Aktualno

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ dodjeljuje nagradu “Suncokret ruralnog turizma” Među najboljima čak 9 projekata iz Splitsko-dalmatinske županije!

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ uz domaćinstvo Osječko-baranjske županije organizira svečanost dodjele nacionalne nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“  koja će se održati 30. studenog 2023. godine u Osijeku, u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije, Gospodarska zona 10, s početkom u 19,00 sati.

Ove će godine na svečanosti prvi put biti dodijeljena Povelja za poseban doprinos razvoju i promociji ruralnog turizma „Nagrada dr. sc. Eduard Kušen“ kojom se odaje priznanje osobi koja je ostvarila izvanredne napore, trud i postignuća u razvoju i promociji ruralnog turizma.

Iz Splitsko-dalmatinske županije prijavljeno je 9 projekata. 

U kategoriji Tradicijska ruralna domaćinstva prijavljen je Budiša s projektom Sobe i apartmani Budiša, koji predstavlja sobe i apartmane s konobom u kojoj se poslužuje hrana i posluje na održiv način.

U kategoriji Tradicijska (ruralna) gastronomija prijavljena je Udruga Kaštelanski Crljenak s projektom Fešta o’ boba, koja se održava svake godine tijekom svibnja u Kaštel Kambelovcu i predstavlja jednu od najzanimljivijih i najmasovnijih gastronomskih manifestacija u Dalmaciji na kojoj sudjeluje više desetaka ekipa iz Kaštela i okolice te pripremaju tradicionalna i inovativna jela s bobom, kako slana, ljuta i kisela, tako i ona slatka.

U kategoriji Craft turizam prijavljen je Dinaric Guides – planinarenje, kajaci, izlet s projektom Dinaric Guides – organizirani izleti u prirodu, čiju grupu čine najbolji vodiči (međunarodnog UIAA standarda) i avanturisti cetinskog kraja koji više od 10 godina organiziraju izlete i vode brojne grupe planinara diljem Europe.

U istoj kategoriji prijavljen je Obrt Tropic “Prva makarska pivovara” s projektom Prva Makarska pivovara, koja u svojoj stalnoj ponudi ima sedam vrsta piva, a ponuda se nadopunjuje specijalnim limitiranim edicijama posebnih vrsta piva koja se proizvode i u suradnji sa drugim, manjim proizvođačima. Također, ponuda se popunjava prateći sezone godišnjih doba.

U kategoriji Ruralno turistički projekti prijavljena je Turistička zajednica Grada Supetra s projektom DAN S RENDIĆEM” – Kulturni đir s Rendićem, gdje nakon što korisnik preuzme aplikaciju, prateći digitalnu mapu, prolazi dvadeset točaka. Dolaskom na jednu od točka, u aplikaciji mu se pojavljuje opis iste, 360 view, te pregled kako doći do sljedeće točke. Nakon što korisnik prođe sve točke interesa, dolazi do supetarskog groblja na kojem ga dočekuje ni manje ni više nego sam Ivan Rendić.

U istoj kategoriji prijavljen je i Sinjski sajam sela s istoimenim projektom, koji pored izlagačkog dijela, objedinjuje zanimljiv zabavan i edukativan program kroz nastupe brojnih članova KUD-ova koji uprizoruju plesove, običaje, napjeve svoga kraja, s ciljem očuvanja i promocije nematerijalne kulturne baštine, edukativnih radionica tradicijskih obrta, umijeća i vještina, te promociju lokalne enološke i gastronomske ponude.

U kategoriji Tradicijska (ruralna) gastronomija prijavljena je Udruga Lovari – Romska kuća s projektom Sarmva, koju ovi Romi u Maglenči rade na poseban i jedinstven način.

Nastavno, u istoj kategoriji prijavljen je Povijesno scenski spektakl – Opsada Sinja 1715. s istoimenim projektom, dramskom predstavom koja slavi snagu ljudskog duha i upornost pred velikim izazovima i vodi vas kroz epsku bitku opsade Sinja 1715. u dva čina uz iznimne glumačke izvedbe, plesne, scenske, svjetlosne i zvučne efekti.

Isto tako, u navedenoj kategoriji prijavljena je Udruga Biblijski vrt Stomorija – Kaštela s projektom Biblijski vrt u svetištu Gospe Stomorije i Križni put, gdje se održavaju brojne kulturne, tradicionalne i duhovne manifestacije.

U navedenoj kategoriji prijavljen je OPG Ivanović s istoimenim programom, koji predstavlja program proizvodnje prirodne kozmetike, macerata i ostalih pripravaka koje oplemenjuju izvorni proizvod – maslinovo ulje.

Ruralni turizam važan je čimbenik reaktivacije i razvoja ruralnih područja koji pomaže očuvanju lokalnog identiteta, tradicije i običaja, štiti okoliš, jača autohtonu i ekološku proizvodnju te ga s pravom možemo nazvati budućnošću svjetskog turizma.

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ po jedanaesti put dodjeljuje nagrade onim najboljima, a ove godine za nju se natječe čak 197 prijavitelja u osam kategorija.

Više i foto: klubselo.hr