Aktualno

14. GASTROADVENT U SPLITU Novinari tiskanih medija pale 1. Gastroadventsku svijeću u restoranu LAF!

Novinari četrnastu godinu zaredom donose svjetlo u grad podno Marjana prenoseći spoznaje i iskustva o mediteranskom načinu prehrane.

Vrijeme i mjesto održavanja: 3.12. 2023. u 12 i 30 sati
Restoran Laf! u Splitu, Mažuranićevo šetalište 10

Gastroadvent u Splitu svojevrsna je fuzija nutricionizma, turizma i gastronomije koji je u svoje jednomjesečne projekte kroz sve ove godine uključio zaljubljenike u očuvanje mediteranskog načina života.

Mediteranski način prehrane je zlatni standard u nutricionističkom i zdravstvenom smislu, a Dalmatinska kuharica je ogledalo važnosti naše regije u istome. Podsjetimo na definiciju mediteranske prehrane po UNESCO-u a koja kaže da je mediteranski način prehrane skup vještina, znanja, prakse i tradicije, od krajolika do stola, uključujući i usjeve, berbu, ribolov te čuvanje, preradu, pripremu i posebno konzumiranje hrane.

Sve navedeno  Dika Marjanović  je strpljivo izučila i za sve generacije zapisala u svojoj Dalmatinskoj kuharici.  Zahvaljujući njoj i svim novinarima koji promiču mediteranski način života, Split i okolica opravdavaju status kolijevke prehrane zlatnog standarda.

Otvorena pozivnica za sve štovatelje mediteranskog stila života uz jela po dalmatinski upućena je po 14. put svim gostima i domaćim ljudima kojima poručujemo:

Zdravi i veseli bili, po dalmatinskoj kuharici jeli i pili!

Za izradu ovogodišnjeg adventskog vijenca zaduženi su članovi kluba Opleti! iz I. gimnazije Split.

Opleti! je pokrenut kao projekt financiran od strane Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, a osnivačice su profesorice Marina Kukoč, Petra Ljubičić i Josipa Vujčić. Nakon sudjelovanja na Festivalu izvrsnosti u Saloni 2021. godine profesorice su, na prijedlog ravnateljice Dobrile Gotovac Stipaničev, aktivnosti odlučile nastaviti u sklopu školskog kluba za kukičanje, pletenje i umjetnost pod istim nazivom – Opleti!

Ekipi se pridružila i profesorica Dijana Ligutić o čijem umijeću kukičanja najbolje svjedoče agrumi njihovog adventskog vijenca. Klub broji dvadesetak članova, a glavna zadužena voditeljica je profesorica Marina Kukoč koja je i prije projekta usavršila vještinu izrade kukičanih lutki koristeći se amigurumi tehnikom. Profesorica nam je pojasnila ikonografiju ovogodišnjeg adventskog vijenca – sve je u znaku rogača, samoniklog mediteranskog drva. Grane rogača pletene su u vijenac, svijeće su na postolju drva rogača, a plodovi ga krase kao ukras među kukičanim narančama, smokvama i grožđem.

Organizatorica Olja Martinić

Naći će se tu i kukičanih listova koje su spretne ruke uklopile u mediteranski vijenac i čipkaste pahulje koje je iskukičala naša učenica Dali Lešnjak. Kod kukičanja je bitno strpljenje, ono razvija motoriku i kreativnost, poziva nas da usporimo, koncentriramo se i smanjimo stres. Profesorica Petra Ljubičić pobrinula se za dostavu svježeg bračkog rogača koji je zamirisao u I. gimnaziji i inspirirao ekipu za rad.

U sklopu kluba ozbiljno se proučava i baština – mediji su već pisali o njihovom posjetu Benediktinskom samostanu na Hvaru gdje su im časne sestre pojasnile tehniku izrade čipke od niti agave. Posjetili su i izložbu Kiki Smith i razgledali tapiserije Jagode Buić, a pristup i potvrdu da rade dobru stvar dobili su ove godine i od Ministarstva znanosti i obrazovanja jer su upravo učenici I. gimnazije Split odabrani za ovogodišnje predstavnike Republike Hrvatske na predstojećem UNESCO simpoziju mladih u Grčkoj.

Čestitamo ekipi iz I. gimnazije na svim uspjesima i želimo  da i dalje nastave kukičati i proučavati našu baštinu vođeni geslom kluba:  OPLETI! (ostavi se mobitela).

U okviru Gastroadventa smo i domaćini Makedonskom kulturnom društvu „Makedonija“ iz Splita, pa ćemo  ove godine kušati i jela slasne makedonske kuhinje.

                                            Gastroadvent u Splitu, 3.12.2023.

 PROGRAM 

1)           Predstavljanje domaćina događanja – restoran LAF!

2)           Pozdravno obraćanje partnera projekta  

3)           Prezentacija jela s rogačem

4)           Prezentacija vina  i makedonskih delicija

5)           Paljenje svijeće

6)          Degustacija jela

7)          Ugodno adventsko druženje

Gastroadventski bogati stol, koji je posebno posvećen jelima sa rogačem, pripremio je Dejan Karapeev  sa svojim timom, pa ćemo tako kušati:

  1. Kruh od rogača  i namaz od ajvara i pindžura
  2. Fritule od rogača
  3. Juha od bundeve i rogača
  4. Njoke od rogača u umaku od rajčice i dimljene pancete
  5. Slane palačinke od rogača s nadjevom od kajmaka i sušene rajčice
  6. Proja od rogača sa sirom i porilukom
  7. Pileći štapići s rogačem uz tartar od rogača
  8. Gravče na tavče
  9. Ravanija sa smokvama
  10. Bombice od rogača
  11. Kolač od rogača sa slatkim od naranče

Gosti će nam predstaviti čuvena vina vinarije Tikveš: Tuga za jug i Chardone specijal selekcija. Navedena vina savršeno se slažu s jelima od rogača. Kao i vinogradi vinarije  Tikveš i rogač je biljka toplih krajeva. Ova mediteranska biljka iz familije leguminoza potiče s Bliskog istoka i stoljećima se koristi u kulinarstvu i medicini. Rod Ceratonia smatra se najstarijim u obitelji Fabaceae, a rogač je jedini preživjeli od izumrlih rodova mahunarki. Rogač je popularno poznat i kao “Kruh svetog Ivana” a odnosi se na biblijski odlomak koji kaže da se Sveti Ivan Krstitelj prehranjivao rogačem odnosno kruhom od rogača. Još jednog sveca povezuje se s drvom rogača – Svetoga Jurja. U sjeni stabala rogača posvuda su građene kapelice posvećene Svetome Jurju koji se prizivao u slučajevima bolesti kože. Znatno kasnije znanstveno je potvrđena uloga rogača u liječenju kožnih bolesti i alergija jer je dokazano da rogač ima antimikrobno, antioksidativno, imunomodulatorno i antiproliferativno djelovanje. Poštivanje rogača očuvalo se i danas kod muslimana koji piju sok od rogača u vrijeme Ramazanskog posta, dok Židovi  tradicionalno jedu mahune rogača tijekom židovskog festivala Biswat.

Ovogodišnje, četrnaesto događanje Gastroadvent u Splitu, podržali su TZ Grada Splita, Splitsko-dalmatinska županija, Turistička zajednica SDŽ, Javna ustanova More i krš te  Grad Split.

Foto: Gastradvent