Aktivni odmor

ZANIMLJIVA TURISTIČKA ATRAKCIJA ZA SVE LJUBITELJE MORA I POMORSKE BAŠTINE Tematska staza maritimne baštine Milne

U svrhu valorizacije maritimne baštine općine Milna osmišljen je i pokrenut projekt izrade tematske staze maritimne baštine Milne, živi podsjetnik na povijest ovoga mjesta i otoka Brača i kao takva slovi za zanimljivu turističku novinu i atrakciju.

Milna na zapadu otoka Brača uvijek je u svemu bila vezana uz more. I dan danas ona je najsigurnija luka u kojoj spas od nevera traže ribari i nautičari iz srednjedalmatinskog akvatorija.

U sklopu projekta valorizacije maritimne baštine općine Milna, za koje je odobreno financiranje sredstvima EU fondova, osim tematske staze pripremljen je i projekt Interpretativnog centra maritimne povijesti Milne, čija će se provedba nastaviti i u 2022. godini, a općini Milna osigurati će dodatni sadržaj i ponudu tijekom cijele godine.

Stalni postav, uz aktivno sudjelovanje lokalne zajednice, bit će prostor očuvanja i prezentacije njene memorije i identiteta, utemeljenima u maritimnoj baštini. Centar će biti namijenjen svima, odraslima, djeci, domaćem stanovništvu i posjetiteljima općine Milna i otoka Brača.

ATRAKTIVNA TEMATSKA ŠETNJA KROZ DESET LOKACIJA
Sve u Milni vodi prema moru, brodovima, kapetanima, brodovlasnicima, pa i atraktivna turistička tura, tematska staza koja turiste vodi kroz deset točaka, te donosi priču o milnarskoj brodogradnji i brodarstvu.  

1.           Kip Ribar

Prva točka posjete je kip ribara. Veliki dio stanovništva Milne živio je od ribarstva. Gotovo da nema obitelji u Milni koja nije na neki način povezana sa ribrastvom. U spomen tom načinu života i njegovoj ekonomskoj važnosti podignut je ovaj kip ribara.

2. ŠPILJA U UVALI VLAŠKA

Prava turistička atrakcija nalazi se u Vlaškoj uvali. Za vrijeme trgovanja pomorskim putem u 18. stoljeću, u Milnu su se od nevremena skrivali brodovi ribara i trgovaca, koje su lokalni stanovnici nazivali Vlasima te je i sama uvala po tome dobila naziv Vlaška uvala. U samoj uvali nalazi se špilja koja je u to vrijeme korištena kao sklonište od kiše i vjetra. Danas je špilja osvijetljena, a u njoj su u spomen na to vrijeme izloženi stari ribarski predmeti: mriže, feral za pod sviću, vrša, konopi i sl.

3.STARI FERAL

Stali Feral je postavljen 1911. godine gdje je stajao do dolaska struje u Milnu. Poznato je kako je šjora Antula Butorović – Tošo svakodnevno nosila skaline i petrolej kako bi upalila feral. Danas stari feral nije u funkciji , zamijenio ga je suvremeni električni feral, a ovaj je ostao kao uspomena na jednu crticu naše povijesti i požrtvovnosti o kojoj je ovisila nečija sigurnost i utočište u sigurnu luku.

4. CRKVICA SV. NIKOLE

Crkvica svetog Nikole izgrađena je kao zavjetna crkva, kako je bio čest slučaj u to vrijeme. Pomorci i ribari koji bi na moru doživjeli veliko nevrijeme ili kakvu drugu nevolju, zavjetovali bi se svecima zaštitnicima da će se odužiti ako prežive. Crkvu svetog Nikole, zaštitnika pomoraca sagradio je  je 1844. Arne Harašić pok. Jeronima kao zavjetnu crkvu za izbjegnutu tragediju na moru.

6. BLATAŠKA KUĆA

Pustinju Blaca (samostan) osnovali su u 16. stoljeću poljički svećenici glagoljaši koji su bježeći pred Turcima stigli na Brač. Kako uvala kod Blaca nije bila prikladna luka, blatački svećenici su u Milni sagradili kuću i skladišta, odakle su trgovali i odlazili po morima Sredozemlja. Po toj kući cijeli taj predio Milne zove se Blataška riva.

Svjedoci pobjede izvojevane u nemogućoj morskoj bitci između engleske fregate Amphion i bračkog trgovačkog broda – polake Lijepe putnice, je pismo zahvale francuskog namjesnika koje se čuva u obiteljskom arhivu Nikolorićevih nasljednika sa sačuvanom brodskom pulenom s pramca njegove polake do nedavno čuvana upravo u Blatačkoj kući na Milnarskoj rivi . Pulena se danas nalazi u Muzeju otoka Brača u Škripu.

5. BRACERA

Bracera je srednjedalmatinski teretni obalni jedrenjak, datira iz 17.st. Vjeruje se da je upravo bracera dobila svoj prototip  iz ruku milnarskih kalafata na otoku Braču. Postoje dvije teorije o tome kako je brod dobio ime. Prva je iz talijanske riječi “Brazza” što znači Bračanka, a druga, koja također potječe iz talijanskog jezika , iz uzrečice “forza di braccia”, proizlazi iz toga da su se prve brodice pokretale veslanjem, onosno mišićnom snagom.

Ovo je replika dalmatinske bracere u Mjerilu (veličina): 1:10, a nosi naziv Milna.

7. KUĆA BABAROVIĆ

Babarovići su u  18. i 19. Stoljeću bila obitelj brodovlasnika i kapetana. Ostavili su značajan trag, za pomorsku baštinu Milne. Sagrađena 1843.g. Kuća obitelji Babarović koristila se kao prenoćište za putnike koji nisu nisu željeli spavati na brodovima, pa se može smatrati prvim svojevrsnim hotelom u Milni.

Prilikom gradnje mještani su bili  nezadovoljni činjenicom da je kuća velika i da zaklanja župnu crkvu proklinjali su  kuću govoreći „dabogda se srušila , dabogda izgorila“. Kuća je opstajala dugi niz godina, a 2008. godine dogodio se požar i „Ukleta kuća „ je izgorila .

8. Crkvica sv. Jere

Na mjestu gdje je nekada bilo istezalište brodova i brodogradilište u vlasništvu Mate Bonačića Protija, pok. Prošpera, danas se nalazi crkva sv. Jere, zaštitinika Dalmacije, studenata i učitelja. 1860. godine,  uz dozvolu tadašnjeg nadbiskupa njegov sin Jere je na zemljištu zvanom Banjić dao sagraditi malu crkvu u čast svojega zastitnika sv. Jeronima, uz određeni legat.

9. Staro brodogradilište Bonačić Protti

Brodogradilište je započelo s radom 1750. godine, na mjestu gdje se danas nalazi ACI marina. Vrhunac svoje djelatnosti, brodogradilište je doživjelo 1888. godine, kada se prostor škvera proširio,  te su mogli primiti brodove do 30 metara duljine i 150 tona težine. Tada su iz vrijednih ruku milnarskih kalafata proizašla 23 velika broda, od kojih 5 u vlasništvu milnarskih imućnih obitelji.

10. Staro brodogradilište Bonačić Dorić

1775. godine se iz male radionice vrijednih ruku braće Bonačić Dorić razvilo brodogradilište u uvali Vlaška. Danas se na tom mjestu mogu vidjeti ostaci vitla za izvlačenje brodova, koje je u svoje vrijeme iz mora izvuklo na stotine brodova koju su vapili za popravkom, a u more vraćalo prave ljepotane vrijedne divljenja.

Više: www.tz-milna.hr

Foto: Tz Milna