Aktualno

Šetnjom po bajkovitoj Bilogori – neodoljiva destinacija ruralnog turizma

Zeleni predjeli bajkovite Bilogore čudesni su i u srcu najljuće zime. Uvjerili smo se to kada smo pozvani od strane Turističke zajednice Bjelovarsko – bilogorske županije  na jednodnevno studijsko putovanje u četvrtak 29.prosinca, taman kao uvertira za rastanak od 2016-e.
Skupina od dvadesetak turističkih novinara iz cijele zemlje, posjetila je arkadiju netaknute prirode i nekoliko turističkih aktrakcija koje polako ali sigurno postaju turistički adut ove županije i koje idu u odličnom smjeru razvoja  europskog ruralnog turizma.

tz-33
foto; Š.Brajković
Priča o ovoj županiji međutim nije priča samo o blagodatima prirode i izvrsne gastronomije.Kontinuirana suradnja s privatnim sektorom kroz 2016., iznjedrila je niz pozitivnih promjena.
Bjelovarsko – bilogorska županija postala je članicom grupe EDEN Networka – europskih destinacija izvrsnosti  najveće profesionalne mreže održivog turizma Europske komisije, koja okuplja 66 članica iz 23 europske zemlje.
Od brojnih atributa istaknuta je kvalitetna izvorna domaća gastronomija, ekološka proizvodnja OPG-ova, ali i gostoljubivost stanovnika. Netaknute šume, raskošni vinogradi, plavi ribnjaci, smaragdne livade obrubljene bajkovitim gorskim proplancima u kombinaciji sa višestruko nagrađivanim parkovima i okućnicama, odnosno ljupkim gradovima u kojima se pazi na svaki detalj gradskog exterijera, samo su neke od pohvala kojima su u ovoj uglednoj asocijaciji nahvalili bjelovarsko – bilogorski kraj.
Što govore o našoj županiji, uvjerite se jednim klikom na link: youredenexperience.com/destinations ili klikom na fotografiju EDEN-a.

eden
Ključ turističkog koncepta TZ BBŽ temelji se na izradi kreativnih programa i turističkih proizvoda (promatranje ptica, konjički turizam, agroturizam kroz seoska gospodarstva, kulturna blaga bogatog identiteta ovog kraja, izvrsne wellness i SPA programe Daruvarskih toplica s rimskom poviješću i tradicijom). Uživati u prirodi nije dovoljno, potrebno je osmisliti, povezati i predstaviti niz povezanih proizvoda koji se nude današnjim sve zahtjevnijim gostima, no recenzije s booking coma govore da se ide u dobrom pravcu.

20161229_125216
VINARIJA CONER – PRVA TOČKA PUTOVANJA
Naše putovanje započeli smo posjetom u izletištu i vinariji Coner u Jabučeti, nedaleko od Bjelovara. Zimski krajolik prirode je standardno ogoljen i jednoličan – ali ne i ovdje. Unatoč hladnoći i zimi, svejedno možete uočiti bogatstvo zelenila i bogate bilogorske vegetacije. Kako li onda sve ovo tek izgleda u proljeće?

tz-26
foto: Š.Brajković

U ovom izletištu upravo je dovršen projekt “Rekreacijsko-edukativnog parkauz potporu HTZ-a, a otvoreni su i novi smještajni objekti kategorizirani s  visokih 4 i 5 zvjezdica. Tražite li komfor pa i dozu luksuza, dođite u Coner, na niti sat vremena od Zagreba vas očekuju visoko kategorizani apartmani u samom srcu prirode.

20161229_125522
U sklopu vinarije nalazi se i poveći restoran u kojem se mogu kušati tradicionalna jela bilogorskoga kraja pripremljena prema posebnim recepturama od namirnica proizvedenih na njihovim imanju na Bilogori ili na seoskim domaćinstvima u okolici.

20161229_115545
Uz obilan i izdašan doručak kojim smo dočekani (sve domaće i pripremljeno svježe), krenuli smo u razgled vrsno uređenih apartmana.

20161229_125556
Topli tonovi domaćeg drva koje je korišteno za izradu namještaja kao i pogled na vinograde iz gotovo svakog prozora, oduševili su posjetitelje.

Apartmani su opremljeni svime što vam treba za kvalitetan odmor u prirodi. Sve je tu – novouređeni park za djecu, vinarija u podrumu objekta, velik prostran prostor za blagovanje, i prekrasan pogled uz opciju relaksirajućih šetnji.

tz-27Hrana je izdašna, raskošna i krajnje ukusna.  Idealno za ljubitelje prirode, dobre hrane i opuštenog domaćeg štimunga koji od vas traži ništa drugo doli čisti odmor i privremeni zaborav od gradskog žrvnja. A sve u toplini domaćeg drva.

tz-65I svaki prozor pruža neodoljiv pogled na vinograde. Poželite li se smjestiti u ovom jedinstvenom objektu, posjetite njihovu web stranicu: vinarija-coner.hr i svakako lajkate njihov Facebook.

Okrijepljeni i osnaženi zdravim i izdašnim domaćim doručkom i izvrsnim domaćim likerima, posjetili smo i Romsku kuću, jedinstveni etno objekt u Hrvatskoj.

tz-153
foto: Š.Brajković

Ljubav i trud koji su vlasnici uložili u Kuću, vidljiva je u svakom detalju.

tz-161Toplina interijera sa vilinskom okućnicom privremeno vas teleportira u neki drugi svijet.
Sve je pregledno, ljupko i uredno sortirano,  ruka vješte gazdarice i domaćice kuće, zrcali se u svakom kutku ove jedinstvene eko – etno zbirke.

20161229_143754
Romska kuća nalazi se u Maglenči u Velikom Trojstvu, a zainteresiranim posjetiteljima prema najavi nudi se bogat izbor mogućnosti. Na vama je da odaberete željeni program.

tz-88Slađana i Goran Đurđević, foto: Š.Brajković

Što sve možete vidjeti i doživjeti u Romskoj Kući? Možete za početak poslušati vrlo zanimljivu prezentaciju povijesti i običaja Roma uz prikaz popratne dokumentarno povijesne izložbe o životu i običajima autohtonih hrvatskih Roma – Lovara. Nije nam jasno kako ovakvi programi nisu uvršteni u obavezne školske razglede.

tz-87
foto: Š.Brajković
Na toj prezentaciji se doista educirate o stvarima o kojima  niste znali gotovo ništa a itekako su povezane s našim kulturnim identitetom i naslijeđem.

20161229_144405
Možete degustirati neke od specijaliteta tradicionalne romske kuhinje i kupiti neke od proizvoda lavande koje vlasnici sade na vlastitim nasadima oko kuće. Tu je degustacija proizvoda lokalnih OPG-ova Velikog Trojstva kao i najam kuće za sve vrste evenata na otvorenom i zatvorenom prostoru, prostor za roštilj, prostor za prezentacije, edukacije, okrugle stolove..

20161229_143307
Dodatno možete na osnovu prethodnog upita i dogovora, poslušati prezentaciju romske glazbe, plesa, nastup KUD, ženskog zbora, idiličnu vožnju kočijom ovim lijepim krajem, jahanje, obilazak lokalnih OPG-ova, posjet obližnjim izletištima,  a za sve od navedenog slobodno kontaktirajte gđu Slađanu Đurđević na mob 099 222 70 40 ili na email: [email protected] ili g. Gorana Đurđevića na mob 095 535 58 02 ili na mail: [email protected].
Ne zaboravite posjetiti ni njihovu Facebook stranicu.

tz-143
foto: Š.Brajković
Romska kuća jedan je i od “Horses welcome punktova” novog turističkog projekta u BBŽ – “Upoznajte i istražite bjelovarsko-bilogorski kraj na konju” koji je na netom održanoj nacionalnoj svečanosti Suncokret ruralnog turizma, osvojio Zlatnu povelju u kategoriji 150 kandidiranih projekata, a Romska kuća posebno priznanje.

20161229_144226

Nakon Romske kuće, prepuni dojmova i brojnih zanimljivih informacija o Romima Lovarima, krenuli smo prema novootvorenoj Vili Garić u Podgariću.

20161229_163014
Unatoč hladnom zimskom vremenu i skorom sumraku, ne može vam promaći čudesna smirujuća ljepota krajolika.
Ovo područje za prirodoljupce prava je škrinjica s blagom. S jedne strane dočekuje vas prava gora, s druge strane jezero.

20161229_162915
Nakon 3 godine unutar koje je objekt Vila Garić bio zatvoren, sada je preuređen i obnovljen, zablistao punim sjajem.
„Vila Garić“ raspolaže s ukupno 19 soba i 2 apartmana s pogledom na jezero i prirodu.
Sve su sobe opremljene  televizorom, tušem i WC-om, dok apartmani posjeduju i kadu s bideom, mini-bar, veliki TV sa satelitskim prijamnikom te odvojenu spavaću i dnevnu sobu s vanjskom terasom.

20161229_165142
Gosti mogu boraviti u jednokrevetnim, dvokrevetnim ili trokrevetnim sobama od kojih su neke prilagođene  osobama s invaliditetom, a u hotelskom restoranu moguća je bogata pansionska i a la carte prehrana po povoljnim cijenama.
Od specijaliteta preporučamo kušati teleće izvrsne medaljone u umaku od vrganja i šampinjona ili rolane veprove odreske, a zatim se zasladite kraljevskom delicijom odnosno palačinkama od kukuruznog brašna punjenim sirom i grožđicama. Zahvaljujemo se ovom prilikom osoblju i vodstu vile na prefinoj domaćoj večeri koju nažalost nismo stigli uslikati, prebrzo je nestala.

20161229_162845
Jasna Vaniček Fila direktorica,TZ Bjelovarsko – bilogorske, Anita Žuvela Hitrec Hotspots.net.hr, Radmila Kovačević (Večernji list)

Također sklopu objekta nalazi se aperitiv bar i to pored ulaza u „Vilu Garić“ gdje je ujedno smještena i ljetna terasa na tri razine sa stotinjak sjedećih mjesta.

podgaric
foto:www.vila-garic.hr

Pitoreskni Podgarić nudi vam i dodatne aktivnosti.  Možete tako isprobati ribičke vještine subotom i nedjeljom, unajmiti kanue za vožnju po jezeru ili bicikle kojima gosti mogu obići obližnje prirodne ili povijesne znamenitosti. Jeste znali da je Garić grad jedan od najstarijih srednjevjekovnih utvrđenih gradova u središnjoj Hrvatskoj, a dao ga je sagraditi ban Stjepan Šubić 1256?

poslovni-prostor-podgaric-ugostiteljski-1500-m2-slika-39930077
foto: www.vila-garić.hr

U sklopu objekta moguće je koristiti i obližnje košarkaško, rukometno te nogometno igralište.
Ljubitelji šetnji mogu uživati u šetnji do ovog povijesnog lokaliteta kroz sat i pol laganje šetnje, dok će vas bicikl odvesti do tamo za svega 15 minuta.
A najbolje od svega, od Zagreba se dovezete za max sat vremena do ovog jezera iz bajke!

20161229_163000
Upiti i rezervacije na: Vila Garić,Podgarić 6a,43 233 Podgarić
tel: 099 50 72 791
email: 
[email protected]

Odlični podaci za turizam BBŽ u posljednje 2 godine

Za kraj evo nekih podataka koje smo dobili na prezentaciji od gđe Jasne Vaniček File, direktorice Tz Bjelovarsko – bilogorske županije, koja je bila domaćin našeg razgleda i koja nas je stručno, i s maksimalnom predanošću, provela kroz dio turističkih ljepota svoje županije.

20161229_131627

Daruvarske toplice su bukirane u cijelosti kroz cijeli prosinac zahvaljujući svojim programima i tradicijski poznatoj wellness kvaliteti ovog kraja, a dobre su najave i za siječanj.

centralna-blatna-kupka-1909
Centralno blatno kupalište, foto:Ratko Vuković

Sa 37.754 noćenja, broj noćenja popeo se u dvije godine na 73.381 ( podatak iz sustava eVisitor od 31.12.2016.), što je dakle gotovo dvostruki porast ostvarenih noćenja gostiju u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji,

galerija03
Vila Bilogore, foto: vilabilogore.com

Popunjena je bila  i novootvorena Vila Bilogore za blagdane, obitelj iz Čakovca je zakupila cijelu kuću za sebe, i raste popunjenost ostalih smještajnih kapaciteta, a nekoliko je njih, poput prvog hostela u SRC Kukavici, tek u prosincu otvorio, tako da su u njima imali prve goste potkraj prosinca, te njihove rezultate popunjenosti zapravo očekuju tek radom u 2017. godini.

Bjelovarsko – bilogorska županija domaćin je i državnim i međunarodnim natjecanjima u endurance –  daljinskom jahanju, a početkom 2016. u suradnji s međunarodnom asocijacijom ENGEA dobili su i prvih 8 certificiranih vodiča za turističko jahanje. Također je upravo u toj županiji u listopadu nastala i  prva u Hrvatskoj s međunarodnim ISO standardom, certificirana konjička turistička staza duga 90 km.

nmb_14
Seoski turizam Na malenom brijegu, foto: namalenombrijegu.hr

Suradnja privatnog i javnog turističkog sektora, te uspješno korištenje fondova EU, rezultirala je otvorenjem velikog Sportsko – rekreacijskog centra s bazenima u Kulturnom centru Mato Lovrak u Velikome Grđevcu

13392156_10207915701025051_1960488882232087733_o-777x437
te prvog kampa
 u seoskom domaćinstvu Vinia u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

izletiste-vinia-foto-s-brajkovic-768x512

Kamp je posjetiteljima svoja vrata otvorio 04. srpnja 2016.  na poznatom seoskom turističkom gospodarstvu obitelji Šapić – Izletištu i vinotočju Vinia.

vinia-kamp

U sklopu EU projekta ekološke mreže Natura 2000, u mjestu Blatnica u općini Štefanje otvoren je Info-edukativni punkt Blatnica i Poučna staza Lokvanjić, a uz objekt opremljen kao interpretacijski centar, poučna staza duga 2,9 km opremljena je s 10 edukativnih tabli o flori i fauni ribnjaka i promatračnicama za ptice.

Atraktivnost ovog prirodnog prostora, posebice područja šumskih površina, nude mogućnost razvoja i unapređenja turističke ponude destinacije i još jednim proizvodom – foto-safarijem. A više i o toj vrsti ponude možete saznati  na webu: Foto-safari ponuda, a dodatne informacije možete pronaći na web stranici Turističke zajednice Bjelovarsko – bilogorske županije.

tz-83

Izvrsna suradnja županijskog TZ-a s privatnim turističkim subjektima, otvorila je definitivno brojne potencijale i mogućnosti razvoja brojnih turističkih proizvoda, s naglaskom na eno gastro ruralni turizam a članstvo u EDEN networku samo je potvrda priznanja da se ide u dobrom smjeru.  Dvostruko povećanje broja noćenja gostiju u odnosu na 2014, svakako govori o pozitivnim promjenama.
I zato posjetite magičnu Bilogoru i uvjerite se u njene brojne atribute, neće vas razočarati. A mi im želimo još puno novih projekata u 2017 i dobar vjetar u leđa!

 

tekst: Anita Žuvela Hitrec

fotografije, Štefan Brajković, Anita Žuvela Hitrec, Vila Garić, Ratko Vuković, Vila Bilogore, Na malenom brijegu
naslovna fotografija: www.namalenombrijegu.hr

Fotografije kampa i SRC-a, Štefan Brajković