Aktualno

Stari feral i crkvica Sv Nikole pričaju priču o bogatoj maritimnoj baštini Milne na otoku Braču

Vodimo Vas, dakle, u jednu ne tako običnu šetnju – sa mirisom mora i tradicije!

MILNU NA BRAČU, čiji je identitet od davnina snažno vezan uz more, mogli bismo nazvati pravom morskom sirenom među otočkim destinacijama – baš kao što su ova dražesna stvorenja prema predaji mamila mornare svojom pjesmom, tako je nemoguće odoljeti novom i atraktivnom ruhu kojim se zaogrnula ova morska ljepotica! U svrhu očuvanja i promocije maritimne baštine općine Milna osmišljena je tematska staza sa čak 10 atraktivnih punktova, a ovom prilikom detaljnije predstaviti 3 i 4 točku, Stari feral i zavjetnu crkvicu Sv Nikole.

Priču o kipu ribara i špilji u uvali Vlaška prve dvije točke pogledate na LINKU

IAKO GA JE ZAMIJENIO NOVI I MODERNIJI, stari feral, treći punkt tematske staze maritimne baštine općine Milna, bi i dan danas da treba, osobito noću i u nepovoljnim vremenskim uvjetima, neumorno ukazivao mornarima na sigurno utočište. Ondje ponosno stoji još od 1911., a čitavog ga je života, do njegove modernizacije, palila šjora Antula Butorović-Tošo, svakodnevno noseći skaline i petrolej. Jarkocrveni feral koji je u drevna vremena povećavao sigurnost plovidbe, dan danas ponosno blista na ljetnom suncu, te će također poslužiti kao sjajan motiv za inspirativnu fotografiiju – svjetionici su prekrasan simbol nade i sigurnosti!

ZAVJETNA CRKVICA SVETOG NIKOLE, sa lijeve strane na ulazu u milnarsku luku, četvrta je točka naše morske šetnje. Lokacija je i više nego očit odabir Milnarana – građena je sa željom da Sveti Nikola, veliki zaštitnik pomoraca, one koji dolaze dočeka u sigurnu luku, a one koji odlaze budnim okom štiti na otvorenom moru. Razgledajte ovu pitoresknu građevinu koju je 1844. godine za duhovne potrebe mještana dao sagraditi Arne Harašić, potrošivši za gradnju više od 600 firentinskih i ugarskih forinti, koji su sadržavali i 24-karatno zlato. Ondje zamolite Svetog Nikolu da štiti i Vas – da poput milnarskih pomoraca, sigurno brodite burama i neverama života!

Više: www.tz-milna.hr

Foto: Tz Milna