Aktualno

ČISTA ESENCIJA OTOKA PAGA Prvi En Primeur paškog sira održan je u srcu novaljskog polja u restoranu BOŠKINAC!

Ovo je priča o otoku na kojem raste tek aromatično bilje, a proizvodi se jedan od najboljih ovčjih sireva na svijetu.

Prvi En Primeur paškog sira održan je u srcu novaljskog polja u restoranu BOŠKINAC!
Kušavali su se mladi sirevi a predstavljalo ih je 6 proizvođača iz Paški sir Udruga proizvođača – Pag Cheese Makers Association. Bio je to pravi festival mladog sira i okusa otoka Paga!

Organizatori ovog dogadjanja su: Paški sir Udruga proizvođača – Pag Cheese Makers Association, Hotel Boškinac i Turistička zajednica grada Novalje.

Otok Pag jedinstveni je fenomen u svijetu poznat po janjetini, soli, siru i fascinantnom krajobrazu mjesečevog izgleda. Upravo su janjetina, sol i sir upisani u registar zaštićenih oznaka izvornosti dok je baš otočki krajolik ‘zaslužan’ za kvalitetu ovih paških delicija. Pa tako, u svijetu poznat, paški sir ima svoj prepoznatljiv oštar i slan okus upravo zahvaljujući mlijeku ovaca koje se hrane aromatičnom lokalnom vegetacijom, koju jaki vjetar prirodno prekriva morskom solju. 

Tradicija organiziranog sirarstva na Pagu započela je još u 18. stoljeću, a danas se godišnje na otoku proizvede više od 200 tona sira. Paški sir najpoznatiji je i najvažniji brend hrvatskih sireva a  među najnagrađivanijim proizvođačima su Paška sirana, Gligora, Oštarić i Škoda.

Trenutno je 12 proizvođača sireva na otoku i svi su okupljeni u Udruzi proizvođača paškog sira čiji je cilj promocija poznatih i manje poznatih paških brendova. S tim je ciljem upravo održana i posebna manifestacija – en primeur sireva u paškom Boškincu!

Predstavljanje aktualne paške sirarske proizvodnje u formi en primeura logičan je potez Udruge proizvođača paškog sira, koji na ispravan način valorizira kulturu sira i paški sir kao proizvod.

Zadovoljstvo manifestacijom istaknula je direktorica Turističke zajednice grada Novalje:

– Ova manifestacija je izvrstan uvod u novu gastronomsku priču koja nam slijedi u travnju. Udruga ugostitelja Novalje i Turistička zajednica grada Novalje najavljuju dolazak MarsOvce! Biti će to hommage autohtonoj domaćoj deliciji čiji će proizvodi biti u potpunosti prezentirani na Bljak i Mljac stolu, sve najbolje i ono malo manje najbolje biti će prezentirano kroz sve što ta vjekovna hraniteljica Paga ima: sir, meso, iznutrice, sirutku, skutu… Priču ćemo predstaviti na našem središnjem gradskom trgu, svima koji se žele upoznati s istinskom paškom gastronomijom, objašnjava nam Šćiran.

Premijerno kušanje mladih paških sireva ispunilo je očekivanja i izlagača i brojnih posjetitelja. Mladi paški sir pokazao je svu raskoš okusa i mirisa, potvrđujući svoju kvalitetu zbog koje je prije pet godina upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

Prvi En primeur pokazao je odlike pravog gastro showa na kojem su se mogli kušati prvi ovogodišnji sirevi Paške sirane, sirane Gligora, sirane Mih te tri OPG-a: Krunoslav Vidas, Branimir Čemeljić i Franjo Zubović.

Nakon premijernog kušanja mladog sira kušala su se i originalna jela otoka Paga pa je u restoranu Boškinac serviran paški jelovnik u 16 sljedova u kojeg su uvrstili i mladi Paški sir šest sirana koje su se predstavile na En primeuru.

Sljedovi koji su oduševili sve prisutne bili su:

Koprtla s praščevinom i zeljem, janjeće tripice u paškom siru, ragu od sipe s gnudom od skute, janjeća toćada sa sušenom skutom, lički krumpir ispod peke s porilukom i fermentiranom skutom, janjetina na gradele na palenti s paškim sirom, bruschetta od janjeće jetrice, blago usoljena srdela na skuti i ukiseljena kapula, Posedarski i Drniški pršut, mišanca s kremom od sira, pizzete s paškim sirom i inćunima, bijeli rižoto od paškog sira i bosiljka, krema od skute crumble od sirutke i mendula, baskijski cheese cake od skute i karamelizirana sirutka, mladi Paški sir od 6 sirara i Focaccia iz krušne peći.


Foto: Eugen Rebernišak