Aktualno

U organizaciji Odbora za turizam i gospodarstvo Vele Luke održana radionica “Održivi turizam i poduzetništvo u poljoprivredi”





“NEMA RAZVOJA PODUZETNIŠTVA BEZ PODRŠKE LOKALNE VLASTI”

S velikim zanimanjem u skladu s epidemiološkim mjerama održana je 4. ovogodišnja radionica građanske inicijative – Odbora za turizam i gospodarstvo Vele Luke pod nazivom “Održivi turizam i poduzetništvo u poljoprivredi”

ODRŽIVOST KAO IMPERATIV

Pandemija koronavirusa ostavila je snažne društveno-gospodarske posljedice te dodatno stavila težinu na važnost razvoja održivog gospodarstva. Poticanje razvoja poduzetništva jedan je od načina na koji lokalna vlast brine o svom stanovništvu te potiče demografsku obnovu.



Na tu temu organizirana je radionica “Ruralni turizam i poduzetništvo u poljoprivredi”, koja se sastojala od stručnih predavanja i praktičnog dijela u kojem su predstavljeni izvrsni primjeri ruralnog turizma na otoku.

U stručnom dijelu radionice Ivo Mujo predstavio je projekte Ruralnog turizma i plan ruralnog razvoja u Dubrovačko neretvanskoj županiji.

“Ruralni turizam ima sve važniju razvojnu ulogu, sve je više različitih kvalitetnih turističkih proizvoda, a kroz brojne godine obilazaka terena po našoj županiji vidi se napredak u tom segmentu. Dubrovačko – neretvanska županija provodi niz projekata Ruralnog turizma i ruralnog razvoja. Jedan od njih je program javnih potreba kroz koji se financijski se podupiru projekti malih poduzetnika, jedinica lokalne samouprave, turističkih zajednica, udruga, te program javnih potreba u poljoprivredi.
Na oba projekta se natječe oko 200-njak poduzetničkih ideja, institucija, a ukupni iznos potpora je milijun kuna. Također u suradnji s Gospodarskom komorom provodimo natječaj za izbor najboljih poduzetnika u ruralnom turizmu “Zlatna naranča”, pobjednike izdvajamo na državno natjecanje “Suncokret ruralnog turizma“, kroz koji se se uključili također i korčulanski poduzetnici, te osvojili državna priznanja. Tu su i EU projekti “Mimoza” te brojni drugi. Pozdravljam ovo okupljanje i inicijativu, za razvoj poduzetništva ključan je angažman i inicijativa lokalne zajednice, treba povezati poduzetnike i potaknut ih da zajednički funkcioniraju. Pozivam poduzetnike da nam se obrate sa svojim inicijativama i prijedlozima
” – kazao je Ivo Mujo

Na radionici je sudjelovalo 25 prijavljenih poduzetnika. U prva tri dana putem digitalne platforme pregledalo je preko 500 ljudi, te je pokazala da su ovakvi susreti, razmjena poznanstava i iskustava pravi put za razvijanje poduzetništva u lokalnoj zajednici.

Zrinka Favro iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede predstavila je mjere i potpore za poljoprivrednike.

” S obzirom na trenutnu sitUaciju vezanu za pandemiju koronavirusa, ljudi se sve više okreću poljoprivredi, što je dobro, jer će se tako zapuštene parcele koje su obrasle u travu i korov dovesti u kulturu. Poljoprivrednici nam se uvijek mogu obratiti vezano za savjete i aktualne natječaje, mjere ruralnog razvoja“, ističe viša stručna savjetnica iz Poljoprivredno-savjetodavne službe Zrinka Favro.

Maja Zlokić održala je predavanje “Kako kreirati kvalitetnu marketinšku kampanju za poljoprivredni i ugostiteljski objekt”.
“Današnji turist traži bržu dostupnost informacija, personalizirani pristup i jedinstveni doživljaj. Prije dolaska u destinaciju najčešće je dobro informiran gdje dolazi, pretražuje pojmove lokalnih atrakcija, lokalne gastronomije i lokalnih proizvođača, zato je važno ulagati u marketing tj. znati kako prezentirati priču o svom objektu, izraditi kvalitetne fotografije, koristiti alate digitalne promocije i kanale prodaje

Iz izlaganja sudionika radionice mogli smo vidjeti izvrsne i nagrađivane primjere ruralnog turizma i poduzetništva na području Vele Luke i otoka Korčule.



Biljana Milina, vlasnica konobe Mate iz Pupnata, ispričala nam je priču kako su od male otočke konobe izgradili pravi gastro brend, dobili Michelinovu preporuku, te privukli brojne poznate goste. U Konobi Mate tako možete uživati u klašunima, amoretima, cukarinima, hrostulama i rožati. Uz tradicionalne otočke delicije, Biljana se ne boji eksperimentirati s korčulanskim proizvodima poput mendula, bosiljka, naranči, smokava, ružinih latica, lovora, kadulje i mente. Također priprema i marmelade od netipičnih sastojaka poput ružinih latica, agruma i poma.

U Veloj Luci 2007. godine otvorena je konoba Gulin, savršen spoj rada vrijednih ljudskih ruku i prekrasne prirode i svega najboljeg iz obližnjeg mora i s kopna.
“Naša formula uspjeha je upotreba lokalnih namirnica i onog što se taj dan nabavi od mesara i ribara, ribu lovimo i sami, a maslinovo ulje i povrće su naši” kazao nam je Marin Miletić, iz konobe OPG-a Gulin, dobitnika prošlogodišnjeg Zlatnog suncokreta.


Uljara Fanito osnovana je 2000. godine, posao je započeo moj otac, maslinar i uljar koji je nastavio tradiciju naših predaka uz, naravno, suvremenu tehnologiju i stručnu edukaciju. Dobili smo prvi na otoku oznaku izvornosti za naše extra djevičansko maslinovo ulje Torkul, naš zaštićeni brand. Tokom posljednih nekoliko godina, uskladili smo naše standarde sa svim potrebnim EU standardima. Budući da sam jedino dijete u obitelji bilo je logično da preuzmem obiteljski biznis što se i dogodilo” kazala je u svojoj prezentaciji vlasnica međunarodno nagrađene uljare Marija Žuvela.



Iz izlaganja sudionika radionice mogli smo vidjeti izvrsne i nagrađivane primjere ruralnog turizma i poduzetništva na području Vele Luke. Na žalost, zajedničko tim primjerima jest to, da na svojem putu do uspjeha, nisu imali nikakvu ili tek zanemarivu podršku od strane Općine. Ništa neobično, s obzirom da Općina Vela Luka još uvijek nema Razvojnu agenciju koja bi pratila i pomagala lokalne OPG-ovce, poduzetnike u poslovnim aktivnostima i privlačenju sredstava iz EU fondova.” – kazala nam je organizatorica, predsjednica Odbora Maja Zlokić

Za usporedbu, susjedna Općina Blato i Grad Korčula imaju svoje razvojne agencije, Blaru d.o.o., osnovanu još 2017.g., odnosno Koru d.o.o., osnovanu 2013.g., koje svojim poljoprivrednicima, poduzetnicima, udrugama, pružaju usluge pisanja projekata i prijave na EU fondove i općenito svojim aktivnostima potiču razvoj poduzetništva na svojem području. Nadamo se da će ovakve građanske inicijative i uspješni poslovni primjeri iz našeg mjesta, potaknuti i našu Općinu, da konačno osnuje svoju razvojnu agenciju i pokrene dugo iščekivani Poduzetnički inkubator.

“Naše radionice omogućuju mještanima iznošenje ideja i izradu prijedloga za buduće sastanke i radionice. Sastavni dio radionice je DIGITALNA PLATFORMA , odnosno tehnološka podrška u suradnji sa RADIOM M Lokalno stanovništvo se može aktivno uključiti u rad ODBORA te razmjenjivati ideje, povezivati se, predlagati rješenja i inicijative” kazala je organizatorica



.