Aktivni odmor

Izabrali smo najatraktivnije lokacije koje morate posjetiti ovog proljeća!

Iako vjerojatno mislite da nema mjesta na koje Vas već nismo odveli, i ovoga puta iznova vas vodimo na ona najatraktivnija!  

Da li je to bike avantura, upoznavanje zaboravljenih okusa, il možda pravi pravcati „put kroz vrijeme“, na koji se možete otisnuti u prvim danima proljeća? Žudi li Vam srce za prekrasnim jugom, skrivenim kantunima dalmatinskog zaleđa, Brača, Visa ili jedinstvenog Paga? Odlučit ćete sami!

Još prije desetak godina Dubrovniku, šampionu hrvatskog turizma, prijetio je kolaps zbog nepodnošljivih turističkih gužvi tijekom ljetnih mjeseci, a koje su dovele do toga da su i Dubrovčani postali nezadovoljni životom u vlastitom gradu. Stoga je gradska uprava 2017. pokrenula program ‘Poštujmo grad’ koji je iz godine u godinu donosio uspješne rezultate i  modelirao Dubrovnik u predvodnika održivog turizma na Mediteranu.

Važnost dobre dalmatinske marende kao ne samo jela nego i prigode za druženje, prepoznala je Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije. Marenda kao dio lokalnog “lifestylea”, ali i potencijalno brend u duhu samoodrživog turizma adut je koji će svakog turista u Dalmaciji ne samo razveseliti i nahraniti, nego i – produžiti sezonu. Jer, ljeti i zimi, po vrućini i kišnoj južini – u Srednjoj Dalmaciji svaki dan je za marendu dobar dan!

CROPIX

Potragu za najukusnijim zalogajima, nastavili smo tamo gdje se ljube rijeka i more, u neretvanskom kraju. Gastronomija doline Neretve izuzetno je uzbudljiva priča, a delicije koje se tamo mogu kušati jedinstveno su iskustvo!

Otok Pag jedini je otok koji se može pohvaliti s čak tri zaštićena proizvoda: paškim sirom, paškom solju i paškom janjetinom. A jeste li znali kako je baš proljeće najbolje vrijeme za degustaciju ovih delikatesa?

Pag je must-have destinacija za sve gurmane pa donosimo listu nekih od najvažnijih gastro fešta koje mame mirisima i okusima. Kad ste već na Pagu ne propustite sudjelovati u utrci „Life on Mars“, koja je postavila Metajnu i Novalju na kartu outdoora Hrvatske i Europe, te pokrenula nove održive turističke smjerove.

Supetar se voli u svojem brendiranju poigrati simbolikom ključa, a ovoga je puta – da mu pomognu otključati autohtone okuse i fantastične senzacije za nepca, u pomoć pozvao prave gastro čarobnjake.

Riječ je o vrsnim kulinarskim znalcima a ujedno i digitalnim kreatorima, Mihaeli Vargašević i Vedranu Boškoviću, koji ljubav prema hrani i njenoj pripremi putem detaljnih fotografija i video zapisa dijele na svojim društvenim mrežama. U reportaži iz Supetra saznat će te kako su se proveli i što su zabilježili u pohodu na najvažnije supetarske gastro adrese!

Za sve željne adrenalina – na kopnu, moru, pod morem ili u zraku, preporučamo posjetiti jednu od najatraktivnijih otočkih outdoor destinacija – Bol, okušati se na popularnom „Uvati vitar“ biciklističkom maratonu u Sutivanu na otoku Braču, krenuti na izlet u dalmatinsko zaleđe te posjet marinskom i segetskom kraju, posebno omiljenom među pješacima i biciklistima jer ima nešto magnetski privlačno u njegovom slikovitom ambijentu – od kulturno-arheološkog nasljeđa, suhozida i maslinika, plaža i tajnovitih crkvica, rustikalnih ribarskih kućica do veličanstvenog i jedinstvenog pogleda na otoke, Trogir i njegovu okolicu.

Pohvale u ovom broju idu posebno općini Milna za promociju lokalne maritimne baštine, što otvara novo poglavlje u interpretaciji svega onog što ova općina nudi. A upravo će se ovdje, u zvijezdi nautičkog turizma srednje dalmatinskih otoka, 25. travnja 2024. održati ‘Konferencija o održivosti u nautičkom turizmu’ – isti dan kada će se svečano otvoriti Interpretativni centar maritimne povijesti Milne te rekonstruirani i dograđeni dio luke.

Pomorska baština i morske dubine Splitsko-dalmatinske županije, postali su jedna od najtraženijih filmskih kulisa za produkcijske kompanije diljem svijeta. Upravo je u Srednjoj Dalmaciji sniman film „The Odyssey“, o najpoznatijem podvodnom istraživaču Jacquesu Cousteauu, na Hvaru te Paklenom otočju kao i na otoku Visu i Biševu koji su poslužili kao set za južni dio Francuske. Posebnost Biševa te čuvene Modre špilje pokazana je i u nastavku popularnog filma „The Hitman’s Wife’s Bodyguard“.

Predstavljamo i 7 autohtonih priča zbog kojih ćete se uvijek vraćati u šibenski kraj. U potrazi za autentičnošću sve je više turista koji traže nezaboravne doživljaje, a mi smo izdvojili neke od najljepših priča koje zaslužuju posebno mjesto u turističkoj ponudi ovog kraja.

Atraktivni krajolik, bogata prošlost, arhitektura i skladan život – svega 20-ak km južnije od Dubrovnika, Konavle privlače vrhunskom gastronomijom, outdoor aktivnostima i nevjerojatno lijepom prirodom. Posjetom Kanavlima stvorit ćete uspomene koje će obogatiti i ispuniti vaš život na najljepše načine.

Postoji nešto mistično u otoku Visu što privlači turista iz cijelog svijeta u potrazi za autentičnim Mediteranom. Jer ovdje kao da je vrijeme stalo – povrće i voće bere se direktno iz vrta, svježa hrana servira na stol pod krošnjama stoljetnih stabala, pješčani žali i bistro more magnetski privlače…

I to nije sve… u idućim objavama pokazat ćemo vam sve mogućnosti koje pruža proljetni odmor na Jadranu.