Aktualno

Milna – bajkovita nautička luka Srednje Dalmacije, riznica je bogatog nasljeđa!

‘Valle di mille navi’, u prijevodu ‘uvala tisuću brodova’ – to je Milna, pitoreskno mjesto i luka duboko utisnuta u zapadnu obalu otoka Brača. Kao čuvarica Splitskih vrata Milna je posljednjih desetljeća postala omiljena luka sve brojnijih nautičara – što zbog izvrsnog položaja jer je zaštićena od svih vjetrova, a što zbog ljepote i bogatog naslijeđa koje mnoge ostavlja bez riječi.

Naime, priroda je bogato nagradila ovaj kraj pa su u njemu dom pronašle izvrsno opremljene marine s više od 300 vezova i tako stavile Milnu na pijedestal kao nautički centar Brača.

DCIM\100MEDIA\DJI_0103.JPG

Uz iznimno povoljnu mikroklimu i godišnje gotovo 70 % vedrih dana, u Milni nema industrijskih pogona, a čistoća, prozirnost i modrina mora u njezinim uvalama jedna je od najistaknutijih i danas u svijetu gotovo nenadmašivih turističkih prednosti.

Uz marinu Kanarija i Milna Invest marina Vlaška, posebno se izdvaja moderno opremljena ACI marina Milna koja raspolaže sa 183 veza u moru i 15 mjesta za smještaj plovila na kopnu te je definitivno jedna od najpoznatijih sigurnih uvala za charter tijekom ljetne sezone.

Duga je i bogata pomorska i ribarska tradicija ovog dijela Brača, starog više od četiri stotine godina. Uz kamene kuće i baroknu crkvu glasovitoga majstora Ignjaca Macanovića, upravo je maritimna kultura utkana u sve pore života lokalnog stanovništva – živeći uz more, naučili su i živjeti od mora.

Kako bi otrgnula od zaborava konačno će dobiti svoj ‘dom’ – Interpretacijski centar maritimne povijesti Milne, smješten u centru naselja. Centar se otvara 24. travnja 2024. i sažet će tri dominantna aspekta: ribarstvo, pomorstvo i tradicionalnu brodogradnju.

U stalnom postavu čuvat će se i prezentirati memorije i identitet utemeljen u maritimnoj baštini, a u izložbenom dijelu panoi s povijesnim pregledom razvitka brodogradnje u Milni, kao i prikaz sastavnih dijelova broda. U središnjem djelu nalazit će se prikupljena građa te razni uporabni dokumenti, predmeti, oprema s brodova, alat, zapisi, knjige, fotografije…

Tradicija pomorstva i brodogradnje njeguje se s koljena na koljeno pa je posebna fešta u gradu na dan Sv. Nikole, zaštitnika pomoraca i djece, kada se tradicionalno održava manifestacija ‘Lampadu ferali’ – u kojoj s osvijetljenim i ukrašenim jedrilicama po milnarskoj vali zasvijetle jedra malih jedriličara Pomorsko-sportsko-ribolovnog društva Mrduja.

Ovo se društvo može podičiti i hvalevrijednim projektom ‘I u moja jidra vitar piše’, kojem je cilj edukacija djece s posebnim potrebama.

Kao spomen na dugu i važnu povijest brodogradnje i plovila stoji i maketa bracere kao vrste broda za koju se vjeruje da je dobila naziv po otoku Braču i da je njen prototip nastao u jednom od milnarskih brodogradilišta.

Ona je jedan dio tematske staze maritimne baštine Milne koja uključuje čak 10 atraktivnih punktova. Među njima je i utvrda ‘Baterija’ koju možete razgledati i preko aplikacije. Naime, općina ulaže velika sredstva u promociju lokalne maritimne baštine bez utjecaja na okoliš, što otvara novo poglavlje u interpretaciji svega onog što nudi.

A upravo će se ovdje, u zvijezdi nautičkog turizma Srednje dalmatinskih otoka, 25. travnja 2024. održati ‘Konferencija o održivosti u nautičkom turizmu’ – isti dan kada će se svečano otvoriti rekonstruirani i dograđeni dio luke Milna, odnosno obalni zid i proširenje obale ‘Racić’.

Više i foto: www.tz-milna.hr