Aktualno

NOSTALGIJA NA KAŠTELANSKI NAČIN: IME I VRIME ZA NAJVEĆU KAŠTELANSKU FJERU!

NOSTALGIJA U KAŠTELIMA TRAJE – 4 DANA. I nije baš nimalo melankolična! Pitate se kako? Naziv je to za vrhunsku fjeru u organizaciji TZG Kaštela i udruge Šušur, koja će se održava od 27. lipnja do 30. lipnja na Rivi i Brcu u Kaštel Novom!

UŽIVANJE U TRADICIJSKIM OKUSIMA, MIRISIMA, ALI I ETNO NOŠNJAMA. Manifestacija koja ove godine slavi jubilarno 15. izdanje, održava se pod pokroviteljstvom Grada Kaštela, Splitsko-dalmatinske županije, TZ Splitsko-dalmatinske županije, Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede te lidera u proizvodnji građevinskih materijala, Cemex Hrvatska d.o.o., a ovjenčala se nizom nagrada i priznanja, poput prestižnog “Suncokreta ruralnog turizma Hrvatske” za tradicijsku manifestaciju 2017. godine!

Obećavaju Kaštelani uživanje u tradicijskim okusima, mirisima, ali i etno nošnjama i modnim kreatorima: „Na potezu između Kaštel Novog i Kaštel Starog biti će zaista vrlo bogata četiri dana“ –  istaknula je direktorica TZG Kaštela Nada Maršić. „Ima se mnogo toga za vidjeti i doživjeti. Vjerujemo da će svatko pronaći nešto za sebe, ali i ponijeti sa sobom taj jedan bogati djelić hrvatske baštine.“ Bogato je uistinu prava riječ da se opiše repertoar ove fjere, koju će 27.06. otvoriti mimohod glazbenih snaga dvaju rivama (K. Stari – K. Novi): puhački orkestar HGD Zrinski, kaštelanski KUD-ovi Putalj, Zaninović i 7 Kaštela te klapa Gabine!

OD FRIGANIH GAVUNA DO KOLAČA CVITA. Nama se naročito sviđa početak idućeg dana – 28. lipnja od 10 do 11h vrijeme je za ukusan novitet! Naime, po uzoru na projekt Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, koji svim snagama brendira dalmatinsku marendu, šetnicu Kaštel Novog ispunit će mirisi tradicionalne kaštelanske kužine!

I dok će se gastro snage konobe Intrada pobrinuti za hrskave frigane gavune i lignje s grill povrćem, slasnu pašticadu od tune s domaćim njokima, neodoljive dagnje na buzaru i salatu od hobotnice, OPG Topić služit će slatke majstorije, poput kaštelanske torte, kaštelanskog kolača cvite, kroštula i kolača od rogača, a sve će delicije, razumije se, biti sljubljene sa nezaobilaznim vinima kaštelanskih vinara! Od 17.00 pa sve do ponoći, kao i ostala tri dana, održavat će se Eko-etno sajam i Sajam Hrvatskih otočnih proizvoda sa više od 30 izlagača, a naročito atraktivna bit će veličanstvena etno večer, koja ima uistinu međunarodni karakter – uveličat će je ŽVS Ivančice iz Kupresa, HKUD Fra. Karlo Kujundžić iz Brestovskog (Općina Kiseljak, BIH), folklorna skupina Bloke iz Slovenije, te domaće etno snage: KUD Jedinstvo iz Splita, ŽK Divna iz Trpnja, te KUD Putniković s Pelješca!

VIDJET ĆEMO NAJLJEPŠE HALJINE NA SVIJETU. Idućeg dana, 29. lipnja na Brcu, povodom blagdana Sv. Petra, prigodno će se održati Večer duhovnih šansona, a posljednji dan lipnja Kaštelani će ispratiti pravim modnim tradicijskim šarenilom – u 21h na Brcu kreće Modna revija tradicijskih nošnji „Nostalgija“!

Pored modnih kreatora inspiriranih etno detaljima, prisjetit će se Kaštelani i onih kreatora koji više nisu s nama, poput Božene Martinčević koja im je svojedobno dozvolila korištenje imena svog legendarnog butika u Marmontovoj ulici, te Branke Vukušić, čije su kreacije na izborima ljepote proglašene najljepšim haljinama na svijetu!

Svoj obol manifestaciji dat će i „veteran“ Nostalgije Boris Burić Gena, mladi kolega s HRT-a Šime Kovačević te kreatorica Anamarija Kurtović, a za look djevojaka pobrinut će se talijanska škola mode i dizajna Callegari. Bit će prezentirane i narodne nošnje koje je izradio Kaštelanin Nikola Kapetanović, a da veselih taktova ni ovdje ne manjka, pobrinut će se KUD Putalj i Dječje kazalište Škatula, ŽVS Kaštelanke, HPD Bijaćka vila i Gradski dječji zbor Kaštelanski tići!

KAŠTELANSKI ŽIVOT U STO KOLURI. Odlučite li da skupa s Kaštelanima, poznatim po svojoj čuvenoj gostoprimljivosti, provedete ovakva (raznovrsna, ukusna i mirisna!) 4 dana, mogli biste shvatiti da oni za nostalgiju osim ovakve – i ne znaju! Pomislit ćete da oni znaju samo za tradiciju, dalmatinsku pismu, lipu spizu i vino, i život u sto koluri – i što je najbolje, nećete biti daleko od istine!

Foto: Tz grada Kaštela