kamenicama, kao i drugim školjkama i “stanovnicima” jednog od najčišćih mora na svijetu: Jadrana s naše, razvedene hrvatske strane. Tu je riba sjajna pripremljena na bilo koji način, povrće je ekološko i raste u izobilju pod toplim suncem Mediterana, hrvatskog juga.

Ni mesoljupci neće biti razočarani, ali ni oni koji vole otkrivati – slatke okuse. Topli jug Hrvatske i Dubrovačko-neretvanska županija mjesto su gdje se mogu kušati divni arancini (i limuncini) od domaćih agruma, suhe smokve koje svakim zagrizom prizivaju okus ljetovanja u ovom toplom (k)raju; ne zaboravimo i slastice poput torte od makarula (stonski specijalitet s makaronima), kotonjate (slatko od dunje), padišpanj-torte (jednostavnog slatkog biskvita sljubljivog s kavom, prošekom i drugim pićima), krokanta od badema ili pak drugih kolača u kojima su zastupljene namirnice poput badema, rogača, naranči i drugoga autohtonog bilja.

Gastronomsku šetnju započnimo u – Opuzenu. Taj miran gradić pravo je otkriće za mnoge turiste i iz aspekta finog zalogaja, naime mjesto je to na gastro-mapi gdje caruje upravo čuveni neretvanski brudet, čak postoji i natjecanje u pripremi!

Ono se zbiva svake godine, i to zadnje subote mjeseca srpnja, u sklopu “Opuzenskog lita”, kulturno-zabavne manifestacije. Očuvanje i promocija lokalnih delicija motivirala je članove udruge “Pivčeva kala” da ulože veliki napor u, sad već renomiranu, manifestaciju u čast najpoznatijem hrvatskom brudetu, i tako od 2003. godine, u neposrednoj blizini konobe “Pod maslinom” u srcu Opuzena.

Mirise iz “velike teće” treba osjetiti, i kušati tu deliciju koja je Opuzen čvrsto mapirala na gastronomskom “must be” mjestu za sve ljubitelje sjajne autohtone i tradicijske kuhinje.

Metković je također gradić kojega ne smijemo zaobići želimo li dobro jesti i sjajno se zabaviti u ponudi kulturnih, prirodnih, gastronomskih i drugih sadržaja.

Jedinstveno iskustvo kušanja lokalnih delicija tijekom plovidbe lađama niz Neretvu nezaboravno je iskustvo zbog kombinacije tog ekološkog i gastronomskog spoja s nježnom notom avanture i uzbuđenja koje pruža pogled na plodne, bogate i raznolike osunčane krajobraze. Doista, svi to trebaju barem jednom doživjeti!

Putovanje se može započeti s rive u Vidu, Norinom uzvodno ili nizvodno, kao i na drugim lokalitetima u okolici Metkovića. Osobit je doživljaj ručak i plovidba vodama jezera Kuti u jugozapadnom dijelu doline; dakako, za konvencionalnije tipove tu su lijepe obiteljske konobice i restorani.

Neki od njih su: restoran Villa Neretva, konoba Đuđa i Mate, restoran Adria, konoba Ponta, restoran Lopoč, restoran Buđoni, konoba Vrilo, agro-etno park Žabac… Ni sa jednim od navedenih mjesta nećete pogriješiti, svi nude zanimljiva i autohtona jela, ali i ona europskog predznaka na koje su gosti već navikli.

Ne zaboravimo ni lokalnu gastronomsku manifestaciju “Raštika” u Naroni, naime natjecanje u pripremi raštike koje se zbiva u siječnju na antičkom forumu!

Tijekom udarne turističke sezone, pak, peče se riba i toči vino – preporuka je Metkovska cipolijada u srpnju, u samom srcu (može i trbuhu, prigodno) Metkovića.

Jedno od mjesta u blizini, vrijedno obilaska, svakako je vinarija Volarević sa wine-shopom i kušaonicom gdje se može uživati u divnom vinu, dok će pivoljupci guštati u neretvanskoj pivovari Brewville sa sjajnim craft-pivom!

Ploče – grad je to kojega zadnjih desetljeća najviše doživljavamo kroz čuveni Maraton lađa, kad Neretva “gori” a svi žele biti baš u Pločama!

No, tradicionalna Ribarska noć također je prava “meka” za ljubitelje dobre zabave i dakako, spize. Tko može odoljeti mirisu svježe pečene ribe s gradela u ambijentu koji mami na uživanje i hedonizam? Pogotovo nakon sportskih izazova u toplim kolovoskim noćima.

Ukoliko ste u blizini, grijeh bi bio propustiti – Klek. To maleno mjesto smješteno u prekrasnoj uvali između Splita i Dubrovnika nastanjeno je sa tek dvjestotinjak stanovnika, no ima snažne turističke adute poput tornja iz doba Mletačke republike, ali i vidikovac tvrđave Gradina iz doba antike, i druge ljepote – čak i veliku nekropolu stećaka.

No, ovo je prvenstveno gastronomski vodič, a znamo da baš svi volimo nakon šetnji, kupanja, rekreacije i razgledavanja – dobro jesti i piti.

U općini Slivno iznad Komarne se nalazi najmlađe vinogorje Hrvatske sa vrhunskim vinima, poznatim vinarijama i kušaonicama s pogledom, na Neretvanski kanal i poluotok Pelješac, od kojeg zastaje dah! 

Vinarije s prekrasnim kušaonicama i wine shopovima su Terra Madre, Rizmani OPG “Deak, dok svoja vina na ovom vinogorju proizvode još i Vinarija Volarević, Saints Hills, Modrozelena zadruga, te Zadruga Neretvanski branitelj.

Više: visitdubrovnik.hr

Foto: arhiva Tz-ova