Aktualno

Tematska tura maritimne baštine MILNARSKI KALAFATI BILI SU NAJCJENJENIJI BRODOGRADITELJI NA JADRANU

Tragom maritimne baštine i male drvene brodogradnje vodimo vas u obilazak dvaju starih milnarskih brodogradilišta

Milna na zapadu otoka Brača uvijek je u svemu bila vezana uz more. I dan danas ona je najsigurnija luka u kojoj spas od nevera traže ribari i nautičari iz srednjedalmatinskog akvatorija.

U svrhu valorizacije maritimne baštine općine Milna osmišljen je i pokrenut projekt izrade tematske staze maritimne baštine Milne, živi podsjetnik na povijest ovoga mjesta i otoka Brača i kao takva slovi za zanimljivu turističku novinu i atrakciju.

TEMATSKA STAZA uključuje čak 10 atraktivnih punktova, a ovom prilikom detaljnije ćemo predstaviti 8,9 i 10 točku: pitoresknu crkvicu sv Jere, posjet starim brodogradilištima Bonačić Protti i Bonačić Dorić.

Priču o kipu ribara i špilji u uvali Vlaška pogledate na LINKU, priču o Starom Feralu i crkvici Sv Nikole pogledajte na LINKU.
Na LINKU vas vodimo vas i u Blatašku kuću, u razgled legendarne Bracere i posjet ukletoj kući Babarović!

PITORESKNA CRKVICA SV. JERE osma je točka naše morske šetnje i sjajan motiv za razgled za ljubitelje sakralne baštine. Ušuškana u dnu milnarske uvale, u predjelu zvanom Pantera, gdje je nekada bilo istezalište brodova i brodogradilište, posvećena je omiljenom dalmatinskom svecu – Svetom Jeronimu, koji je, poznat po temperamentnoj naravi, nerijetko znao zavapiti: “Oprosti mi Bože, jer sam Dalmatinac!“

ČAK 23 VELIKA BRODA PROIZAŠLA SU IZ RUKU MILNARSKIH KALAFATA unutar starog brodogradilišta Bonačić Protti, koje je davne 1888. godine doživjelo vrhunac svoje djelatnosti, te je moglo primiti brodove od čak 30 metara duljine i 150 tona težine! Mjesto gdje su nastale brojne bracere, trabakuli, logeri, škune, leuti, kajići i gondole, predzadnja je točka našeg putovanja, a sretnete li na milnarskoj rivi ponekog starog kalafata, zasigurno će Vam, s puno topline, ispričati pokoju štoriju o slavnom dobu milnarskog škvera!

IZVLAČILI IZ MORA PLOVILA KOJA VAPE ZA POPRAVKOM, A U MORE VRAĆALI LJEPOTANE VRIJEDNE DIVLJENJA – rečenica je koja dostojno opisuje djelatnost starog brodogradilišta Bonačić Dorić, koje je ujedno i posljednja točka našeg milnarskog putovanja. Od male radionice vrijednih ruku braće Bonačić Dorić, Milna je sedamdesetih godina prošlog stoljeća dospjela do jednog od središta remonta drvenih brodova na Jadranu, čiji su kalafati izvršili nebrojene složene rekonstrukcije, te su svojim drvenim veslima opskrbili većinu čamaca na Jadranu.

Više: www.tz-milna.hr
Foto: Tz Milna