uncategorised

VIŠE OD STOTINU SUDIONIKA NA OVOGODIŠNJEM ZINFESTU – U čast kaštelanskom Crljenku i svjetski poznatom Zinfandelu

Ovogodišnji ADRIATIC TRADITIONAL WINE & FOOD FAIR (ATWFF) – Zinfest 2023. održat će se od 16. do 17. studenog u restoranu Nautic Marine Kaštela u Kaštel Gomilici gdje će biti oko 60 predstavljanja tradicionalnih vina te tradicijske vještine i običaja pripremanja jela iz Splitsko – dalmatinske županije.

Program ovog dvodnevnog Zinfesta u zavičaju Crljenka kaštelanskog i pradomovini svjetski poznatog i priznatog Zinfandela danas je predstavljen u Marini Kaštela u restoranu Spinnaker.

– Na ovogodišnjem festivalu sudjelovat će više od stotinu sudionika gdje će se predstaviti veliki broj izlagača, među kojima su vrhunski kaštelanski vinari, uz program gastronomskih kreacija s potpisom. Kroz dva dana Zinfest će imati dvije pozornice gdje će se predstaviti i profesori i učenici ugostiteljskih škola naše županije, kao i kuhari amateri i profesionalci. Ovim događanjem želimo osvijestiti da su Kaštela i Dalmacija pradomovina Zinfandela priznatog i poznatog vina. Nama entuzijastima i malim ljudima je interesantno da doživimo da se na nivou Hrvatske i Europe nastavi govoriti o Crljenku – kazao je u ime organizatora događanja Srećko Radnić iz klastera Zora.

Jačati vidljivost i prepoznatljivost jadranskih prostora i osnažiti gospodarske djelatnosti povezane s lokalnom hranom, kulturom i kreativnom industrijom i posebnim oblicima turizma, cilj je ovog događanja na koje su ponosni i predstavnici Grada Kaštela.

 – Preko Zinfesta priča o Crljenku ide van našeg grada, kroz cijelu našu domovinu. Velika nam je želja da naš Crljenak i njegovi rođaci budu na vinskim kartama kako Hrvatske tako i van nje. Nadam se da će svi posjetitelji uživati i ove godine u mirisima  i okusima vina uz tradicionalna jela kako bi ova naša kaštelanska tradicija bila ispričana na jedan pravi način – kazala je prilikom predstavljanja programa dogradonačelnica Kaštela, Jadranka Matok Bosančić te je ujedno organizatorima zahvalila na organizaciji, jer kako je kazala šire priču o Crljenku.

– Cvo je događaj koji će zacijelo biti izvrsna eno – gastro baštinska manifestacija. Želim naglasiti koliko je bitna i važna takva ponuda, a još je važnije da je ona naša, lokalna i autentična.  Županija dugi niz godina podržava  ovakve manifestacije i u tom smjeru ćemo i nastaviti – kazala je Renata Tešija iz Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije.

– Ono što nas razlikuje od drugih i zbog čega gosti dolaze kod nas osim mora i sunca jesu vina, maslinovo ulje i dalmatinski životni stil i ljudi koji čine da se gosti vrate. Posebno interesantno u ovoj priči je da su vina ne samo kvalitetna nego i jedinstvena i izvorna. Dolaze iz Kaštela i šire se po cijelom svijetu – kazao je Joško Stella u ime Turističke zajednice Splitsko – dalmatinske županije.

– Kaštelani su jako dobri vinogradari. Volio bih da što više etiketa naših autohtonih dalmatinskih sorti vina bude u našim restoranima. Na našu sreću tih sorti nema u svijetu i po tome smo specifični – kazao je chef Robert Predrag Žmire iz  trogirskog restorana Mare koji će sudjelovati na ovogodišnjem  Zinfestu u programu Gastronomske kreacije s potpisom. Kako je kazao pripremat će jela gdje će se držati tradicije s nijansama jeseni.

Među sudionicima predstavljanja programa ovogodišnjeg Zinfesta sudjelovao je i poznati kaštelanski vinar i vinogradar Ivan Kovač Matela koji će na manifestaciji u sklopu Priča o vinu predstaviti vino Esenca i pjenušac od Crljenka.

 – Crljenak nije slučajno bio u Kaštelima, ova naša zemlja Crljenak čini onakvim kakav je. Bez truda i rada nema ništa. Moraju nas ugostitelji prepoznati, a mi moramo raditi na sebi. Danas smo počeli proizvoditi vina prema uzorima koji nisu naši, ali ja tako ne radim. Držim da je naša tradicija najbolja. Kad piješ vino, moraš  ga osjetit u toj čaši – ispričao je Matela.

Manifestacija će se održati u četvrtak i petak, 16. i 17. studenog od 13 do 20 sati. Ulaz je slobodan.

PROGRAM DOGAĐANJA

Predstavljanje vina i vinara – priče o vinu

Vinske kreacije s potpisom  

Predstavljanje profesora i učenika ugostiteljskih  škola

Gastronomske kreacije s potpisom

Sljubljivanje tradicijskih jela i vina

Dan otvorenih konoba