Aktualno

VIS – otkrijte autentični hedonizam na prvom zelenom otoku na Mediteranu

Postoji nešto mistično u otoku Visu što privlači turiste iz cijelog svijeta u potrazi za autentičnim Mediteranom.

Jer ovdje kao da je vrijeme stalo – povrće i voće bere se direktno iz vrta, svježa hrana servira na stol pod krošnjama stoljetnih stabala, pješčani žali i bistro more magnetski privlače…

Burna povijest otoka predodredila mu je jedinstvenu sudbinu, a zbog iznimne prirodne i geološke baštine proglašen je UNESCO-ovim geoparkom.

Poželite li istražiti jednu od posljednjih prirodnih oaza na Mediteranu obiđite brodom otočiće Brusnik, Jabuku, Palagružu, Svetac i Biševo.

Zbog dugog razdoblja izolacije otok je izbjegao pretjeranu gradnju i komercijalizaciju pa se ponosi netaknutom prirodom. Viške se plaže Stončica, Milna i Zaglav te šljunčana uvala Srebrna redovito biraju među najljepše na svijetu.

Vis je omiljen i među nautičarima, a poseban doživljaj posjeti su Zelenoj i Kraljičinoj špilji za koju se veže legenda da je bila utočište ilirske kraljice Teute. Ne čudi da su čari viških ljepota privukli i producente hollywoodskog hita ‘Mamma Mia’ pa se ovdje snimao i nastavak 2017., a Visu se dive i zvijezde popt Meryl Streep, Colina Firtha i Piercea Brosnana.

Otok krije fascinantnu vojnu prošlost kroz koju će vas provesti labirint tunela duž cijelog otoka a može se razgledati u sklopu vojne ture; dok su ostaci rimskih termi, antički teatar, kuća u kojoj je živio Ranko Marinković, a koju je sagradio hvarski pjesnik Hanibal Lucić… tek manji dio povijesti s kojom se možete upoznati na kulturnoj ruti.

U Gospinoj Batariji, utvrdi sagrađenoj u 19. st., nalazi se obnovljen Arheološki muzej sa sjajnom građom; od posuđa koje su drevni Grci koristili u svakodnevnom životu, kamenih reljefa rimskog boga Marsa iz 1.-2. st., do središnjeg eksponata – pramca ribarskog broad. Posebnu pažnju plijene i hidroarheološka zbirka amfora iz uvale Vela Svitnja te najveća zbirka helenističkih spomenika u Hrvatskoj kao i kopija brončane glave božice Artemide s kraja 4. st. prije Krista – jedan od najznačajnijih grčkih brončanih spomenika u Hrvatskoj!

Čuli ste za Višku pogaču, jelo staro tisuću godina koje se radi od usitnjenih inćuna ili srdela, pirjanog luka, mediteranskih začina, maslinovog ulja i kapara.

No, znate li kako se Vis ponosi i fantastičnim vinima?

Autohtona Vugava i Plavac mali glavni su aduti koji se toče u obiteljskim konobama, podrumima i vinarijama. Vugavu krasi svježina i pitkost, a Plavca malog ugodno trpki okus i savršeno nijansirani finiš.

Kad ste na otoku probajte i brojne vrste domaćih rakija i likera od ljekovitog i aromatičnog bilja s viških vrleti. Među njima su lozovača, komovica i travarica te slatki zavodnik – liker od aromatične viške naranče! U ponudi viških OPG-ova je i širok spektar džemova od svih vrsta agruma, planike, divljeg šipka, smokve, kupine te slani proizvodi od plave i bijele ribe i tapenade.

Jeste li znali da bi Vis uskoro mogao postati prvi energetski neovisan i potpuno zeleni otok na Sredozemlju?

Više od dvije godine postoji Solarna elektrana Vis, koja je povećala energetsku neovisnost Grada Visa na 60 %, a sljedeći korak je proizvodnja zelenog vodika i izgradnja punionice vodika za linijske brodove. Tako bi plovila i komunalna vozila koristila struju iz otočne solarne elektrane i iz obrade otpada. U duhu ove inicijative, Vis će i ove godine biti domaćin međunarodne multidisciplinarne znanstvene konferencije o razvoju mediteranskih otoka – Mediterranean Islands Conference 2024 (MIC – Vis 2024).

Foto: Tz grada Visa, Jurica Galić (foto vojne ture), Lola bar, Croatia.hr