Aktualno

PROMOCIJA I OČUVANJE MARITIMNE BAŠTINE Upoznajte morsku ljepoticu Milnu na Braču

MILNA NA OTOKU BRAČU DOBIJA TEMATSKU STAZU SA TRADICIJSKIM PEČATOM

MILNU NA BRAČU, čiji je identitet od davnina snažno vezan uz more, mogli bismo nazvati pravom morskom sirenom među otočkim destinacijama – baš kao što su ova dražesna stvorenja prema predaji mamila mornare svojom pjesmom, tako je nemoguće odoljeti novom i atraktivnom ruhu kojim se zaogrnula ova morska ljepotica!

Naime, u pripremi su vrijedni projekti sufinancirani sredstvima EU, koji za svrhu imaju promociju i očuvanje milnarske maritimne baštine. Tematska staza sa čak 10 atraktivnih punktova, koje ćemo Vam ovom prilikom detaljnije predstaviti, vodi Vas u jednu ne tako običnu šetnju – sa mirisom mora i tradicije!

Ulovite prekrasnu fotografiju kipa ribara u suton i idiličan prizor ulaza u špilju u uvali Vlaška!

ŽIVOT MILNARANA ODUVIJEK JE NERASKIDIVO ISPREPLETEN S MOREM – jeste li znali da su bili brodovlasnici, kapetani, mornari, brodograditelji, a usto i ribari, veslajući i jedreći u svojim leutima do Palagruže, Dubrovnika i Kornata?

Stoga je za polaznu točke ove ture visoko simbolično odabran kip ribara, „ulovljen“ baš u trenutku dok povlači svoje mreže. Ulovite i Vi pokoju prekrasnu fotografiju ovog kipa u suton, ili pak bacite mrižu – neku samo Vašu, u mislima, želeći polučiti plodove nekog vrijednog rada. Naš prijedlog – zamolite gostoljubive mještane da Vam ispričaju pokoju štoriju o ribarenju u hvarskim, viškim, korčulanskim i pelješkim vodama, ili čak neku pomalo mističnu – o macićima, mitskim bićima nalik na patuljke, koja su navodno pomagala ili odmagala u procesu ribolova!

PICTURE-PERFECT (SAVRŠENA SLIKA) pravi je izraz za ulaz u špilju u uvali Vlaška, drugu točku po redu ove atraktivne ture. Naime, idiličan prizor masivnih kamenih stepenica koje vode do željeznih vrata natkrivenih listovima agave, zagonetan je i intrigantan sam po sebi, te će svaki ljubitelj Instagram estetike koji visoko cijeni autentičan prirodni ambijent, ondje okinuti par izvrsnih kadrova!

Ništa manje intrigantna nije ni unutrašnjost špilje – ona je osvijetljena, a u spomen na vrijeme kada je korištena kao sklonište od kiše i nevremena, u njoj su izloženi stari ribarski predmeti: mriže, feral za pod sviću, vrša, konopi.

Više: www.tz-milna.hr

Foto: Tz Milna