Aktualno

TEMATSKA STAZA MARITIMNE BAŠTINE MILNE Vodimo vas u Blatašku kuću, u razgled legendarne Bracere i ukletu kuću Babarović!

Milna na zapadu otoka Brača uvijek je u svemu bila vezana uz more. I dan danas ona je najsigurnija luka u kojoj spas od nevera traže ribari i nautičari iz srednjedalmatinskog akvatorija.

U svrhu valorizacije maritimne baštine općine Milna osmišljen je i pokrenut projekt izrade tematske staze maritimne baštine Milne, živi podsjetnik na povijest ovoga mjesta i otoka Brača i kao takva slovi za zanimljivu turističku novinu i atrakciju.

TEMATSKA STAZA uključuje čak 10 atraktivnih punktova, a ovom prilikom detaljnije ćemo predstaviti 5,6 i 7 točku: Blatašku kuću, repliku legendarne Bracere i kuću Babarović.

Priču o kipu ribara i špilji u uvali Vlaška pogledate na LINKU, te priču o Starom Feralu i crkvici Sv Nikole pogledajte na LINKU

BLATAŠKA KUĆA peti je punkt ove zanimljive ture. Osim o iznimnom napretku glagoljaških svećenika iz Pustinje Blaca, koji su je sagradili za potrebe puta i trgovine po morima Sredozemlja, ova kuća svjedoči i o velikoj hrabrosti i sposobnosti kapetana njihovih dvaju brodova, Nikolorića, koji je unatoč odnosu snaga u stilu Davida i Golijata, sa svojom polakom Lijepa putnica, izvojevao pobjedu u velikoj pomorskoj bitci u splitskoj luci protiv engleske fregate Amphion u pratnji četiriju brodova. Brodsku pulenu s pramca njegove polake, donedavna čuvanu upravo u Blataškoj kući, možete razgledati u Muzeju otoka Brača u Škripu.

RAZGLEDAJTE REPLIKU LEGENDARNE BRACERE. Kako li je dobila ime – iz talijanske riječi “Brazza” što znači Bračanka, ili pak iz talijanske uzrečice “forza di braccia”, koja aludira na to da su se prve brodice pokretale veslanjem, odnosno mišićnom snagom, ne znamo; ali smo sigurni da će Vas razgled replike ovog teretnog obalnog jedrenjaka oduševiti. Replika bracere nazvana Milna, u mjerilu 1:10, šesta je točka naše morske pustolovine.

KUĆA BABAROVIĆ sedmi je značajan punkt ove tematske staze, a nosi ime jedne od najprominentnijih milnarskih brodovlasničkih obitelji. Kako je bila namijenjena za putnike koji ne žele prespavati na brodu, možemo je smatrati svojevrsnim prvim milnarskim hotelom, a nažalost, stigla ju je ne baš lijepa sudbina – impozantna dvokatnica izgorjela je 2008., nakon godina i godina opstajanja unatoč ljutitim negodovanjima mještana jer zaklanja župnu crkvu.

Više: www.tz-milna.hr
Foto: Tz Milna