Aktivni odmor

DOŽIVITE ADVENTSKU ČAROLIJU U SREDNJOJ DALMACIJI Od tri milijuna lampica u Božićnom selu, Živih jaslica do vrhunskih koncertnih programa

Pred nama je najljepše razdoblje blagosti, svjetla, mira i veselja koje donose Božićni i Novogodišnji blagdani. 

Tijekom blagdanskih putovanja koja tradicionalno u Srednju Dalmaciju dovode sve one željne dobre zabave, gastro-užitaka, aktivnosti na otvorenom, tradicijskih fešti i običaja, sajmovanja, ali i Božićnih uprizorenja, jaslica, koncerata duhovne glazbe… I ove godine sve vas to očekuje u sunčanom prosincu na obali, otocima i u Zagori Splitsko-dalmatinske županije u kojoj gotovo svako, pa i najmanje mjesto i selo priređuje svoje originalne manifestacije i adventske fešte.

Trgovi, pjace i rive pretvaraju se ovih dana u blještavu slikovnicu uprizorenja, događanja i tradicijskih zabava, u šarenilo Božićnih sajmova autohtonih proizvoda, izložbi rukotvorina i suvenira, kulturno-zabavnih programa u crkvama, muzejima i galerijama, kako bi sa našim gostima veselo i u duhu tradicije ušli u blagdanske dane i atraktivno ispratili Staru Godinu.

Donosimo neke od najatraktivnijih adventskih lokacija u Splitsko – dalmatinskoj županiji.

Božićno selo – više od tri miljuna lampica u Zamosorju



U malom zaseoku Nart u zaleđu Omiša pod Mosorom, Božić je raskošan kao nigdje u Dalmaciji. Maleno selo omiške Zagore postalo je centar neviđene adventske čarolije jer je u cijelom mjestu s oko stotinjak duša otvoreno Božićno selo – prava bajka i čarolija Božićnih dana. A posjetitelji imaju što i vidjeti – konje, krave buše, ovce, jelene, magarce, svinje, paunove i ostale životinje. Više od tri milijuna lampica osvjetljava više od 300 stabala, suhozida, figura… Svaka grana je dobila božićno ruho, a svijet kamenjara Zamosorja u Božićnom svjetlu sjaji čarolijom boja i bljeskajućeg sjaja.U pravoj seoskoj zimskoj idili, djecu dočekuje Djed Božićnjak s vrećom slatkiša. Posjetitelji će moći uživati u Božićnom selu od 2. prosinca kada je svečano otvorenje u 17 sati do Sveta tri kralja 6. siječnja 2023.i kušati  domaće proizvode poput kobasica, soparnika, fritula, uštipaka, kuhanog vina i čajeva. Božićno je selo otvoreno od 16 do 22 sata, svakoga dana, osim na Badnjak i na Staru godinu. Cijena ulaznice je 6 eura, za djecu do sedam godina ulaz je slobodan. 

Božićno selo u Gornjem Docu ovogodišnji je dobitnik nagrade Croatia Prestige Awards 2023./24. za najbolju obiteljsku atrakciju koju dodjeljuje tvrtka Corporate Livewire sa sjedištem u Birminghamu u Velikoj Britaniji. Ocjenjivački sud svoje odluke temelji na područjima kao što su izvrsnost usluge, kvaliteta pružene usluge, inovativne prakse, vrijednost, etičke ili održive metode rada kao i dosljednost u izvedbi.
Više…
 
U Prološcu Žive jaslice vas vode u Biblijski Betlehem



Jedinstven i po mnogočemu autentičan doživljaj jednog od najljepših događaja u doba božićnih blagdana u Imotskoj krajini, svakako je prikaz Živih jaslica u Prološcu u organizaciji vrijednih amatera HKUD-a Proložac i zaljubljenika u čuvanje tradicije. Prikaz jedinstvenog Božićnog ugođaja i rođenja Isusa Krista, u organizaciji nekoliko stotina kostimiranih glumaca amatera koji uprizoruju likove iz vremena Kristova rođenja, uvijek je poseban doživljaj koji daje posebno veselje svakom posjetitelju koji dođe vidjeti Žive jaslice.

Čarobna predstava, s impresivnom scenom Biblijskog Betlehema, štalicom, ovcama, kravama i stotinama pastira oko svojih vatri i stada, uz likove Josipa, Marije i malog Isusa u jaslicama, predstavlja posebno veselje za sve posjetitelje tijekom božićnih blagdana. Stotine kostimiranih glumaca amatera, izvanredna scena Biblijskog Betlehema, mitska štalica s kravama i ovcama, te stotine pastira u prološkoj noći oko svojih vatri i stada, uz Josipa i Mariju te malog Isusa u jaslicama, uprizorit će prve trenutke Kristovog ovozemaljskog života. Ovisno o vremenskim uvjetima uprizorenje će se prirediti 23. ili 24. prosinca.
Više…
Više…
 
„Zimska Adventura“ u Trogiru



I ove godine posjetitelji Trogira moći će uživati u do sada najbogatijem programu „ Zimske Adventure“ koja će trajati do  6. Siječnja. Sa ukupno više od 46 događanja na dvije lokacije,  djeca će moći uživati u predstavama i radionicama, a odrasli će se u večernjim satima zabavljati na glavnom gradskom trgu uz adventske kućice i koncertni program. Na „Zimskoj Adventuri“ u Trogiru nastupiti će ponajbolji glazbena imena: Jelena Rozga, Vesna Pisarović, Leteći odred, klapa Cambi, Jura Stublić, Giuliano i Diktatori, Indira Forza ex. Colonia, Marko Kutlić, Kuzma i Shaka Zulu, Ivana Banfić, Petar Dragojević, Latino, Željko Krušlin i brojni drugi. 

Na Trgu Ivana Pavla II u ponudi će biti tri ugostiteljske kućice, dok će na Trgu 7 palmi biti jedna. Ulaz na sve događaje je besplatan, a za sve posjetitelje i goste adventskih radosti u Trogiru bit će osiguran i besplatan parking tijekom cijelog perioda trajanja Zimske Adventure na svim gradskim parkiralištima. 
Više…
 
„Božićni grad“ u Kaštelima



Grad Kaštela i Turistička zajednica grada Kaštela uz podršku kaštelanskih udruga i ustanova tijekom prosinca organiziraju „Božićni grad 2023.“. Uz bogatu ponudu jela i pića ugostitelja u šest adventskih kućica, posjetitelji će moći uživati u raznolikom zabavnom programu na lokaciji Novog parka u Kaštel Lukšiću. U okviru Adventa u Kaštelima 2023.  pripremljen je raznolik program u kojemu će se izmjenjivati radionice, dječje predstave, nastupi zabavljača i koncerti glazbenika za sve generacije. Tijekom prosinca uz brojne dječje predstave, kreativnu radionicu, koncert pjevačice Albine Grčić, djecu će posjetiti Sveti Nikola i Sveta Luce te ih darivati slatkišima. Dječji doček Nove godine biti će uz veselu družinu Čarobnih animatora. Na sam Božić pjevat će Giuliano i Diktatori. Opća opasnost, Tamburaški sastav Dukati, Vlado Kalember, Giuliano, Tiho Orlić, Zlatko Pejaković i Adi Šoše dio su izvođača. Matko i Brane, poznati splitski glazbeni duo, zadužen je za najluđu noć u godini.
Više…
 
Advent u Solinu



U predivnom ambijentu solinske utvrde Gradina iz 16. stoljeća, ovogodišnji Advent će biti ispunjen brojnim zabavnim i kulturnim programima za sve generacije koji će ih na najljepši način uvesti u blagdansko raspoloženje te iščekivanje Božića. Građani i posjetitelji Solina imat će priliku uživati u koncertima lokalnih bendova i DJ-eva, zabavnom programu za djecu te bogatoj i raznolikoj gastro ponudi. Advent otvara miljenik hrvatske publike Dražen Zečić i to 9. prosinca, a na pozornicu Gradine popet će se, između ostalih, i Gazde, Magazin, Škoro, Minea te dva miljenika ženskog dijela publike, Sergej Ćetković i Adi Šoše. Na Božić će Solinjane zabavljati Kocka bend, dok će ih u novogodišnju noć uvesti Posegana bend.
Više…
 
Adventsko veselje u Splitu



Split je uronio u adventsku zabavu i veselje koje će trajati sve do 6.siječnja. Ugostiteljske i trgovačke kućice i pozornica na Rivi tradicionalno su mjesto okupljanja za Splićane tijekom cijele godine,a u prosincu im se pridružuju i brojni gosti iz svih dijelova Hrvatske. Bogat i raznovrstan program pripremljen je i na Prokurativama, Zvončacu, Mertojaku te brojnim lokacijama, kako na užem tako i širem području grada. Velika klizališta će biti postavljena na Prokurativama i Mertojaku, a kroz inovativne virtualne igre za djecu „Potraga za Djedom Božićnjakom“, preko tradicionalnih izvedbi Kazališta lutaka, do prigodnog programa za Svetog Nikolu i dječjeg programa na Adventskoj fjeri Zvončac, mališani će gotovo svakog dana pronaći čaroliju Božića u centru grada. Ljubiteljima kulture, Hrvatsko narodno kazalište Split priredit će iznimno popularne baletne izvedbe “Orašara”, a Hrvatski Dom ugostiti će Novogodišnji bal. 

Gastroadvent će ovih blagdana kroz četiri vikenda promovirati autohtonu eno gastronomsku ponudu, a ljubitelji dalmatinske kuhinje sigurno neće zaobići ni Peškariju i tradicionalno dijeljenje bakalara na Badnjak. Fotoklub Split i TZ Splita pozivaju ponovno svih da ovjekovječe uspomene na splitsku blagdansku čaroliju besplatnim fotografijama s Božićnim motivom, a duh najljepšeg dijela godine će donijeti FA Jedinstvo kolendama gradskim ulicama i trgovima. 

Pomorska tradicija Splita nastavlja se Božićnom regatom kao i polaganjem jelke u more. Nova Godina će po tradiciji uraniti na Pjaci već od 15 sati, a Splićane i njihove goste će u 2024. godinu na dočeku na Rivi uvesti Doris Dragović, Grše i Kuzma&Shaka Zulu. Blagdanski program će biti organiziran i na splitskom Kampusu, Trgu Gaja Bulata, Žrnovnici te brojnim ugostiteljskim objektima koji će, svakog dana u prosincu, Splićanima i njihovim gostima pružiti nezaboravan blagdanski ugođaj. Koncerte na Adventskoj fjeri na Zvončacu su već najavili Neno Belan & Fiumens, Vojko V, Psihomodo Pop i brojne druge estradne zvijezde.
Više…
 
Sjaj Božića u Podstrani



Podstrana će i ove godine zasjati u punom adventskom i Božićnom sjaju. Raznovrstan zabavni i kulturni program za sve uzraste i ukuse, glazbeni nastupi, predstave, sadržaj za djecu i još mnogo toga odvijat će se na Petrićevu koje će tih tjedana biti mjesto istinskoga slavlja. Blagdansko ozračje i mjesta za prijateljska druženja upotpunit će adventski lunapark na radost mališanima i mladima. Ako želite biti aktivni i na svježem zraku, možete sudjelovati na Advent Dalmatia Run 2023.godine koji će se održati u Podstrani 17.12. Prijave traju do 13.12., a prijaviti se možete na linku
Više…
Više…
 
Adventsko veselje u Omišu



Omiški Advent počinje ove godine 8.prosinca i potrajat će do blagdana Sveta tri kralja. Svojom jedinstvenom atmosferom i svjetlima okićenog kamenog grada privlači brojne goste i domaće. Manifestacija u organizaciji Life Eventsa održava se na Trgu Stjepana Radića uz raznovrsni glazbeni program i gastro ponudu. Na otvaranju 8. prosinca posjetitelje će zabavljati Vox Box band, a potom slijede nastupi grupe Vatra, Petra Dragojevića, Pink Panther banda koji će posjetitelje uvesti u Novu godinu nakon dječjeg dočeka Nove godine i svakodnevni DJ program. Grad Omiš u prosincu je posebno dobro posjećen pa je tako lanjske godine čak 10 tisuća posjetitelja pratilo i sudjelovalo u Adventu. 
Više…
 
Božić u Baškoj Vodi



Već tradicionalno, Božić u Baškoj Vodi nudi dobru zabavu uz glazbu uživo brojnih izvođača i večeri baškovoških udruga koje pripremaju hranu i piće po promotivnim cijenama. Naravno, i najmlađi će imati priliku uživati u dječjim predstavama i radionicama.
Više…
 
Zabava za velike i male u Makarskoj 



Božićno-novogodišnja događanja u Makarskoj odvijat će se na nekoliko lokacija, ali središte zbivanja i ove će godine biti glavni gradski trg. Na Trgu fra Andrije Kačića Miošića tako će se moći zabaviti uz koncerte poznatih glazbenika i uživati u gastronomskoj ponudi postavljenih ugostiteljskih kućica. Najavljeni su koncerti brojnih popularnih izvođača –  Dalmatino, Crvena jabuka, Matija Cvek i drugi. Klizalište i dječja zona su na Trgu Tina Ujevića. Djeca i obitelji posebno će uživati nešto sjevernije od Trg fra Andrije Kačića Miošića – na Trgu Tina Ujevića, gdje se nalaze klizalište i ugostiteljska kućica. Organizirani su darivanje za sv. Nikolu, predstave, radionice, ali i dječji doček Nove godine. Ljubitelji stvaranja dragocjenih trenutaka moći će to učiniti na više lokacija, a najbolja fotografija bit će nagrađena.
Više…
 
Božićna fantažija u Vrgorcu



Domaćini u Vrgorcu ove su godini pripremili sadržajnu, veselu i zabavnu Božićnu fantažiju na gradskoj fontani, ali i na nizu novih lokacija. Blagdanski ugođaj, blještavilo okićenog grada i jedinstvena atmosfera uvesti će sve goste u brojne koncerte, prigodne radionice, predstave za djecu i Božićne filmove,  koncerte, DJ nastupe te bogatu ponudu gastronomije. Domaćini posebno najavljuju 15. prosinca nezaboravan provod uz koncert Giuliana, koji će nastupati na gradskoj fontani. Osim toga, ističu dobar provod uz Bili Božić, 9.12. kada će doći Hajdukova maskota Rico, zatim 16. 12. sajam obrtnika i 22.12. kada će Djed Božičnjak proći kroz grad sa saonicama i dijeliti poklone. 
Više…
 
Blagdanske pozornice u Sinju



Ovogodišnji ‘Advent u Sinju’ od početka prosinca donosi vrijeme kada ulice Sinja postaju pozornica koja se puni ugođajem nadolazećih blagdana, a trgovi ispunjeni mirisima kuhanog vina, fritula, uštipaka, čaja, stvarajući neodoljivu atmosferu koja mami osmijehe. Na sam Badnjak, tradicionalni nemrs, svi su pozvani na besplatnu pečenu ribu, vino i pivo lokalnih proizvođača i zamamni kruh ispod peke te na slatke kroštule i suhe smokve. Za vrhunsku zabavu pobrinut će se brojni izvođači poput Ljute kuće, M.O.R.T.a, sestre Husar, Miroslava Škore, a osobito organizatori najavljuju tradicionalno uprizorenje Badnje večeri s članovima KUD-ova Cetina i Udruge za očuvanje baštine Cetinske krajine te Živim jaslicama u organizaciji udruge Naše Brnaze. Brojnim prigodnim tradicionalnim koncertima, predstavama, Dječjim tjednom i  misama u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske pripravit će vjernike za sveti trenutak rođenja Sina Božjega.
Za uzbudljivi dječji doček Nove godine će se pobrinuti udruga Sinjski ferali, a odrasle će Sinjane i njihove goste u Novu 2024. uvesti hrvatske legende rock scene, Opća opasnost i Buđenje.
Više…
 
Božić u Imotskom



Grad Imotski i TZ Imota organizatori su božićnog programa „Božić u Imotskom 2023“, koji će se od 2. prosinca do 1. siječnja 2024. odvijati u Imotskom. Od predviđenog programa za izdvojiti je koncerte dubrovačke grupe Silente uoči Treće nedjelje Došašća 16.prosinca na trgu Matice hrvatske, koncert Najboljih hrvatskih tamburaša na sam Božić 25. prosinca i koncert popularnog tamburaškog sastava Gazde, koji će Imoćane na glavnom gradskom trgu Matice hrvatske 31. prosinca uvesti u novu 2024. godinu.
Više…
 
Advent u Trilju 



Turistička zajednica Grada Trilja i Grad Trilj organizatori su triljskog Adventa koji će trajati do 6. siječnja 2023. godine u gradskom parku Trilj. Osim ugostiteljske ponude i zabavnog programa, izložbi i koncerata, Triljani i njihovi gosti će i ove zime uživati u klizalištu za sve uzraste koje će biti otvoreno svaki dan od 12 do 22 sata.
Više…
 
Advent u Hvaru 



Hvarani i njihovi gosti će najveseliji dio godine i adventske dane dočekati bogatim programom za djecu i odrasle  tijekom, kojega će se do 7. siječnja na 10 lokacija održati ukupno 77 događanja za sve generacije, a na radost svih stanovnika otoka, bit će ponovno postavljeno klizalište na glavnom gradskom trgu. Organizatori, Grad Hvar, Turistička zajednica grada Hvara i novoosnovana gradska Javna ustanova u kulturi HVAR 1612, uz brojna gostovanja i ove godine nastavili su uspješnu suradnju s gradskim udrugama, društvima i ustanovama te Župom Hvar, što je rezultiralo najbogatijim programom do sad, s posebnim naglaskom na dječje aktivnosti koje broje ukupno 26 događanja.Adventske kućice uz prigodnu gastronomsku ponudu bit će postavljene na Trgu sv. Stjepana ispred Lođe od 8. prosinca do 7. siječnja, gdje će biti i glavna pozornica za koncertne nastupe.raj kalendarske godine za Hvarane je tradicionalno obilježen sportskim aktivnostima, pa tako 42. drugo izdanje Novogodišnjeg turnira u malom nogometu na igralištu Tenis počinje prvog vikenda u prosincu, a veliko finale održat će se na Silvestrovo u podne. 47. Međunarodna novogodišnja regata za klase ILCA 7, ILCA 6 i ILCA 4 trajat će od 27. do 30. prosinca, a na Staru godinu jedrit će se navigacijski Memorijal Zdenka Roića. Devetu godinu za redom hrabro se uskače u Novu na kupalištu Bonj, 1. siječnja u 13 sati. Zabavni dio će se nastaviti i u prvom tjednu 2024., uz program iznenađenja na samom zatvaranju 7. siječnja.
Više…
 
Vrime od Božića u Starom Gradu



Vrijeme Adventa u Starom gradu na otoku Hvaru obilježiti će projekcije dječjih filmova, predstave za djecu, podjela bakalara, dječijih darova, tombula, promenadnih nastupa HGG Stari Grad i prigodni programi uz paljenje adventskih svijeća. Na trgu Tvrdalj biti će doček dječje Nove godine kao i doček Nove godine uz nastup grupe “Euphoria”, a 6. siječnja je zatvaranje kućica na Trgu Tvrdalj uz koncert grupe Dremers.
Više…
 
Božićni gradić u Jelsi



Turistička zajednica Općine Jelsa objavila je program Adventa u Jelsi koji je počeo 1. prosinca i traje do 31. prosinca pod imenom Božićni gradić Jelsa koji će se održavati svakog petka, subote i nedjelje do 31. prosinca. Koncerti će se održavati u parku kod adventskih kućica s enogastro ponudom , a dio programa prilagođen je i mališanima u MINI FUN PARKU za djecu i odrasle u parku uz  Bubble football, footpool, autići, borbe na gredi i laser tag.
Više…
 
Božićni kantun u Supetru



Čitavog prosinca stara supetarska ribarnica pored osnovne škole ponovno postaje Božićni kantun kao mjesto okupljanja, zabave i druženja, dobre spize i blagdanske atmosfere. Posjetitelji će moći uživati u ponudi adventskih kućica, glazbenim, gastronomskim i kulturnim događanjima – koncertima, pub kvizovima, predstavama, dječjim i humanitarnim programom, umjetničkima radionicama, zanimljivim predavanjima, tombuli, fešti od spize, kino projekcijama…

Više: dalmatia.hr

Foto: Arhiv turističkih zajednica