Gastro

Novalja a la carte – ovog proljeća Novalja je pravi mamac za sve gurmane

O paškoj janjetini i siru redovito pišu renomirani svjetski mediji, a niz priznanja i nagrada dokaz su njihove vrhunske kvalitete.

No, otok nudi i niz autohtonih, specifičnih namirnica koji gastro scenu dižu na najviše svjetske razine. U cilju promocije autohtonih delikatesa ovog proljeća Novalja je must-have destinacija za sve gurmane pa donosimo listu nekih od najvažnijih gastro fešta koje mame mirisima i okusima.

Pag na meniju

“Pag na meniju” je projekt Srednje škole Bartula Kašića iz Paga, koji je u suradnji s partnerima, TZ grada Paga, TZ grada Novalje, TZ općine Povljana, TZ općine Kolan, Udruženjem obrtnika Pag i Udruženjem obrtnika Novalja prerastao u projekt dodjele oznake Posebnog standarda tradicionalne kuhinje otoka Paga. Inače, cijeli se projekt temelji na knjižici recepata ‘Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku’ SŠ Bartula Kašića Pag koja od 2007. izvlači iz zaborava stara otočna jela.

Znate li da Gradski muzej Novalje ima virtualnu kuharicu starih, pomalo zaboravljenih recepata otoka Paga? 

Tradicionalna spiza – stari recepti otoka Paga predstavlja jela iz dobro čuvanih kuharica naših baka i neke stare običaje koji su pratili pripremu tih jela. Na popisu recepata nalaze se Hobodnica s kumpiriman, Toć od janjetine s makaruniman, Brudit, Štrudel od skute, Pici u padelicu, Saur od zeca, ali i Krvčica od ovce…

Uskršnji doručak u Novalji

Tradicionalno na Uskrsni ponedjeljak, 1. travnja u 11 sati, na Trgu Bazilike održava se ‘Uskršnji doručak’ – jedna od najdugovječnijih novaljskih manifestacija koje se održava još od 2001.! Uz bogatu lepezu domaćih jela, koja se za uskrsno vrijeme nalaze na novaljskom blagdanskom stolu, posjetitelji će uživati i u nastupu grupe CAMBI.

Novaljska Fešta od Maja

Tradicionalna gastronomska manifestacija ‘Fešta od Maja’ održava se svake godine uoči prvosvibanjskih praznika, pa ne propustite doći 2. svibnja na Trg Bazilike u Novalju! Vrijedne ruke novaljskih ugostitelja pripremit će domaće specijalitete, a za dodatno dobro raspoloženje pobrinut će se klapa Sol i glavna glazbena zvijezda Petar Grašo.

Boškinac – Michelinova zvjezdica za otočka jela

Boškinac je za svoja jela s fokusom na otočke sastojke 2020. dobio prestižnu Michelinovu zvjezdicu. Ona je najbolji pokazatelj inovativnosti ali i predanosti tradiciji ovog otoka jer kreativnost chefova Boškinca počiva u prvom redu na prepoznatljivim otočkim sastojcima, počevši od hvaljene janjetine i sira, preko divljeg začinskog bilja do svježe ulovljene ribe i škampa.

Konoba Težak u Metajni

Konoba Težak idilični je raj okružen kamenom i sa spektakularnim pogledom na Ručicu i Pašku uvalu. Ovaj mali obiteljski objekt priprema klasična rustikalna jela a cjenovno je prihvatljiv svima.

Ne propustite degustirati pršut i paški sir, domaće juhe i makarune, janjetinu na gradele, lungić punjen paškom skutom, pureći odrezak s paškom skutom i pršutom te niz ribljih jela od plemenite ribe, škampe na buzaru i dagnje.

Inspirirano prirodom – Life on Mars trail utrka

Još od kada je pokrenuta u proljeće 2017. utrka ‘Life on Mars Trail postala je omiljena avanturistima jer nudi jednu od najljepših trail staza u Hrvatskoj, koja svojim izgledom, uslijed stoljetnih bura i posolice, neodoljivo podsjeća na površinu Marsa. Ove godine budite na startu 30. ožujka a možete odabrati jednu od tri staze (Light 7km, Active 15km, Challenger 24km), ovisno o fizičkoj spremnosti.

Više: www.visitnovalja.hr