Aktivni odmor

Zelena blaga Bilogore – top izlet kontinentalne ponude

Posjetili smo jedinstveno ciklo – gastro događanje na bajkovitoj Bilogori “Zelena blaga Bilogore” koje se premijerno održalo 09.travnja 2017.,, kao aktivan zeleni event upotpunjen ponudom zdrave hrane lokalnih OPG-ova, jahačkim stazama, edukacijom za najmlađe kroz setnju Vilinskim putem i profesionalnom biciklijadom.


“Zelena blaga Bilogore” događanje je po prvi puta održano ove godine u organizaciji Turističke zajednice Bjelovarsko – bilogorske županije, Vile Bilogore i Nippy Adventures s namjenom da se prometne u redovan ciklo-gastro događaj na obiteljskom imanju Vila Bilogore u Maloj Dapčevici,  namijenjen ljubiteljima biciklizma, zdrave hrane i prirode.
Smještena u šumi, dva kilometra od glavne ceste Grubišno Polje/Virovitica, Vila Bilogore nudi jedinstveni mir i odmor od svakodnevnih gradskih vreva i stresa a posjetitelje oduševljava bajkovit pejzaž netaknute prirode koja će vas doslovno opkoliti ljepotom.

Neodoljiv ambijent u kojem se ogladni jako brzo već od svježeg zraka, daje posebnu notu domaćim jelima. Nema ljepšeg nego jesti u prirodi i od prirode.


Hrana na ovom imanju, izdašna je, ukusna te dobro posluži nakon svih aktivnosti koje smo tamo imali na raspolaganju.


Za vrijeme biciklijade djeci osnovnoškolskog uzrasta bio je predstavljen Vilinski put na kojem su se mogli pobliže upoznati s florom i faunom bilogorskih šuma. Stručni vodiči ispričali su nam zanimljive povijesne priče i mitove ovoga kraja.


Dostupno je bilo i jahanje konja u čemu su posebno uživali najmlađi, sa certificiranim instruktorom – još jedna blagodat ovog imanja.


Kao i štandovi autohtonih namirnica od lokalnih OPG-ova, kupili smo najbolji med od propolisa ikad, te još jedan med s cvijetnim prahom čiji nas je okus podsjetio na zaslađeno cvijeće. Probali smo i sir od koprive, domaću skutu te nevjerojatno ukusan škripavac.


Donijeli smo kući osim sira, i vrećice lavande (Romska kuća) koje vas neće samo uspavati ako ih stavite pod jastuk, već vam pružiti i full neobične snove a našlo se mjesta i za grešno vino od maline, domaći pekmez i eterična ulja od lavande iz Romske kuće.


Svega ima na toj Bilogori, možete pješačiti, biciklirati, uživati u jahanju, izbor je na vama. Od OPG-ova, posjetiteljima su se predstavili: OPG Jareš − proizvođače sira iz Dežanovca,OPG Gorza s malinovim vinom iz Bjelovara,OPG Balja iz Garešnice s  pčelinjim proizvodima i kupkama od sljeza, i Romska etno-kuća iz Velikog Trojstva s proizvodima od lavande.


Evo i prizora netom zavšene biciklijade, livade oko kuće poslužile su kao savršena podloga za odmor i uživanciju na toplom travanjskom suncu. Vrijeme je bilo milostivo i idealno za razotkrivanje prirodnih ljepota kojima ova županija obiluje.


Vila Bilogore – raj je blizu
Obiteljska kuća Rekić već je pet generacija u obitelji, a od 2016. otvorena je gostima pod imenom Vila Bilogore.
Gosti koji u sve većem broju dolaze u posjet za kuću i okućnicu imaju samo riječi hvale. Osam je godina trajala obnova kuće, a danas nudi trokrevetnu sobu, prostor za razna događanja te jedinstveni spoj prirode i arhitekture.

foto; Vila Bilogore
Na jelovniku se nalaze birana jela lokalnih OPG-ova, pripremana po tradicionalnim recepturama bilogorskoga kraja. Možete unajmiti cijeli objekt i uživati u spokoju tišine i antistress tretmanu prirode kojeg nudi nedirnuta arkadija prirode.


Siti, odmorni, rasterećeni od gradske vreve i okrijepljeni hranom i čistim zrakom te ruksacima punih domaćih proizvoda, vratili smo se u naše bučno gradsko stanište, odlučni ponoviti ovaj izlet.


A toplo ga preporučamo i vama dragi čitatelji, kao i posjetu Bjelovarsko – bilogorskom kraju. Jer tamo doista možete svašta: biciklirati, odmarati, jahati konje, jesti, šetati, meditirati, promatrati ptice, nabaviti izvornu domaću hranu iz lokalnih OPG-ova, obići lokalne atrakcije pa čak (u srcu kontinenta), nabaviti odlične proizvode od lavande iz Romske kuće.


Ljubitelji bicikliranja, bilo profesionalci ili rekreativci, ubilježite ovo mjesto u svoj planer i neka se nađe na obaveznom itinereru kod otkrivanja blaga zelene Hrvatske. A za sve upite, javite se Turističkoj zajednici Bjelovarsko – bilogorske županije koja će vas pravodobno opskrbiti svim informacijama, vodičima, kartama  te se aktivno uključiti u organizaciju ovakvih hvalevrijednih inicijativa.

fotografije: Croatia Hotspots arhiv i Turistička zajednica Bjelovarsko – bilogorske županije

Zanima li vas više o ovom kraju, pročitajte naše preporuke:

Ruralna bajka

Šetnja po bajkovitoj Bilogori

Vila Bilogore

Kulturna blaga na smaragdnim obroncima

Prvi kamp i sportsko rekreacijski centar

Anita Žuvela Hitrec