Aktualno

Opuzen – za sve one željne istinskog doživljaja netaknute prirode i čistog adrenalina!

Puno je razloga za posjetiti upravo Opuzen. Taj gradić-dragulj na hrvatskom jugu, između Metkovića i Ploča, sve je zanimljiviji domaćim i inozemnim posjetiteljima, a prva asocijacija na njega su – mandarine i lubenice.

Posljednjih godina i Art Zen festival Opuzen, koji je Opuzen doveo na mapu “najumjetničkijih” gradova Europe po pitanju street-art scene. Svake godine sklopu Art Zen festivala fasade starih kuća oslikavaju se muralima, pa tako Opuzen ukupno broji 96 murala.

No taj gradić na ušću Neretve ima još sjajnih aduta koje posjetitelji počinju otkrivati u velikom broju – tu je outdoor-scena za one koji imaju ne samo umjetnički i(li) ekološki, nego i sportski, pustolovan duh.

No, ni to nije sve. Opuzen ima i bogatu povijest, koja seže od antike preko kasnijeg razvoja Mletačke Republike do u sedamnaesto stoljeće, kad je ukazom tadašnje vlasti grad dobio i ime po fortici. Fort Opus naziv je tvrđe, kasnije kroatiziran u Opuzen.

Prvotna funkcija utvrde je bila obrambena, ali je ujedno služila I kao trgovačko mjesto sa zalihama soli. Tvrđava je zadržala funkciju utvrde sve do druge polovice 19. Stoljeća kada je za austrijsku vladu postala bolnica za zarazne bolesti.

Dakako, još i puno prije toga, kad je Opuzen bio svojevrsno predziđe Dubrovačke Republike, o čemu postoje antički nalazi. Jedan od važnih kulturnih resursa Opuzena je i posjed (tijela) statue rimske carice Livije Drusille. Carica je rođena 58. godine prije Krista, a bila je supruga cara Augusta i majka cara Tiberija. Spletom okolnosti, glava kipa nalazi se u Engleskoj, u Oxfordu, dok je tijelo iskopano 1847. godine u Opuzenu, te se i danas nalazi upravo u tom, našem djeliću Mediterana s pripadajućim kulturnim nasljeđem.

No, vratimo se malo novom valu, onom slobodnih umjetnika i muralista koji su svojim kreativnim izrazom Opuzen učinili jednim od najživopisnijih gradića – na svijetu čak!

Tamo svaka ulica ima svoje boje, zidovi pričaju priče, iznenađenja koja ćete poželjeti ovjekovječiti na društvenim mrežama bezbroj je, bilo da je ljeto ili zima. To se može zahvaliti entuzijastima iz Art festivala Zen, utemeljenog 2015. godine, koji je od lokalnih “zanesenjaka u pinel” izrastao do respektabilnog međunarodnog praznika za ulične performere, likovnjake u velikom broju. Oni svake godine ostavljaju djelić sebe na dar Opuzenu, zbog čega je sve ljepši i vedriji.

Među njima su, poimence: Anthony Brooks (USA), Kosmik (Njemačka), Willann Wln (Francuska, Chifumi Krohom (Kambodža), Mabel Vicentef (Argentina), Fernando Leon, Marije Maria (Nizozemska), Mane Mei, Jure Jurinović, Koraljko Greben, Ojo Magico i Ivan Blažetić Šumski (Hrvatska), Jana Danilović (Srbija)…

Opuzen je poznat po Maratonu lađa, amaterskom sportskom natjecanju u utrci lađama, tradicionalnim autohtonim plovilima u dolini rijeke Neretve.

Održava se jednom godišnje, druge subote u kolovozu, na ruti dugoj 22.500 metara. Preko 400 veslača sudjeluje na utrci koja se vesla rijekom Neretvom i njenim rukavcima na potezu od Metkovića do Ploča. Maraton lađa tijekom godina postao je najveći maritimni sportski događaj u ovom dijelu Europe te iz godine u godinu privlači sve veći broj veslača i gledatelja.

Postavljanje kišobrana koji se dvije godine za redom početkom ljetne sezone postavljaju u Poljani Mate Pečića vedar su “palac gore” za vrijeme kad mnogi požele doći baš u Opuzen.

Najnoviji pothvat i umjetnička priča ispisani su – u pijesku, i djelo su Nikole Fallera iz Osijeka. Fotografije i videa njegovih osebujnih crteža u neretvanskom pijesku oduševili su svijet, te ušli i u aktualnu kampanju modnog brenda H&M!

Uz likovno stvaralaštvo sljubljiva je – glazba, pa tako Opuzen obiluje glazbenim nastupima tijekom turistički najplodnije sezone, a posebnu pozornost posvećuje se djeci s brojnim programima te popratnim radionicama prilagođenima dječjem uzrastu.

Srdačnost Opuzenaca posebna je priča, oni su izuzetno ljubazni domaćini, reklo bi se, pravi toplokrvni južnjaci uvijek spremni pomoći, informirati, ugostiti…

Uz art-festival i uživanje u glazbi i umjetnosti svakako se preporuča i posjetiti Arheološki muzej Narona, u kojemu su izloženi eksponati-svjedoci antičkog nasljeđa destinacije.

Dobro je imati na umu i kiteboarding kao još jedan od aduta u”u rukavu” opuzenske turističke ponude, sa školom i lokalitetom kojega mnogi drže najboljim u Hrvatskoj!

Valja ukazati i na jednu lijepu, novu priču koja će se tek razviti u tradiciju: od ove godine prvi put se održava Sajam “Mandarina and Wine Market”, i to zadnje dvije subote mjeseca listopada. Cilj sajma je promocija neretvanske mandarine i lokalnih vinara (Vinarija Rizman, Vina Deak, Opus Vina i Terra Madre), a osmišljen je kao produžetak projekta “Uspostava sustava kvalitete i valorizacija turističkog brenda MANDARINA”.

Na koncu, ne zaboravimo ni važnu komponentu, komparativnu prednost Opuzena u odnosu na, pa rekli bismo čak – ostatak svijeta, a ta je sažeta u riječ: brudet! Nije to običan brudet, to je jelo s krunom!

Naime, neretvanski brudet je od travnja prošle godine Rješenjem zaštićen kao nematerijalno dobro. Udruga Družba građana Pivčeva kala stoji iza projekta Brudetijade, koja se već dva desetljeća (upravo lani je bilo jubilarno izdanje) održava zadnju subotu sedmog mjeseca, kad Opuzen miriše po deliciji za koju se traži “tanjur više”, pogotovo ako se vremenski preklopi sa održavanjem Melodija hrvatskog juga Opuzen – najstarijim festivalom zabavne glazbe u samostalnoj Hrvatskoj, koji se zbiva svake godine u kolovozu upravo na krasnom opuzenskom trgu!

Veselimo se dolasku u Opuzen svake godine sve više!

Foto: Turistička zajednica grada Opuzena, Domagoj Sever
www.visitopuzen.com