Aktualno

Istražite kulturna blaga na smaragdnim obroncima Bjelovarsko – bilogorskog kraja

Naslovna fotografija: Etno kuća Bilogora, Štefan Brajković

Bogatstvo kulturnih, prirodnih, gastronomskih i etnoloških blaga, poprilično se darežljivo rasulo  po smaragdnim padinama Bilogore, Papuka i Moslavačke gore – zaokruživši ovu županiju u neodoljivu cjelinu čija se škrinja blaga otvara posjetitelju sa uvijek novim iznenađenjima. Tko  bi očekivao da ga pri posjeti ovom kontinentalnom dragulju, ovako preplavi  lavanda?

img_20150711_080217
U današnjem tekstu stoga donosimo vodič za istraživanje kulturnih blaga na neodoljivim obroncima Bjelovarsko – bilogorskog kraja, a za okrijepu i odmor budite se slobodni podsjetiti na  ovoljetni vodič za najbolja seoska domaćinstva .
Ne vjerujete li nama, vjerujte visokim ocjenama na strogom Booking comu ili Trip Advisoru.

ROMSKA ETNO KUĆA MAGLENČA

img_20140618_171133-medium

Romska etno-kuća autohtonih hrvatskih Roma Lovara, jedne od 8 skupina Roma koji danas žive u Hrvatskoj, nalazi se u selu Maglenča.

trijem-drvene-etno-kuce-medium
Jedinstveni je turističko-kulturni objekt koji istovremeno nudi atraktivnu i autentičnu turističku uslugu prezentacije nepoznate romske povijesti, tradicije, jezika i običaja kao sastavnog dijela bogate hrvatske baštine te mnogih proizvoda po kojima su Romi Lovari nekada bili prepoznatljivi (npr. lavanda kao tradicijska romska poljoprivredna kultura), s mogućnošću prezentacije izvornih romskih jela i pića.
U prvoj Romskoj kući u Hrvatskoj, ali i Europi, smještena je Stalna izložba o povijesti autohtonih hrvatskih Roma Lovara, te proizvodi i suveniri od lavande koje izrađuju sami Romi. Pri gradnji romske etno-kuće, pomno se pazilo na svaki detalj.

img_3529-medium
Na ulazu u imanje simboličan je putokaz na kojemu se mogu vidjeti pravci prema velikim europskim gradovima gdje Romi još traže svoje mjesto pod suncem, a sam ulaz u kuću okrenut je prema istoku na kojem sunce najprije izlazi. Ispred ulaza je i stablo jabuke kao simbol plodnosti i blagostanja u obitelji.

ulaz
Ove kao i mnoge druge legende, mitove te nepobitne činjenice o Romima, upoznati ćete  posjetom ovoj neobično lijepoj destinaciji.

kosina-slike

ETNO PARK VELIKO TROJSTVO

Etno-park u središtu Velikog Trojstva jedinstveni je kompleks u sklopu kojeg se nalazi objekt u kojem se prije nalazio muzejski prostor i postava iz vremena kada je u toj kući boravio i radio Josip Broz Tito.

etno-kuca-v-t-foto-zeljko-smesnjakU kući se danas nalazi zavičajna etno-zbirka s mnoštvom eksponata (oko 1000 različitih primjeraka) koji vjerno prikazuju život, kulturu i običaje iz prošlosti Bilogore s posebnim dijelom etno-zbirke Gordane i Juraja Matuncija.

v_trojstvo_11__watermark-medium
U pozadini muzeja smještena je etno-okućnica i tradicijski prikaz seoskog načina života i graditeljstva.

etno-kuca-v-t-foto-zeljko-smesnjak-4
Stara bilogorska hiža, štagalj, ambar, krušna peć, kukuruzana, bunar sve u ogradi od pletenog šiblja, sačuvani su do posljednjeg detalja kakvi su nekada bili.

v_trojstvo_9__watermark
Ti objekti koji prikazuju povijest ruralnog graditeljstva s postavljenom etno-zbirkom čine posebnu kulturnu vrijednost bilogorskog kraja.

etno-kuca-v-t-foto-zeljko-smesnjak-1-medium-2-medium
autor fotografija EP Velikog Trojstva; TZ Bjelovarsko bilogorske i Željko Smešnjak

SVIJETLE PRUGE – VELIKO TROJSTVO

Pokraj šumske ceste uz rub šume, dužine četiri kilometra od Planinarskog doma „Kamenitovac“ prema selu Šandrovac, nalazi se park skulptura u drvetu pod nazivom „Svijetle pruge“. Svijetle pruge su jedina Galerija drvenih skulptura na otvorenome u ovome dijelu Europe. Skulpture su nastale posljednjih deset godina od stabala šume uz koju su postavljene. Izradili su ih studenti i profesori Kiparskog odsjeka Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, gosti studenti iz cijeloga svijeta, a u sklopu kiparskih kolonija organiziranih u ambijentu iste te šume.

svijetle-pruge-autor-j-fila
Foto: J. Fila

Skulpture predstavljaju simbol naših šuma i jedinstvenog krajolika bilogorskog kraja i odraz su unutrašnjeg umjetničkog doživljaja autora okoline u kojoj su nastale.
Postavljene su u predjelu šume na najvišim točkama tog dijela Bilogore, a pojedinačno se još nalaze uz željezničku prugu na ulazu u Veliko Trojstvo,  te ispred i u dvorištu Osnovne škole Veliko Trojstvo.
Skulpture su jedinstvene, a kroz bajku “Bilogorska čarolija – Prinčeva staza” autorice Romane Kovačić i ilustracije Miroslava Vincelj,  udahnut im je život te su tako postale dio dječje mašte.
svijetle-pruge1-medium
Ukupno ima četrdeset i tri skulpture u drvetu, a posjetitelji mogu uživati u njihovoj neobičnosti i originalnosti vozeći se šumskom cestom motornim vozilima, biciklima ili pješačenjem bez posebne najave ili uz prethodnu najavu ako žele stručnog vodiča.

TRADICIJSKA MOSLAVAČKA ETNO KUĆA TONKOVIĆ

etno-kuca-t-medium
U tradicijskoj moslavačkoj Etno kući Tonković u Donjem Mikloušu, šest kilometara udaljenoj od Čazme, mogu se vidjeti  2 tkalačka stana (razboja) na kojima se tka platno i tepisi, a rad žene pokazuju uživo, starinski krevet i zipka, kolovrat, starinske škrinje, vretena, preslice, lampa petrolej, starinski namještaj za kuhinju, snovača i ostali predmeti vezani za moslavačku tradiciju, odnosno cijeli proces „Od lana do tkalačkog stana“.

et-medium
Gostima se u blagdansko vrijeme može pokazati izrada starinskih nakita za božićnu jelku (ružice i lančići), prikazati unošenje slame u kuću na Badnjak, postavljanje stola, dolazak poležaja te sve ono što je vezano uz nekadašnji život na selu u Moslavini.

etnok-medium
U vrijeme Božića obitelj Tonković u štalici s domaćim životinjama (ovčice, zečevi…) prikazuje žive jaslice. Ljubitelji etno starina, ovdje će zasigurno doći na svoje.

tonkovic-medium
U obiteljskom kućanstvu Tonković posjetitelji mogu kupiti domaće proizvode (zimnicu, tjesteninu i još puno toga iz ekološke proizvodnje).

KULTURNA BAŠTINA ČEHA – ETNO KUĆA IVANOVO SELO

img_8704-medium
Česi su se na područje Hrvatske počeli doseljavati u 18. stoljeću, a u preko dvjesto godina života u novoj domovini ostavili su na kulturi, ali i gospodarstvu ovih krajeva dubok trag. Danas u Hrvatskoj živi blizu deset tisuća pripadnika češke manjine, od čega dvije trećine na području Bjelovarsko-bilogorske županije, odnosno grada Daruvara, u kojem je i sjedište Saveza Čeha, krovne manjinske institucije. Tako se i povijest hrvatskih Čeha najbolje upoznaje baš ovdje, gdje se održavaju najvažnije kulturne manifestacije, gdje djeluju češke škole i dječji vrtići, gdje postoje češki domovi kulture i gdje je manjinsko izdavačko poduzeće.
U samom Daruvaru manjinske su institucije sve na jednom mjestu, a u kompleksu zgrada oko Saveza Čeha nalazi se i stalna izložba dokumenata i fotografija o doseljavanju Čeha, uz koju se nalazi i galerija u kojoj izlažu manjinski autori, kao i bogat arhiv.

savez-ceha-autor-predrag-uskokovicfoto: Predrag Uskoković, Savez Čeha, Daruvar

Tu se mogu pogledati i izložbe o kulturnim manifestacijama češke manjine i o 70. godina izlaženja Jednote,  tjednih novina na češkom jeziku.
U nedalekom Ivanovu Selu kod Grubišnog Polja, najstarijem češkom selu u Hrvatskoj, dio manjinske povijesti možete vidjeti u etno kući, koja je opremljena namještajem i predmetima iz vremena prvih doseljenika. Tu se svake godine održava i etno dan s bogatim kulturno umjetničkim programom, a kroz cijelu godinu se u mjestima u kojima djeluju manjinska kulturno umjetnička društva, češke besede, održava niz kulturnih manifestacija.

img_8775-medium

ETNO KUĆA BILOGORA

Zajednica Mađara Grubišnoga Polja u Grbavcu ima etno kuću “Bilogora”.zajednica-madara-etno-kuca-20-09-2016-hdr-1-medium
Kuća je opremljena za druženja cca 150 osoba.
U etno kući postoji zbirka starih alata i pomagala koja su se vjekovima koristili na selu, tako da se na jednom mjestu može vidjeti kako je prije 150 godina bila opremljena spavaća soba, kuhinja, komora-ulaz na tavan, kovačnica  kao i nadstrešnica bogato opremljena eksponatima.
zajednica-madara-etno-kuca-20-09-2016-hdr-10-medium
Osnovna namjena etno zbirke je da se zorno prikaže čime su se koristili stanovnici sela kako bi oteli zaboravu običaje koji su se prenosili s koljena na koljeno. Kroz godinu se u dvorištu etno kuće odvija niz manifestacija kao što su seosko kolinje, čijanje perja, podizanje majpana, olimpijada starih sportova,običaji Uskrsa i Božića i sl.zajednica-madara-etno-kuca-20-09-2016-hdr-2
U prostorima etno kuće nalazi se bogata zbirka nošnji kao i rukotvorine stare više od stotinu godina. U novijem dijelu prostora održavaju se probe kao i nastupi dječje plesne skupine, odrasle plesne i pjevačke skupine te tamburaške skupine. Godišnje imanje posjeti cca 1500 osoba, odraslih, školske djece i brojnih posjetitelja iz raznih krajeva Hrvatske i svijeta.
zajednica-madara-etno-kuca-20-09-2016-hdr-9-medium
fotografije Etno kuće; Štefan Brajković
Ostale fotografije: Željko Smešnjak, Predrag Uskoković, J. Fila i arhiv Turističke zajednice Bjelovarsko – bilogorske županije

Želite li se inspirirati neodoljivom baštinom različitih kultura i naučiti ponešto o bogatoj raznolikosti kulturnog identiteta i izvrsno očuvanog naslijeđa, posjetite Turističku zajednicu Bjelovarsko – bilogorske županije i spremite se na odličan izlet.

htz-2016-logo-slogan-hrvatski_rgb-mali-768x488

tzbbz_nova_11_