Aktualno

Održana skupština Turističke zajednice Splitsko – dalmatinske županije: “Održivi razvoj i produženje sezone naši su glavni ciljevi!”

U 2023. ostvareno je 3,9 milijuna dolazaka i 20,1 milijuna noćenja!

U hotelu AC hotel by Marriott Split održana je posljednja ovogodišnja sjednica Skupštine TZ Splitsko-dalmatinske županije. Tom prigodom direktorica Ivana Vladović zaključila kako je prošla turistička sezona bila iznimno uspješna, u kojoj je ostvareno 3,9 milijuna dolazaka i 20,1 milijuna noćenja, što je 11% bolji rezultat u dolascima, a 13% bolji rezultat u noćenjima u odnosu na 2022. godinu, a isto se očekuje i naredne godine. Kvalitetu ponude, kazala je, treba jačati ne samo zbog turističke slike već i zbog zaštite i promicanja kvalitete života domaćih stanovnika. Među najuspješnijim destinacijama s porastom dolazaka i noćenja su Split, Makarska, Trogir i Tučepi.

Posebno nas veseli da se najveći porast turističkog prometa zabilježio u predsezoni i posezoni, u ožujku, travnju, svibnju i studenom.

Iako se broj turista i dalje ima značajnu ulogu za turistički sektor županije, sve je izraženija potreba da se naglasak stavi na upravljanje turizmom, disperziju turističkih dolazaka, smanjenje sezonalnosti i povećanje prihoda.

“Ulazimo zadovoljni učinjenim i postignutim u ovoj izazovnoj i uspješnoj turističkoj godini, ali i sa puno nove snage, kreativnosti i poticaja za biti uvijek bolji, drugačiji i originalniji u svojoj budućoj ponudi. Splitsko-dalmatinska županija u samom je vrhu najpopularnijih i najposjećenijih regija u Hrvatskoj, što stvara obvezu i odgovornost prema svakom gostu i svakoj novoj poslovnoj godini. Takav rezultat čini nas ponosnima jer smo u glavnom cilju naše turističke strategije, a to je održivi razvoj kroz produženje sezone i ove godine uspjeli, ugošćavajući tisuće gostiju u predsezoni, ali i do kraja studenog. Potvrda tome stigla je i sa Malte gdje nam je uručena međunarodna nagrada zaklade Mediterranean Tourism Foundation (MTF) SEA AWARD 2023. u kategoriji održivog poslovanja.” – kazala je direktorica turističke zajednice Splitsko – dalmatinske županije Ivana Vladović

Na skupštini, koja se danas održala u hotelu AC Hotels by Marriott, nazočio je i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban koji je izrazio zadovoljstvo proteklom turističkom sezonom.

– Sada smo uz bok s Istarskom županijom, koja je dosada bila dominantna, po broju noćenja i dolazaka. I po pitanju financija možemo biti itekako zadovoljni. Mislim da je ovo jedna od najboljih godina u povijesti Splitsko-dalmatinske županije po pitanju turizma, a to nije došlo s neba. Imamo kulturnu baštinu, sunce i more, ali faktor broj jedan su ljudi. Od recepcionera, ugostitelja, hotelijera pa do čovjeka na ulici, svi smo mi iznimno bitan faktor turizma. Sigurnost u našoj županiji je isto važan segment gostu prilikom odabira destinacije koju će posjetiti, a ponosan sam što smo proglašeni jednom od najsigurnijih destinacija. Zahvalan sam svima koji ulažu napore u tom smjeru, a prije svega direktorici Ivani Vladović koju je i Europa nagradila – kazao je župan Blaženko Boban, koji je predsjedavao skupštinom

PROMOTIVNE AKCIJE U 2024. GODINI: “NAGLASAK NA DALMATINSKOJ AUTENTIČNOSTI”

“I u 2024. nastaviti ćemo s našim marketinškim akivnostima s još intenzivnijom promocijom u pred i posezoni, kampanjama s naglaskom na kulturu, outdoor, gastronomiju i lifestyle, na tržištima Njemačke, Poljske, Velike Britanije, SAD, Austrije, Francuske, Švedske i Slovenije. Posebno bi istakla u ovoj godini suradnju s izdavačkom kućom Axel Ringler Springler na tržištima Poljske, Njemačke i Švicarske. I u 2024 godini nastavljamo sa suradnjom sa našim strateškim partnerima: Croatia Airlinesom, Easy Jetom, Eurowings-om, KLM-om, Jet2.com, te smo uspostavili suradnje s nacionalnom brodarskom agencijom Jadrolinijom, WIZZ Airom i EasyJet Holidaysom. Nastavljamo i pojačavamo i sajamske nastupe. Turistička zajednica Splitsko – dalmatinske županije u suradnji sa Tz grada Splita u travnju će biti domaćin susretu LOT- 280 novinara, turističkih djelatnika, te događanju Senatori MTF na kojem će se susresti 30 ključnih osoba mediteranskog turizma.” – dodala je Ivana Vladović

“Posebno smo ponosni novi web portalom  Dalmatia.hr  pod imenom ‘Srce Jadrana’, koji je nedavno promoviran u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika. Želja nam je bila objediniti ponudu naše županije, te stvoriti najbolju razglednicu za globalizirani i digitalni svijet u kojem živimo, te bi istaknula video serijale “Dalmatinska marenda” – spoj autentičnosti, dalmatinske glazbe, street stylea modernog načina života, koji će se emitirati u zemlji i inozemstvu na gastro kanalima te ćemo staviti naglasak na promociju tradicionalnih manifestacija. Na temu Dalmatinske marende, izrađen je brending, promo materijali, započeta je i kuharica. Krećemo i s intenzivnijom kampanjom promocije nautičkog turizma, vjerskog i aktivnog turizma. U 2023 uveli smo Zelenu liniju iz centra grada do Dugopolja i Klisa koja je u 4 mjeseca prevezla 3000 putnika”

FINANCIJSKI REZULTATI BOLJI ZA ČAK 23%

Prema podacima porezne uprave u prvih 6 mjeseci 2023. u turističkim djelatnostima, ukupno je fiskalizirano računa u vrijednosti 918,6 milijuna eura odnosno 23 % više nego u 2022. godini, a vrijednost fiskaliziranih računa u turističkim djelatnostima u Splitsko – dalmatinskoj županiji čini oko 15% vrijednosti fiskaliziranih računa u RH.

Prema navedenom istraživanju Hrvatska se nalazi na 7. mjestu među top 10 zemalja, dok se tijekom ljetnih mjeseci nalazi na visokom 5. mjestu. Najtraženiji oblik putovanja uključuje city break s 19% te kulturni turizam 17%.