Aktualno

Jedan od najvećih projekata na istoku Hrvatske – Uskoro završava projekt rekonstrukcije zidina, zgrade Žitnice, Podrumareve kuće i franjevačkog samostana u Iloku

Ilok, 20. prosinca 2023. – Rekonstrukcija zidina, zgrade Žitnice, Podrumareve kuće i franjevačkog samostana u Iloku, jedan je od najvećih projekata na istoku Hrvatske. Vrijedan je nešto manje od devet milijuna eura, a s gotovo 6,7 milijuna eura sufinancira ga Europska unija iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020.

Ovaj iznimno zahtjevan projekt je pri kraju, a o njegovom značenju za Ilok, Vukovarsko-srijemsku županiju i čitavu Hrvatsku bilo je riječi na konferenciji za medije održanoj u Kuriji Brnjaković 20. prosinca.

Tom je prigodom Marina Budimir, gradonačelnica grada Iloka istaknula kako Ilok često nazivaju Dubrovnikom na Dunavu.

„Riječ je o pravom biseru istočne Hrvatske, iznimno vrijednom za našu županiju, ali i za čitavu Hrvatsku. Zidine koje je izgradio Nikola Iločki, zaštitni su znak grada Iloka. Načete zubom vremena doista su trebale kvalitetnu sanaciju. Ponosna sam što smo za vrijeme mog mandata i započeli i završavamo itekako zahtjevne radove. Ovaj projekt još je jedan dodatak našoj turističkoj ponudi. Vjerujem kako nitko tko dođe u Ilok neće propustiti šetnju zidinama duž južne strane koja gleda prema gradu. Na sjevernom dijelu bit će još jedan punkt, polu-kula s koje se prostire prekrasan pogled na Dunav i Vojvodinu“, rekla je gradonačelnica.

Otkrila je kako je projekt osmišljen davno, 2011. kada je napravljena prva projektna dokumentacija, no prva prilika za obnovu otvorila se deset godina kasnije kada su se učvrstili temelji, očistile zidine, nadomjestile cigle koje su nedostajale.

„Vjerujem kako će našim turistima zidine biti posebna atrakcija i veselim se što smo radove priveli kraju. Vidim da još mnogi tek otkrivaju Ilok, ali jednom kada vam uđe u srce često ćete dolaziti k nama“, poručila je Marina Budimir, uz poziv novinarima da se vrate na proljeće kada budu sanirane i zelene površine i Ilok bude u punom sjaju, a riječ je o gradu s iznimno bogatom poviješću, sadržajima zanimljivim sportašima te ponudom vrhunskih vina i hrane.

A da se Ilok najčešće vezuje uz bogatu eno-gastro ponudu istaknula je i Majda Jakša, direktorica TZ Vukovarsko-srijemske županije. No, ovim projektom percepcija će se sigurno mijenja, a lok će se pozicionirati i kao atraktivno odredište kulturnog turizma.

„Ovaj projekt pravi je primjer kvalitetnog upravljanja i održivog razvoja o čemu se posljednje vrijeme često priča i na čemu se inzistira, a na tome se temelji i razvoj turizma u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Presretna sam što smo obnovom zidina sačuvali kulturnu baštinu za naše buduće naraštaje, na zadovoljstvo lokalnog stanovništva ali i gostiju koji posjećuju ovaj grad i našu županiju. Samo ću se dotaknuti činjenice da će u sklopu projekta Ilok dobiti i nove smještajne kapacitete jer nam je cilj što dulje zadržati goste u našoj destinaciji. Plan nam je još više ulagati u obnovu kulturne baštine na području županije kako bismo je zaštitili, turistički valorizirali i njome kvalitetno upravljali. Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije kao jedan od partnera na projektu nastavit će s intenzivnom promocijom zidina, ali i čitavog kompleksa te ponude i sadržaja u Iloku“, istaknula je Majda Jakša.

Jedan od partnera na ovom iznimno zahtjevnom i opsežnom projektu su i Iločki podrumi, pokretači gospodarstva u Iloku, koji uz proizvodnju vina kao osnovnu djelatnost, od 2006. kontinuirano razvijaju i turističku ponudu. Vesna Šnajder iz odjela marketinga Iločkih podruma d.d. istaknula je kako ova tvrtka u vlasništvu ima vrijedne povijesne objekte poput Starog podruma u srednjovjekovnoj gradskoj jezgri, ali  i obnovljenog Ladanjskog imanja Principovac na istoimenom poznatom vinorodnom položaju iznad grada, pa će se obnovom Podrumareve kuće i Žitnice koji su također u vlasništvu tvrtke dodatno podignuti kvaliteta ponude Iloka. 

„Ova dva iznimno vrijedna objekta obnovom dobivaju novi sjaj i novu vrijednost, prvenstveno u turističkom smislu. Kasnobarokna Žitnica nudit će i smještajne kapacitete, 12 soba u kategoriji četiri zvjezdice, a u sklopu objekta uredit ćemo i postav o povijesti nadaleko poznatog iločkog traminca. I obnovljena Podrumareva kuća nudit će dva luksuzna apartmana koji će nadopuniti turističke sadržaje i smještajne kapacitete Iloka za kojima posljednjih desetak godina potražnja raste“, naglasila je Vesna Šnajder te istaknula iznimnu suradnju Iločkih podruma s dionicima turizma u gradu i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

„Iločki podrumi kroz turističke usluge pokrivaju gotovo 70 posto ponude grada, imamo zaokruženi turistički proizvod od kulturno-povijesnih spomenika i tradicije uzgoja vinove loze, do eno-gastro ponude i smještajnih kapaciteta. Upravo kroz takve proizvode turisti mogu najbolje upoznati grad Ilok, a obnovom Podrumarove kuće i Žitnice naša lijepa turistička priča bit će u potpunosti zaokružena“, poručila je Šnajder.

Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Grada Iloka.