Gastro

Vrhunska vina, kanapei i carpaccio na slavonski način! Zlatna Slavonija spremna za gurmanski iskorak!

Poznati chef Branko Ognjenović pokazao je kako servirati slavonsku tradiciju u modernom ruhu, ali i u restoranima Požeško-slavonske županije ponuditi bolji izbor jela za ljude sa specifičnim prehrambenim potrebama

Požega, 4. prosinca 2023. – Kako tradicionalna jela ne oteti zaboravu, ali ih prezentirati na moderan način, koja im vina pridružiti kako bi užitak bio maksimalan, a sve to uz poštivanje zero waste načela, okosnica je edukativnih radionica koje je poznati chef Branko Ognjenović održao za vlasnike restorana, kuhare i konobare u Požeško-slavonskoj županiji.

Ova gastro inicijativa dio je projekta „Zlatna Slavonija Eno & Gastro“, kojeg već dvije godine provodi Turistička zajednica Požeško-slavonske županije, s ciljem obogaćivanja ugostiteljske ponude Zlatne Slavonije, serviranja tradicije u modernom ruhu, ali i većeg izbora jela za one sa specifičnim prehrambenim potrebama.

„U restoranima danas imamo sve više upita za jela bez glutena ili laktoze, za veganskim i vegetarijanskim obrocima. Siguran sam da sada, zahvaljujući ovim radionicama, ugostitelji mogu puno lakše odgovoriti na takve zahtjeve gostiju, ali i kvalitetnije prezentirati raznolikost jela s lokalnim namirnicama te ih uvrstiti u ponude. S veseljem sam podijelio i ideje s vinarima što ponuditi u kušaonicama vina, a da nije riječ o klasičnim narescima“, kaže chef Branko Ognjenović, navodeći  kremu od patlidžana, paštetu od graha, tortilje s pestom od bućinih koštica ili kremu od čvaraka kao neke od mogućnosti.

Chef Ognjenović svojim je bogatim iskustvom dao i doprinos najnovijem projektu Turističke zajednice Požeško-slavonske županije, osmislivši 12 recepata Halštatske kuhinje.

„Projekt Kreiranje novih turističkih programa u sklopu razvoja brenda „Doživi kulturu“ ima za cilj ponuditi mogućnost ugostiteljskim objektima na području naše županije diferencijaciju ponude u odnosu na okruženje te kvalitetno prezentirati kulturnu baštinu, raditi na njenom razvoju, zaštiti i održivosti. Sva jela chefa Ognjenovića temeljena su na znanstvenim zapisima nastalima istraživanjem arheoloških nalazišta iz željeznog doba na lokalitetima u okolici Kaptola“, rekla je direktorica Turističke zajednice Požeško-slavonske županije Maja Jakobović. 

Foto: Stiglić foto, Branko Ognjenović, Karlo Hruškar