Aktivni odmor

Susret dobitnika nagrade Suncokret ruralnog turizma Dalmacije održan u Stelli Croatici na Klisu

19.12.2023.

Unatoč hladnom zimskom danu, na veselom blagdanskom druženju 19. prosinca, u kompleksu Stella Croatica okupili su se dobitnici „Suncokreta ruralnog turizma“, predstavnici turističkih zajednica, jedinica lokalne samouprave i medija.

„Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“ nadrastao je svoju prvobitnu formu nagrade za kvalitetu te prerastao u poslovnu platformu unutar koje dobitnici nagrade ostvaruju nove kontakte, razmjenjuju znanja, iskustva i usluge te ulaze u nove i zajedničke projekte.

U sklopu susreta održana je i konferencija „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – prvi korak prema novoj poslovnoj platformi“ na kojoj su stručnjaci govorili o trendovima i mogućnostima kreiranja novih motiva dolazaka turista kroz stvaranje cjelogodišnje ponude proizvoda i doživljaja.

Poseban naglasak stavljen je na razvijanje turističkih potencijala i sadržaja u Dalmatinskoj zagori te eko-oznake koje doprinose održivosti i prepoznatljivosti u ruralnom turizmu.

Na susretu su prezentirani ovogodišnji dobitnici te uspješni primjeri dobre prakse koji su i nagrađeni nagradom Sunflower Award.

Konferencija je bila namijenjena dobitnicima nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“, ostalim poduzetnicima u ruralnom turizmu, turističkim zajednicama, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, tradicijskim ruralnim domaćinstvima, nositeljima ruralno-turističkih projekata, vlasnicima posjetiteljskih centara, vinarima i vinogradarima, nositeljima craft turizma, turističkim zajednicama, jedinicama lokalne samouprave

Održivošću, doživljajima i inovativnošću prema izvrsnosti 

Ako u kontekstu ruralnog turizma možemo govoriti o zvučnim imenima, onda je ono, posve zasluženo, Kluba članova selo i njegove predsjednice Dijane Katice.

Ruralni turizam važan je čimbenik reaktivacije i razvoja ruralnih područja koji pomaže očuvanju lokalnog identiteta, tradicije i običaja, štiti okoliš, jača autohtonu i ekološku proizvodnju te ga s pravom možemo nazvati budućnošću svjetskog turizma.

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ i ove je godine 30. studenog u Osijeku po jedanaesti put dodjelila nagrade onim najboljima, među čak 197 prijavitelja u osam kategorija.

Svake se godine dodjeljuju zlatne, srebrne i brončane povelje te posebna priznanja u osam kategorija: turistička seljačka gospodarstva, ruralna domaćinstva, tradicijska (ruralna) gastronomija, vinski turizam, craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno-turistički projekti, projekti / nositelji zaštićenih i marketinških oznaka).

Iz Splitsko-dalmatinske županije natjecalo se 9 projekata, a čak njih 5 osvojilo je nagrade.

Brončanu povelju u kategoriji Ruralno turistički projekti osvojio je Povijesno scenski spektakl Opsada Sinja 1715. Brončanu povelju u kategoriji Projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka osvojio je OPG Ivanović. Posebno priznanje za razvoj ruralnog turizma u kategoriji Tradicijska (ruralna) domaćinstva osvojio je OPG Budiša. Posebno priznanje za očuvanje prirodnog i kulturnog krajolika u kategoriji Ruralno turistički projekti osvojio je Biblijski vrt i Križni put u svetištu Gospe Stomorije. Posebno priznanje za kreiranje kulturne i turističke rute u kategoriji Ruralno turistički projekti osvojila je Turistička zajednica Grada Supetra s projektom Dan s Rendićem.

–Zahvaljući Splitsko – dalmatinskoj županiji danas su se susreli dobitnici nagrade Suncokret kroz proteklih nekoliko godina. Zahvaljujem se svim dobitnicima, kandidiranima, te ostalima koji su dali svoj doprinos za razvoj ruralnih područja. Nagrada je postala prepoznatljiva, imamo nove ideje i projekte, uključili smo susjedne zemlje. Posljednjih godina svi pričamo o održivosti, dobitnici suncokreta najbolji su primjer održivosti, u centru Suncokreta je čovjek – kazala je organizatorica i predsjednica Udruge „Klub članova Selo“ Dijana Katica, te najavila 6. Međunarodni kongres o ruralnom turizmu koji će se održati od 10. do 13. travnja 2024. godine.

Na samom početku događanja prisutne je pozdravio i zamjenik župana Splitsko – dalmatinske županije, Stipe Čogelja. Ujedno je čestitao nagrađenima i pohvalio njihove rezultate.

“Turizam nema granica, pokreću ga emocije, vi koji ulažete vaše znanje, volju, energiju… Strategija razvoja turizma Dalmatinske Zagore i novi Zakon u turizmu omogućit će da se turizam brže i lakše razvija. Jedan od značajnijih poteza naše Županije će biti sufinanciranje javnog prijevoza u Zagori, kako bi se dobro i sigurno povezala sva kulturno-turistička odredišta. Splitsko – dalmatinska županija razvija niz projekata koji se naslanjaju na ruralni turizam: Dalmacija Storytelling, projekti Pomorske baštine, Skriveni Habitat… trudimo se sve podići na višu razinu kako bi dali novo svijetlo vama, koji ste ključ razvoja u turizmu” kazao nam je Splitsko – dalmatinski dožupan Stipe Čogelja

“Dalmatinska Zagora je još 2018. osvojila nagradu za najbolju destinaciju ruralnog turizma u Hrvatskoj. Kao što je naš dožupan spomenuo prometna povezanost je preduvjet razvoja Dalmatinske Zagore, naveo bi kao primjer dobre prakse Provansu gdje lokalna samouprava sufinancira prijevoz u unutrašnjost te se daje prilika i mogućnost ljudima da se bave odredjenim djelatnostima i od toga žive.” – istaknuo je načelnik Općine Klis, Jakov Vetma te izrazio zadovoljstvo da je Općina Klis domaćin današnjeg susreta

Voditelj kompleksa Stella Croatica’ Marin Jerković koji su se dva puta okitili nagradom ‘Suncokret ruralnog turizma’. Jerković kazao je da im je vrijedno priznanje bilo vjetar u leđa te da im je otvorilo mnoga vrata. 

” Posjećuju nas gosti iz cijelog svijeta, dosta radimo s domaćim stanovništvom posebno s djecom. Provodimo radionice u prirodi kojima pokušavamop osvjedočit bogatstvo naše kulturne i prirodne baštine””

Na susretu dobitnika sudjelovao je i ovogodišnji šampion ruralnog turizma Hrvatske u kategoriji Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru.

“Nagrada NP Mljet uspjeh je cijele ustanove,  kolektiva i rezultat rada i ulaganja u infrastrukturu nacionalnog parka posljednjih šest, sedam godina gdje je Park doveden do vrhunske razine u puno širem smislu, i turizma i zaštite prirode i uključivanja lokalnog stanovništva što je nama na prvom mjestu. Drago nam je da je ponuda parka prepoznata kao vrhunski proizvod te smo nagradjeni šampionskom titulom Suncokreta ruralnoga turizma” – kazao nam je ravnatelj Ivo Sršen

Nakon službenog programa sudionici su obišli kompleks Stella Croatica