Aktualno

PROJEKT IN-KULTUR: Još je Aristotel govorio da “uvijek treba očekivati nešto neočekivano”. Krizne situacije su uvijek neočekivane i treba znati odgovoriti na njih.

U sklopu projekta IN-KULTUR – kulturnom inovacijom za rast zajednice, a kroz aktivnosti jačanja kapaciteta organizacija civilnoga društva za unapređivanje javne svijesti i aktivnosti zagovaranja i rješavanja potreba ranjivih skupina posebno uslijed kriznih situacija, provedene su radionice o kriznom upravljanju i zagovaranju kulturnih i kreativnih industrija za upravljanje u kriznim situacijama. Cilj neformalne edukacije je jačanje ljudskih kapaciteta (stjecanje znanja i vještina) partnera na projektu, odnosno kako biti aktivan u zajednici u vremenima kriznih situacija te kako zagovarati i promovirati rad u kulturnim i kreativnim industrijama u doba krize.

Obrazovanje u trajanju od 2 jednodnevnih radionica (16 sati) organizirano je za pet predstavnika udruga partnera na projektu (Hrvatska udruga za turističke i kulturne rute „Tur Kultur“,  Hrvatsko društvo kulturnog turizma „CroCulTour“ i udruga „Dalmatia Event za organizaciju turističkih i kulturnih događanja i edukacija).

Radionice je vodio g. Dubravko Fijačko, certificirani interpretator baštine od strane Interpret Europe.

Kriza nije privremeni prekid u rastu, već drastična opomena da se ne može ponašati kao prije“, istaknuo je svojevremeno Željko Rohatinski, bivši guverner Hrvatske narodne banke. Kriza (od grč. krisis) znači znači prijelom, polazno teško stanje u svakom, prirodnom, društvenom i misaonom procesu. U samoj biti krize jest da treba odlučiti, odnosno donijeti novu odluku. Kriza je šansa za resetiranje i stvaranje novog početka, odnosno postavljanje novih modela poslovanja i privređivanja. Također, krizna vremena nameću nova rješenja, nove, kreativne načine promišljanja i nove načine ponašanja kao što je covid-19 kriza snažno potaknula online komunikaciju, obrazovanje pa i poslovanje.

Prema studiji „Mapiranje kreativnih i kulturnih industrija u Republici Hrvatskoj“ iz 2015. godine, koju je proveo Ekonomski institut iz Zagreba za HKKKI (Hrvatski klaster kreativnih i kulturnih industrija), kreativne i kulturne industrije vrlo su stabilne na turbulentna ekonomska vremena i krize. Može se reći kako su kulturne i kreativne industrije otporne na krizne situacije upravo zbog inovacija koje su sastavni dio njihovih aktivnosti.

U tijeku pandemije COVID-19 bilježi se porast za internet uslugama svih oblika za više od 60%. Takav porast potražnje rezultat je  povećanom prisutnosti na internetu, ponajviše većim angažmanom na društvenim mrežama, praćenjem aktivnih predstavljanja događaja (on-line festivala, sajmova, manifestacija) i eksponata (on-line izložbe, virtualni muzeji) i prijenosom sadržaja uživo, kao i poticajnim podcastovima te igrama i aplikacijama za internet posjetitelje. To je dovelo i do razvoja novih znanja i vještina koje korespondiraju internetskoj tehnologiji a samim time i do novih zapošljavanja i otvaranja radnih mjesta potrebnih za pružanje takvih vrsta usluga.

Krizno upravljanje uključuje ovladavanje kriznim situacijama, uspostavljanje kriznog menedžmenta, uspostava sustava koji će omogućiti fleksibilnost i otpornost, anticipativne i reaktivne aktivnosti, analiza scenarija i intervencijski plan djelovanja kroz krizno komuniciranje.

Posebno se to odnosi na organizacije civilnoga društva koje su svojim radom i djelovanjem upućene na rad u lokalnoj zajednici što znači da adekvatno postavljanja svih elemenata kriznog upravljanja može rezultirati pozitivnim odgovorom i novim inicijativama što se i pokazalo kroz primjer kulturnih i kreativnih industrija.

 „Krizne situacije veliki su izazov za organizacije civilnoga društva. Posebno za one koje se bave promocijom i unapređivanjem kulturne baštine gdje je potrebno tražiti nove paradigme i načine unapređivanja kad nastupi kriza.  Kulturne i kreativne industrije predstavljanju odgovor i izazov na krizne situacije kojima se može zadržati pa čak i povećati efikasnost udruga obzirom na mnogobrojna inovativna i kreativna rješenja koja su  rezultat dobrog kriznog upravljanja“, naglasila je Jesenka Ricl, predsjednica udruge CroCulTour.

Krizno upravljanje zahtijeva i zagovaranje kulturnih i kreativnih industrija poglavito u kriznim vremenima. Zagovaranje podrazumijeva utjecanje na javne politike ili ponašanja, usmjerava pozornost zajednice na važna pitanja, a donositelje odluka prema rješenju te može uključivati ​​i društveni marketing, informacije, obrazovanje i komunikaciju, organiziranje zajednice, i mnoge druge taktike.

„Organizacije civilnoga društva suočavaju se s velikim izazovima kada je u pitanju zagovaranje kulturnih i kreativnih industrija. S jedne strane moraju adekvatno i promptno odgovoriti novim načinom djelovanja i aktivnosti kada su u pitanju krizne situacije, dok s druge strane, moraju i aktivno djelovati u zajednici. Stoga zagovaranje treba biti dobro isplaniran proces koji je usmjeren na postizanje jasnih ciljeva i kreiranja podrške u određenom vremenskom razdoblju“, istaknula je Maja Zlokić, predsjednica udruge „Dalmata Event.

Stečena znanja, iskustva i vještine u upravljanjima procesima u kriznim situacijama i zagovaranju, poglavito u sferi rasta gospodarstva, OCD-ovi partneri na projektu IN-KULTUR će se koristiti za daljnji rad u zajednici za organizaciju inovativnih proizvoda i usluga kroz kreativne i kulturne industrije, a u svrhu kreiranja mogućnosti stvaranja uvjeta za zapošljavanje i samozapošljavanje poglavito ranjavih skupina.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta: 432.800 Kuna, bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda u visini 367.880 Kuna Državnog proračuna Republike Hrvatske: 64.920 Kuna. 

Stajališta izražena u ovom priopćenju za medije isključiva su odgovornost Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute „Tur Kultur“

 i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske

Sadržaj priopćenja za medije isključiva je odgovornost Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute „Tur Kultur“

Za više informacija o EU fondovima: www.esf.hr i www.strukturnifondovi.hr