Blog

Feel&Taste Kolan – jeste li znali da je proljeće najbolje vrijeme za degustaciju delikatesa otoka Paga?

Otok Pag jedini je otok koji se može pohvaliti s čak tri zaštićena proizvoda: paškim sirom, paškom solju i paškom janjetinom. A jeste li znali kako je baš proljeće najbolje vrijeme za degustaciju ovih delikatesa?

Paška skuta jedan je od najcjenjenijih tradicionalnih proizvoda na Pagu koji je hranio mnoge generacije, a proizvodi se od ovčjeg mlijeka. Upravo je skuta zvijezda gastromanifestacije koju i ove godine, 27. travnja, tradicionalno organizira Turistička zajednica Općine Kolan. Ona je jedna u nizu manifestacija pod sloganom Feel&Taste Kolan – uz Feštu od janjetine, Feštu od mora i Feštu od sira.


U suradnji sa Srednjom školom Bartula Kašića u Pagu Skutafest promovira projekt ‘Pag na meniju’ u kojem sudjeluju svi ugostitelji s područja Općine Kolan, a koji posjeduju certifikat ‘Pag na meniju’ i pripremaju jela s ovom autentičnom namirnicom.

Na meniju je skuta ​​kao namaz, s medom od kadulje, u kolačima, palačinkama ili čak i u kavi (umjesto vrhnja). U sklopu Skutafesta održavaju se i kulturno-zabavni programi te edukativne radionice za djecu i odrasle – uz nastup KUD-a Bartul Kašić iz Kolana koji djeluje više od 40 godina!

A kad ste u Kolanu ne propustite ga i razgledati – uz biciklističke i staze za pješačenje te kayaking priključite se 4. svibnja 2024 i utrci na otvorenom Island Pag Trail jer pruža privilegiju da otkrijte svu raznolikost i ljepotu Kolana na nekoliko staza.

One prolaze kroz Kolanjsko polje, ornitološki rezervat Kolanjsko blato sve do Sv. Vida, najviše točke otoka, s koje se pruža nezaboravan pogled na otok, Velebit i otoke Maun, Silbu i Lošinj. Ovaj jedinstven doživljaj definitivno će vas ‘zaraziti’ da se opet vratite u Kolan.

Ne propustite ni ljetnu “Feštu od mora”
Najukusnije ribe plivaju na fešti od mora, koji se održava u Mandrama svakog kolovoza. Posjetite feštu od mora i uživajte u dagnjama à la buzara, ribi s roštilja i drugim delicijama izravno iz mora, uz nevjerojatno maslinovo ulje i domaće vino.

Više i foto: www.visitkolan.hr