Aktualno

POŠTUJMO GRAD – kako je Dubrovnik postao predvodnik održivog turizma na Mediteranu

Još prije desetak godina Dubrovniku, šampionu hrvatskog turizma, prijetio je krah zbog nepodnošljivih turističkih gužvi tijekom ljetnih mjeseci, a koje su dovele do toga da su i Dubrovčani postali nezadovoljni životom u vlastitom gradu.

Stoga je gradska uprava 2017. pokrenula program ‘Poštujmo grad’ koji je iz godine u godinu donosio uspješne rezultate i  modelirao Dubrovnik u predvodnika održivog turizma na Mediteranu.

Kao jedan od ključeva uspjeha pokazala su zajednička inicijativa u ograničavanju broja cruisera u suradnji s Cruise Lines International Association (CLIA) pa je upravo Dubrovnik postao prva jedinica lokalne samouprave za koju je GSTC proveo cjelovitu procjenu stanja održivosti destinacije. Ono je lani iznosilo čak 86,04 %, a s obzirom na to da su ovi rezultati temeljeni i na kriterijima Ujedinjenih naroda, to je najbolji dokaz da je Dubrovnik na pravom putu prema potpunoj i trajnoj održivosti. 

Multidisciplinarni strateški projekt Poštujmo Grad/Respect the City (RTC) nastao je dakle kao odgovor na pojavu nekontroliranog turizma, no dugoročna je inicijativa Grada da se kroz razna ulaganja, suradnje i najbolje prakse gradom upravlja na zadovoljstvo i stanovnika i posjetitelja. Zato su se kroz godine implementirala i razna Smart-city rješenja; od brojača posjetitelja u staroj gradskoj jezgri do posebne aplikacije koja, uz poseban algoritam, predviđa broj posjetitelja u staroj jezgri u određenom terminu te turiste upozorava kad se očekuju gužve, a kada je povoljan trenutak za obilazak grada. U nadogradnji tog sustava planira se i povezivanje s platformama za rezervaciju smještaja u gradu i okolici, pa će turisti moći i dugoročno planirati posjet u terminima u kojima se ne očekuju veće gužve.

Takvim rješenjima, pokazala su i istraživanja Sveučilišta u Dubrovniku, došlo se do značajno manjeg pritiska i gužvi u povijesnoj jezgri, ali i povećanja ukupnog broja turista!

Grad Dubrovnik istodobno nastavlja razvijati Smart City rješenja, bolju komunikaciju sa svim dionicima te brigu o baštini i ekologiji. Tako je usvojen i Plan upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a ‘Starim gradom Dubrovnikom’, u travnju 2021. – čime je Dubrovnik postao i prvi grad u Hrvatskoj koji primjenjuje strateški dokument nulte kategorije!

U primjeni su i razni Smart City alati – Du Pass, digitalna turistička gradska kartica koja je usklađen s EU zelenim planom  a koja omogućuje kupnju ulaznica u najznačajnije kulturne i spomeničke objekte Grada te nudi cijeli niz popusta i pogodnosti koje osiguravaju brojni partneri projekta.

Uz Dubrovnik Visitor, aplikaciju za praćenje broja posjetitelja unutar povijesne jezgre s predviđanjem gužvi, još je čitav niz drugih aplikacija, poput smart parkinga, koje i turistima i domaćim stanovnicima, štede vrijeme i preveniraju prometna zagušenja.

Tako je, primjerice, postavljen i video nadzor za regulaciju zaustavljanja i parkiranja turističkih autobusa i osobnih automobila (8+1) a aplikacija Bus Web Shop omogućuje autobusima agencija online kupnju vaučera za zaustavljanje i iskrcavanje putnika na Pilama.

S ciljem rasterećenja grada od gužvi kupljena je i Tvornice ugljenografitnih i elektrokontaktnih proizvoda pa će nekadašnji industrijski pogon uz Luku Dubrovnik postati novo urbano središte. Ovaj je projekt revitalizacije EK odabrala kao jedan od 20 najboljih u Europi u sklopu programa ‘Novi europski Bauhaus’!

Grad Dubrovnik obilježio je 2023. osvajanjem prestižnih nagrada i priznanja, potvrđujući izvrsnost i predanost održivom turizmu. Uz pet međunarodnih, vrhunac je titula ‘Turistička destinacija godine – Šampion hrvatskog turizma’ dodijeljena na ‘Danima hrvatskog turizma 2023’ u Rovinju.

Foto: Julian Duval, Igor Brautović, Zoran Marinović, Ivan Vuković, DHT