Aktivni odmor

Tragom slavnog Napoleona: Krenite na izlet kroz vinograde, maslinike i polja Trogirske i Segetske rivijere

Ima li boljeg načina da se neki kraj upozna do u dušu, od šetnje il vožnje biciklom kroz slikoviti dalmatinski krajolik. Zaputite se putem kojim su nekada davno marširale i trupe slavnog Napoleona!

Naime, osim što je jedno od najposjećenijih turističkih odredišta Srednje Dalmacije, Seget se sve više profilira i kao poželjna destinacija za posjetitelje koji svoj odmor vole provoditi na čistom zraku u prirodi!

Staza zdravlja – nudi mogućnost uživanja u šetnji ili u biciklističkoj vožnji koje možete odabrati prema stupnju težine i vlastitim preferencijama

Zaputite se kroz vinograde, maslinike i polja, vidjet ćete zaboravljeni Napoleonov put.

Uživajte u pogledu sa vidikovaca čija ljepota oduzima dah… a pritom se cijelo vrijeme rekreirate!

KRENITE IZ SEGETA

Ovaj slikoviti obilazak vodi do najautentičnijih seoskih domaćinstava, najljepših i najskrovitijih uvala i najizazovnijih brdskih predjela

Krenite ugodnom šetnjom od Segeta i uzbrdo “Napoleonovim putem”, građenim u vrijeme vladavine Francuza Dalmacijom 1807. godine, do crkvice Sv. Ilije iz XIII. stoljeća i do vrha planine Vlaška.

Put je dobio ime po Napoleonu koja je vladao u Dalmaciji od 1806. do 1814. Za to vrijeme mnoge ceste su izgrađene kako bi se povezala dalmatinska obala sa zaleđem. Cesta je izgrađena 1807. godine, kad je Dalmacija bila pod francuskom dominacijom, zbog maršala Napoleona – zapovjednika Dalmacije i Mormonta te zbog Damdola – lokalnog okružnog guvernera za Dalmaciju. Put je bio korišten mnogo godina, ne samo kao staza za šetnju, nego i kao put za zaprežna vozila od Trogira do zaleđa i natrag.

Izgradnjom nove ceste od Trogira do Šibenika ovaj put je bio zapostavljen.

Turistička zajednica općine Seget uključila ga je u STAZU ZDRAVLJA, jer on to svojim značajem i položajem zaslužuje. Od vremena gradnje do danas nije se bitnije mijenjao. Nedaleko od njega dolinom Drage išao je Rimski put, koji se na vrhu Drage u Segetu Gornjem spajao s ovim putem.

Šetnja il vožnja biciklom, će vas dovesti do Brda Sutilija – 302 metara iznad razine mora, odakle se pruža prekrasan pogled na otoke Drvenik, Šoltu, Brač, Hvar i Vis. Na mjestu gdje se nalazila ilirska gradina, na brdu Sutliji, u srednjem je vijeku izgrađena Crkva sv. Ilije. Udari groma više su puta oštetili crkvicu, zbog čega je nekoliko puta bila obnavljana.

Turistička zajednica općine Seget
www.tz-seget.hr

Foto: Tz Seget

TZ Seget logo