Aktivni odmor

Gastronomskom manifestacijom MarsOvca grad Novalja predstavlja svoju tradicionalnu gastronomiju za koju je upravo paška ovca zaslužna

Turistička zajednica grada Novalje najavila je novi hedonistički gastronomski događaj koji će  se održati u Novalji, na otoku Pagu, 26.travnja od 11 sati, u ogradici u novaljskim Škuncinim stanima.

Tom prilikom ispričat će priču o MarsOvci te zajedno sa svojim vrhunskim ugostiteljima u 12 sati, točno u podne, ponuditi pravi „novaljski ubed“, spravljen od janjetine s bižima, koptrlice, utrobice i tripica. Jela su to s originalnim kuharskim potpisom, pripravljena po autohtonoj, tradicionalnoj recepturi, na način kako su se nekada pripremala.  Sada su ponovno pred nama, odoljela svim proteklim vremenima i čekaju neke nove istinske gurmane.       

                         Što je to MarsOvca?

Paška ovca jedna je posebna životinja, posebna ovca, možemo slobodno reći – ovca nad ovcama, MarsOvca, koja je dokazala  da se može živjeti na golom kamenu uživajući u posolicom začinjenom mirisnom smilju i aromatičnom bilju te od njega stvoriti najbolji sir na svijetu – paški sir. Novaljci su stoga svoju ovcu odlučili staviti na tron gdje i pripada te zahvaliti toj skromnoj životinji što ih hrani već stoljećima. Stoga su gastronomskom manifestacijom MarsOvca krenuli prezentirati svoju tradicionalnu gastronomiju za koju je upravo paška ovca itekako zaslužna.

“MarsOvca je svojevrsni hommage Paškoj ovci, otočnoj hraniteljici i težačkom načinu života, nanovo ispričan kroz novu gastronomsku kreaciju njezinih proizvoda od mesa, sira, skute, surotve i iznutrica” ističu organizatori ove nove gastro manifestacije, Udruga obrtnika Novalja – ceh ugostitelja, Turistička zajednica grada Novalje i Grad Novalja.

Posjetitelji su dobrodošli i na večernji dio gastro programa MarsOvca, planiran za javnost istog dana, na Trgu Bazilike, s početkom u 19 sati. Ljubitelji autohtone kuhinje moći će gustirati jela koja će pripremati čak 12 poznatih restorana s područja grada Novalje. Na svakom stolu bit će predstavljena Bljac i Mljac jela, ali sva nadasve fina. 

MarsOvca moći će se po prvi puta ove godine pronaći i u novaljskim restoranima, od 26.travnja do 26.svibnja, kada je ona najsvježija i najukusnija.  Sve goste željne novih i drevnih okusa na menijima pojedinih ugostiteljskih objekata u Novalji očekuju tradicionalna i pomalo zaboravljena jela, poput tripica, koprtla, utrobica s kapulon i janjetine na gradele, uz domaće namirnice i priloge od zelja i krumpira te skuta, sir i surotva.