Aktualno

Dalmatinska marenda – fešta na pijatu i liti i zimi

Važnost dobre dalmatinske marende kao ne samo jela nego i prigode za druženje te promoviranje jednostavnih – a najboljih – lokalnih namirnica, prepoznala je Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije. Donosimo reportažu iz tiskanog izdanja – proljetnog izdanja Croatia Hot Spots magazina.

Di ćemo na marendu? Šta ćemo marendat?
Zvuči poznato? Bravo, u Dalmaciji ste!

Pitanje spize, dnevnog jela kojim ćemo se “pokripit” udarno je za radnog, ma i neradnog čovika Dalmacije, radnim danom kao i vikendom. Za penzionera, manovala u trlišu ili onoga u veštitu – pitanje je podjednako važno.

To je obrok kojega finije možemo nazvati i “ručkom”, ali marenda, marendin je više uvriježeno u govoru domaćeg čovika. Obid se može i preskočit, marendin teško; barem ako namjeravamo kvalitetno, u pravom dalmatinskom duhu provesti dan.

Zašto je marenda toliko omiljena? Prije svega to je simbol Dalmacije, tradicija ovoga kraja, zaštitni znak kako gospode u odijelima tako i ribara i težaka.

Važnost dobre dalmatinske marende kao ne samo jela nego i prigode za druženje te promoviranje jednostavnih – a najboljih – lokalnih namirnica, prepoznala je Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije sa čelnicom Ivanom Vladović.

Vladović je ustvrdila da snažan turistički uzgon Dalmacije ne mora naštetiti kvaliteti i stilu života prosječnog Dalmatinca, štoviše, može se naslanjati upravo na nj. Marenda kao dio tog lokalnog “lifestylea”, ali i potencijalno brend u duhu samoodrživog turizma upravo je adut koji će svakog turista u Dalmaciji ne samo razveseliti i nahraniti, nego i – produžiti sezonu.
Jer, ljeti i zimi, po vrućini i kišnoj južini – svaki dan je za marendu dobar dan!

– Projekt “Dalmatinska marenda” prilika je da promoviramo način života u našem kraju, u Dalmaciji. Ujedno i promoviramo ono što nam je najvažnije, a to su obitelj, druženje i hrana. Marenda je sve to – ističe Ivana Vladović, prva žena županijske Turističke zajednice u jednoj od turistički najsnažnijih županija Republike Hrvatske, Srednjoj Dalmaciji.
– Mi smo hedonisti! Uvijek ćemo između malog, dobrog zalogaja i “deca” dobrog vina te obilnog prejedanja odabrati ovo prvo – drži Vladović.

Kroz promotivne filmove prezentirane su tri – nazovimo ih tako – skupine marendi: otočke, marende u priobalju te one u zaobalju, Dalmatinskoj Zagori. Teško je reći koja je ukusnija!
Od friganih gavuna do slanih inćuna, dvi-tri kacijole brujeta s purom ili fetom kruva do junećih mišića u toću, polpeta, pjata pašticade, manistre s bobom, pancetom, čičerom… Ili jednostavno koja feta pršuta, sira, kvarat kruva i mjerica vina. Žlicom ili pinjurom, ma more i “rukan”, kruvon direkt u maslinovo ulje, toć! Marenda je ležerna forma, može biti “pod zub” ili obilna, uključivati monoporciju ili repete, konzumira se u doba dana koje podržava podjednako i nastavak rada, kao i pižolot; turistima nitko ne brani i nešto treće poput kupanja, šetnje, kave…

Marenda je opuštena forma, nešto između ručka i večere, a zvuči obilatije od “marendina”, mada nigdje nije rigorozno zadana količina. Uz marendu kao uglavnom toplo jelo izvrsno ide i spontana pjesma, a nakon koje čaše više – svatko ima sluha. Dalmacija je takva: vedra, raspjevana, često osunčana i dobrog apetita, s najboljom domaćom spizom predznaka Mediterana, kojem geografski i kulturološki pripadamo. U Dalmaciji se nekoć jelo skromnije jer je obala bila siromašnija, danas svatko može ponovno napuniti tanjur (uzest repete) i počastiti goste, prijatelje.

Dalmatinska marenda našim je ljudima “pod normalno”, no turisti će jamačno sve više otkrivati da je – i njima. Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije prepoznala je potencijal naše marende kao dio neizostavni dio lokalne ponude, turistički proizvod. U njoj su i želudac, i srce Dalmacije.

Javite se da zajedno marendamo!
– Uhvatili smo kroz projekt marendi i dobro raspoloženje i ruganje, domaće proizvode, načine pripreme, načine serviranja. I upravo to je ono što gostima želimo ponuditi. Naš način življenja, naše vino, našu verduru, miris naše zemlje – istaknula je čelnica TZ Splitsko-dalmatinske županije, te pozvala sve ugostitelje Dalmacije da se uključe.
– Neka nam šalju svoje recepte, svoje fotografije, možemo zajedničkim snagama napraviti kuharicu “Dalmatinska marenda”, prevesti je na više jezika i nuditi turistima – pozvala je sve na suradnju Ivana Vladović

PROMOCIJA DALMATINSKE MARENDE U 2024 – NASTAVLJAMO S DALMATINSKOM AUTENTIČNOŠĆU

Okusi i doživljaj Srednje Dalmacije visoko među oblacima

Nastavak suradnje s nacionalnim avio prijevoznikom Croatia Airlinesom  – “Dalmatinska marenda” dijelit će se putnicima na svim avionskim linijama

Nastavlja se sa promocijom nedavno snimljenog video serijala „Dalmatinska Marenda“, emitiranjem u zemlji i svijetu na gastro kanalima, brendiranjem objekata – restorana, te se u 2024. godini u projekt uvode OPG-ovi i mali proizvođači. Nastavljaju se i gastro promocije na najvažnijim turističkim sajmovima diljem Europe i svijeta, te je u planu izrada Vodiča kroz gastro manifestacije u suradnji sa Splitsko – dalmatinskom županijom. U svrhu što kvalitetnijeg gastro brendiranja destinacije provest će se serija edukacija „Gastro iskorak destinacije“ te suradnja s Gault&Millau Croatia.

www.dalmatia.hr

Foto: CROPIX