Aktualno

Baška Voda – biser u podnožju Biokova privlači svjetsku turističku elitu

POČECI TURIZMA
Turistički uspjeh Baške Vode, nazire se još od tridesetih godina prošlog stoljeća! Ovaj gradić je prvu nagradu struke mjesto dobio još 1936. godine, kada je lokalni hotel Slavija na Svjetskoj izložbi u Londonu osvojio prestižno priznanje i zlatnu medalju za komfor, kuhinju i dobra vina.

PLAŽE NA KOJIMA SE TRAŽI MJESTO VIŠE. 
Cijela baškovoška obala zapravo je jedna velika plaža, a more je toplo i ugodno za kupanje čak i za vrijeme (doduše, rijetkog) oblačnog vremena! Zahvaljujući zalaganju lokalnih vlasti, plaža se svake godine iznova ravna i uređuje, a visoki standardi estetike i urednosti daju se zamijetiti na svakom koraku – od tuševa, kabina za presvlačenje i WC-a čak i za osobe s invaliditetom, pa do brojnih rekvizita za kupače koji se nude na  gotovo svakom njenom dijelu.

Baška Voda naša je hit destinacija

Čuli ste za Hrvatsku i njenu prekrasnu obalu i otoke. Možda ste i posjetili neke od istarskih ili kvarnerskih mjesta, ali nikada niste bili u njenom središtu, u srcu Dalmacije – Makarskom primorju. Niste bili tamo gdje mjesec obasjava zvijezde jače nego igdje drugdje i gdje zora sviće u gibanju laganih valova pod maestralovim okriljem. Iako postoje mnoga mjesta koja vas mogu privući na putu od sjevera do juga hrvatskog Jadrana, ali ono što ćete doživjeti u Baškoj Vodi, Promajni, Bratušu, Krvavici, Bastu i Topićima pamtit ćete do kraja života…Ta se mjesta nalaze na spoju čistog mora, šljunčanih plaža, veličanstvenih zelenih borova i prekrasnog masiva planine Biokovo.

Baška Voda – mjesto s najboljim privatnim smještajem u Hrvatskoj!

U svim tim mjestima dočekat će vas iznimno kvalitetan smještaj, o kojem dovoljno govore brojne nagrade koje su dobili vlasnici obiteljskih domaćinstava u Baškoj Vodi. Prateći suvremene trendove, sve je više luksuznih kuća s bazenima, posebice u malom mjestu Bastu koje se nalazi na obroncima Biokova. 

Od 40 obiteljskih domaćinstava čak ih polovina ima bazene što garantira savršeni odmor za turiste. Kako ne bi sve ostalo samo na privatnom smještaju dokazuju i hoteli kategorije četiri zvjezdice kojima također obiluju mjesta na Makarskom primorju. U Baškoj Vodi nalazi se pet hotela, između Baške Vode i Brela jedan te u Promajni jedan hotel kategorije četiri zvjezdice. Svi oni gostima jamče visokokvalitetan odmor i odličnu turističku ponudu.

Vrijednost i požrtvovnost turističkih djelatnika u Makarskom primorju primjećena je i na nacionalnoj razini, pa je tako Baška Voda dva puta dobila nagradu Plavi cvijet koji dodjeljuje Hrvatska turistička zajednica za najbolje uređeno turističko odredište na moru, a tu nagradu dobila je i Promajna. Osim toga, za najbolju plažu nagrada je dodijeljena plaži Nikolini, a još je nekolicina nagrada dobivena od stranih časopisa i web izdanja.

Stoga ne dvojite ni sekunde već dođite tamo gdje – požurite u destinaciju gdje sve odiše životom i ljepotom.

DESTINACIJE

Baška Voda sjajna je zvijezda Makarskog primorja

Pored dugih plaža uz kristalno čisto more smjestila se Baška Voda. Ako ste se ikada zapitali koje je najmlađe naselje na Makarskom primorju sada možete zaključiti da je to upravo Baška Voda. Nekadašnje ribarsko mjesto vrijedni su ribari i težaci, ali i ostali stanovnici pretvorili u pravo turističko mjesto. Tako nakon kupanja i sunčanja možete posjetiti arheološki lokalitet Gradina koji se nalazi na uzvisni stotinjak metara od središta mjesta, a na tom se brdašcu nalazi spomenik palim borcima i žrtvama II svjetskog rata.

Pažnju će vam zasigurno privući i fontana „Izvorište Baška Voda“, sagrađena 2007. nedaleko mjesta gdje se nekada nalazilo jezero i izvor pitke vode po kojem je Baška Voda dobila naziv. Svi oni željni povijesti svakako moraju posjetiti Arheološki i Malakološki muzej u kojem se nalazi zbirka „Morski konjić“. Na Trgu dr. fra Jure Radića nalazi se bijela topola, spomenik prirode, koju lokalno stanovništvo naziva Gorica. No, nije to sve! Veliki mul u Baškoj Vodi sagrađen je 1912. godine kao parobrodsko pristanište na kojem se danas nalazi veliko metalno sidro.

Poželite li malo duhovne obnove tada svakako posjetite crkvu sv. Nikole Putnika i pogledajte njegov kip. Upravo je sv. Nikola Putnik zaštitnik Baške Vode, pomoraca i putnika, djece i neudanih djevojaka. U zapadnom dvorištu crkve sv. Nikole nalazi se i brončani kip bl. Alojzija Stepnica.  

Još mnogo toga treba obići, a navesti ćemo samo neke kulturno-povijesne spomenike poput Hotela Slavija – prvog hotela u Baškoj Vodi, zatim glave žene isklesane u kamenu, crkve sv. Lovre, kapelice Bezgrešnog začeća, kapelice Duše čistilišta, groblja i kapele sv. Josipa, spomenika urancima, podignutom u čast svim poginulim i preminulim članovima Nogometnog kluba Urania, spomenika „Pomorski desant“  i Sportskog centra „Ante Jurišić Ako“.

Promajna – pitoreskno mjesto s pitomom uvalom

Na samo četiri kilometra od Baške Vode nalazi se mjesto Promajna i njena pitoma uvala. Naziv Promajna prvi put se spominje 1674. godine, ali arheološki nalazi svjedoče o životu na tom području još iz doba antike. I Promajna je nekada bila ribarsko i poljoprivredno mjesto, a danas je okružena maslinicima i vinogradima. Baš kao i Baška Voda, i Promajna je dobila nagradu Plavi cvijet, kao jedno od najuređenijih malih mjesta na hrvatskom Jadranu.

Osim kvalitetnog smještajnog sadržaja, Promajna svojim gostima nudi i mnoge druge zanimljivosti poput obilaska kulturno-povijesnih spomenika. Tako svakako morate pogledati crkvu Svih svetih, sagrađenu 1999. godine u neoromaničkom stilu, a u njenom je dvorištu podignut zvonik. No, zašto je važna ta crkva?

U zid ispod kipa blažene Djevice Marije ugrađen je kamen temeljac kojeg je blagoslovio sveti Papa Ivan Pavao II. Nakon obilaska crkve svakako morate razgledati Kameni mlin koji datira iz 18. stoljeća, a nalazi se pored škole na predjelu Puntin. Taj je mlin simbol mukotrpnog života i rada na zemlji tamošnjeg stanovništva u proteklim stoljećima.  Iznad samog mjesta Promajne nalazi se povijesni lokalitet pod nazivom Dvori. To su ruševine iz venecijansko-otomanskog razdoblja, sagrađene u 17. stoljeću. Zanimljivo je kako je upravo taj lokalitet bio odabir za snimanje scena iz svjetski popularne serije „Igre prijestolja“.

Povijest Krvavice još iz 9. stoljeća

Mjesto koje na jedinstven način povezuje planinu Biokovo i more je Krvavica koja se nalazi šest kilometara južno od Baške Vode. Postoje dvije verzije priče o tome kako je to mjesto dobilo naziv. Prema jednoj predaji, Krvavica je dobila naziv po potoku koji je tekao od izvora Vodice u podnožju Biokova do mora, a kako je tekao tako je sa sobom nosio zemlju crvenicu koja je podsjećala na krv. Prema drugom pak izvoru, naziv se veže uz pomorsku bitku 887. godine kada su Hrvati u podnožju Biokova potukli  mletačku vojsku, a morska struja je ta mrtva tijela donijela do mjesta – današnje Krvavice. To je mjesto poznato po svojoj prirodnoj zanimljivosti – Ključu kuku tj. visokoj stijeni iznad mjesta.

Osim tog naziva stijena se u narodu naziva i Babin zub. U samom mjestu nalazi se i bijela šljunčana plaža.  Pravi počeci turizma u Krvavici počeli su 60-tih godina kada je izgrađen hotel neobičnog okruglog tlocrta. Početkom ovoga stoljeća u tom se mjestu izgradila i lučica za nautičare sa specifičnim lukobranom na kojem se nalazi vjetrosolana Ramova. Iznad nje smještena je kapelica sv. Eufemije.

Upravo ta povijesno-kulturna baština privlači sve veći broj posjetitelja koji, među ostalim, posjećuju kapelicu svete Eufemije, zaštitnice putnika i pomoraca. Razgledajte i vjetrosolanu Ramova tj. patentiranu tehnologiju eksploatacije minerala mora koja se temelji na vjetru, tlaku, temperaturi i vlazi zraka. Ta vjetrosolana u svom pogonu proizvodi solni cvijet visoke kakvoće koji služi za prehranu. No, tamo se proizvode i dijamantne soli kao i tekući minerali mora, tzv. morsko ulje, koji se koriste u terapeutske svrhe.

Bratuš, Bast i Topići – tri su turistička srca

Za mala mjesta Bratuš, Bast i Topiće može se reći da su tri turistička srca Makarskog primorja. Bratuš se nalazi između Promajne i Krvavice. Karakteriziraju ga Kačićevi dvori tj. ruralni sklop tradicijske dalmatinske pučke arhitekture u središtu mjesta. Na južnoj plaži nalazi se lignja u kamenu – umjetničko djelo isklesano u živoj stijeni pokraj mora, koje je posebice zanimljivo romantičarima. Na samim padinama Biokova smjestio se Bast.

Turistima se nude suvremeno uređene i opremljene kuće za odmor, a u konobama autohtoni gastronomski užici. Kako ne bi sve ostalo samo na hedonizmu, preporučamo vam obilazak crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, crkve sv. Roka i arheološkog lokaliteta Grebišće. Pitoreskni zaselak kojeg se ne bi posramio ni jedan pjesnik zasigurno su Topići koji se također nalaze na samim padinama planine Biokovo.

Topiće su u 17. stoljeću podizali doseljenici koji su se isprva prezivali Granić. No, s vremenom se naziv mjesta pretvorio u Topiće.

I u tom mjestu postoje kulturno-povijesni spomenici koje treba posjetiti, a to su spomenik Križ od bijelog kamena, zatim kapelica sv. Nikole i Greben tj. prostor na kojem se nekada nalazilo nogometno igralište Urania. I na tom je mjestu snimana popularna svjetska serija „Igre prijestolja“.

Više i foto: www.baskavoda.hr