Aktualno

ARHEOGASTRONOMIJA – U POTRAZI ZA IZGUBLJENIM OKUSIMA U Starom Gradu na Hvaru predstavljena kuharica “Grčka hrana u Starogradskom polju”

Ova kuharica budi sjećanje na mirise i okuse antičkih vremena

Izučavajući pisane zapise o kuhinji starih Grka, Ivana Ožanić Roguljić i Vinko Tarbušković došli su na ideju kuharice “Grčka hrana u Starogradskom polju”, koja sadrži popis namirnica i jela koje je ovaj drevni narod konzumirao, te da se pomoću njih kreiraju recepti prilagođeni 21. stoljeću koji bi se u skoroj budućnosti projekta pronašli na stolovima ugostiteljskih objekata na otoku Hvaru.

Predstavljanje kuharice “Grčka hrana u Starogradskom polju” održano je 15. prosinca u Dominikanskom samostanu u Starom Gradu u organizaciji JU Agencije za upravljanje Statogradskim poljem i Instituta za arheologiju. Projekt je pokrenut 2022. godine, te je financiran sredstvima Splitsko – dalmatinske županije – Upravnog odjela za turizam i pomorstvo.

Povijesni izvori jasno prikazuju da je grčka kolonija Faros osnovana 358./384. g. pr. Kr. na današnjem otoku Hvaru. O prehrani starih Grka malo je konkretnih informacija, a one koje su dostupne učimo najviše čitanjem epova, komedija, medicinskih knjiga, pa čak i pjesama. Za pretpostaviti je da su Grci dolaskom na Hvar ponijeli prehrambene običaje svoga zavičaja.

S kratkim govorima prisutnima su se obratili organizatori i predstavnici Splitsko – dalmatinske županije

Jela su pripremili učenici Srednje škole Hvar – Izdvojena lokacija Jelsa, sa svojim mentorima Viktorijom Čolić Serdar i Andrejom Petrićem.


– Arheogastronomija je novi sve atraktivniji oblik turizma. Ova kuharica, dosadašnje prezentacije plod su suradnje JU Agencije za upravljanje Statogradskim poljem i Instituta za arheologiju uz potporu Splitsko – dalmatinske županije. Projekt je reprezentativan primjer UNESCO prezentacijske baštine otoka Hvara, u svrsi promocije mediteranske prehrane. Cilj ove kuharice je ukazati što su stari Grci jeli dolaskom na Hvar, poglavito koja su to jela kreirali od namirnica koje su mogli uzgojiti na polju u zaleđu Starog grada – kazao je Vinko Tarbušković, ravnatelj JU Agencije za upravljanje Statogradskim poljem

– Ova kuharica je odličan primjer kako valorizirati gastrobaštinu te uključiti mlade i obrazovne institucije. Pohvalio bi autore, projekt i angažman Srednje škole Hvar – izdvojene lokacije u Jelsi i njihove profesore te istaknuo kako su danas sa nama i učenici I. gimnazije Split, koji su ispleli adventski vijenac te na taj način dali svoj doprinos ovom projektu, te će uskoro predstaviti projekt “OPLETI!” na UNESCO-ovoj skupštini u Ateni” – kazao je Stipe Čogelja, Splitsko – dalmatinski dožupan

– Ponosna sam što smo zajednički prepoznali potrebu da valoziramo našu baštinu i da kreiramo nove turističke proizvode. Ova kuharica je jednako maštovita i inovativna, druga faza će biti certificiranje ugostiteljskih objekata koji nude domaće proizvode i promoviraju lokalnu gastronomiju. Sva su jela jako zdrava i ukusna. – kazala je Matea Dorčić voditeljica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo u Splitsko – dalmatinskoj županiji