Aktualno

Jubilarni 10. Dubrovački zimski festival u znaku mnogobrojnih programa za djecu i mlade

Jubilarni 10. Dubrovački zimski festival počinje u subotu, 2. prosinca 2023. paljenjenjem prve adventske svijeće na Stradunu te uključivanjem dekorativne blagdanske rasvjete, a poseban naglasak je na programima u sklopu Dječjeg zimskog festivala.

Djed Božićnjak već prvog dana stiže iz Laponije, a zajedno sa svojim veselim pomoćnicima stiže na snježnim saonicama iz Finske u Knežev dvor! Svi mali i veliki posjetitelji će odmah moći uživati i na klizalištu u Lapadu te uz Baš Baštinu u Lazaretima, a prigodni programi iz dana u dan će se održavati na mnoštvu atraktivnih lokacija diljem Grada.

Ustanove u kulturi Grada Dubrovnika razveselit će najmlađe nizom radionica i kreativnih igraonica, tako će se u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik održavati Prirodoslovna božićna stvaraonica, u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik ciklus radionica Jaslice u galeriji, a čarobni Orašar u produkciji Kazališta Marina Držića će zaigrati na Velikoj Sceni.Već dan prije službenog otvorenja, djeca će moći sudjelovati u Adventskom kićenju izloga u organizaciji Doma Marina Držića te potom u narednim danima sudjelovati u tematskim vođenjima Zlatno doba Dubrovnika. Bit će održana i humanitarno prodajna izložba polaznika likovne radionice Držićeva slikarska priča u suradnji s Lions klubom Dubrovnik – Sveti Vlaho.

Dubrovačke knjižnice donose niz aktivnosti u Narodnoj knjižnici grad i ogranku Lapad, a među njima se ističu likovne radionice, ali ujedno i družionice na kojima će se učiti o kolendi, koja se nalazi na Listi zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.  Dubrovački muzeji pripremili su niz prigodnih edukativnih programa, a Dubrovački simfonijski orkestar će održati Božićni koncert te Novogodišnji koncert 1. siječnja u podne ispred crkve sv. Vlaha, a koncerti klasične glazbe bit će u Kneževu dvoru te u ljetnikovcu Bunić-Kaboga.

Čarobno uređena Stanica Sjeverni pol u Luži nezaobilazno je mjesto za sve posjetitelje, a kreativna popodneva će širiti radost i znanje uz  programe i projekcije Čizma puna želja, Tvornica čokolade, Medov Božić, Zimska ljubav, Putovanje animiranim svjetovima te Pustolovine u džungli. Šarena zima u Uvali s popularnim vlakićem pruža niz događanja kroz tematska jutra i popodneva nazvana Zmajevi i baloni iznad Uvale, Grinch u Dubrovniku, Zabalajmo i zapjevajmo na lapadskom suncu ili pak Ođe, ođe, nazdravlje vam!

Ove godine će klizalište biti postavljeno i u najvećem gradskom naselju Mokošica, Župa Presvetog Spasitelja idječji vrtić Mala kuća u Mokošici također će biti domaćini nizu radionica, predstava, koncertnih nastupa i aktivnosti koje će probuditi duh Adventa i zagrijati srca svih posjetitelja.

Dječji zbor Dubrovnik pod vodstvom Paole Dražić Zekić i Sanje Dražić zapjevat će već u subotu na velikoj pozornici na Stradunu uz službeno otvaranje jubilarnog DZF-a, a svi novi maleni pjevači će dobiti priliku naučiti stihove i note u ljetnikovcu Bunić-Kaboga na radionici “Velika baština u malim srcima”. Na mnogobrojnim lokacijama će zaigrati predivne predstave, a od njih se ističu Carevo novo ruho u izvedbi družine KolarinDjevojčica crvene kapice u Lazaretima, Ljepotica i zvijer studija Stage Konavle, plesna produkcija studija Step n’ JazzVrag zlatne kose i Umišljena mišica u izvedbi Aster Dubrovnik te razne druge čarobne scenske izvedbe.

U prostoru TUP-a u Gružu osmišljen je poseban program za tinejdžere pod nazivom Tip top TUP – Zimski praznici,a studenti će uživati uz Advent na Vojnoviću s koncertnim i zabavnim programom. Cabrio-bus će s glazbenicima obilaziti Grad i širiti dobru atmosferu na svakom koraku, a na nezaobilazni Torta party dolazi omiljena glazbenica Mia DimšićDječji zimski festival se nastavlja kroz susret s moto-mrazovima na Stradunupa sve do dočeka dječje Nove godine na Stradunu uz nastup Ante Gelo banda!

Maleni i veliki posjetitelji moći će se u svakom trenutku zaustaviti na posebno osmišljenim i dekoriranim „Postama od lentravanja” te objektivom zabilježiti uspomene posebnih ugođaja zimskog Dubrovnika. Dočekujući najljepše doba u godini, grad će zasjati u zimskom ruhu, okićen s preko tisuću i dvjesto rasvjetnih dekorativnih elemenata i tisuću metara dekorativne lovorike koja će krasiti gradska pročelja. Osvijetljeno je preko 50 stabala na zelenim površinama, a više od trideset velikih i malih božićnih drvaca donijet će toplinu blagdana u svako gradsko naselje.

Kako bi na sve programe Dubrovačkog zimskog festivala došlo što više ljudi na što lakši način, gradska uprava omogućila je svim građanima i gostima besplatan prijevoz autobusima Libertasa na gradskim linijama u popodnevnim i noćnim satima. Također, cijena DU Passa, zajedničke ulaznice u najvažnije dubrovačke atrakcije, smanjenja je s 35 na svega 15 eura, a prati je i cijena ulaznice za gradske zidine.

Više informacija o svim događanjima bit će dostupno na internetskoj stranici i društvenim mrežama Dubrovačkog zimskog festivala, službenoj Android te IOS aplikaciji i na Kalendaru događanja Grada Dubrovnika.

*****

Dubrovački zimski festival projekt je Grada Dubrovnika, javnih ustanova u kulturi, Turističke zajednice grada Dubrovnika i javnih poduzeća, kojim se za vrijeme adventa i u susret dočeku nove godine na više lokacija u povijesnoj gradskoj jezgri te u drugim dijelovima grada organiziraju raznovrsni kulturni i zabavni sadržaji nudeći široki spektar događanja za građane i posjetitelje svih uzrasta. Projekt je ostvaren uz podršku Coca-Cole.

Jubilarni 10. Dubrovački zimski festival ujedno su prepoznali i podržali Adriatic Luxury Hotels, Zračna luka Ruđer Bošković – Dubrovnik, OTP banka, Hotel Lero i RAO te mnogi drugi kojima se ovim putem zahvaljujemo.

Foto i više: www.dubrovackizimskifestival.com