Gastro

Ston je čarolija, mjesto iz bajke, romantični podsjetnik na slavnu povijest

Iako je u četrnaestom stoljeću ušao u posjed moćne Dubrovačke Republike – kad je i nastanjen sa oko 150 dubrovačkih obitelji – Ston je već odavno priča za sebe, bijeli biser na domak Dubrovnika, jednog od najljepših gradova svijeta!

Do Stona se dolazi sa sjeverne rute brzo, zahvaljujući Pelješkom mostu, atrakciji samoj po sebi, smješten preko puta Odisejeva otoka – Mljeta, dio je Pelješkog poluotoka.

Sve najljepše od hrvatskog juga mu je na dohvat ruke, a opet… Ston je čarolija, mjesto iz bajke, romantični podsjetnik na slavnu povijest, okamina ljepote u vremenu koja bi blistala i na nekoj dalekoj planeti. A kako tek ne bi na toplom suncu juga Lijepe naše!

Ston, Mali i Veliki spojeni dvostrukim zidinama, dio su Dubrovačko-neretvanske županije kojim se ista posebno i s pravom ponosi. Izdaleka izgleda kao minijatura Dubrovnika zahvaljujući spomenutim zidinama, forticama iz doba kad je već i u naš dio Mediterana počela prodirati renesansa.

No, Ston je – kao i Dubrovnik – zbog ljepote i resursa koje posjeduje, u prvom redu soli, bio vazda na meti osvajača. Onih koji su htjeli imati komadić njega – priznajemo, baš kao što to danas želimo i svi mi.

Simbolično, stonske su zidine zasute solju, njezini kristali sjaje nadaleko, nemojte propustiti ponijeti kući vrećicu tog dragocjenog začina ukoliko vas put navede u Ston. Solana je još uvijek aktivna, naziv “Ston” i jest izvedenica iz latinske riječi “stagnum” što se odnosi na odstajalu, mrtvu vodu. No, ta voda krije bogatstvo koje isparavanjem na suncu zabljesne, cvijet stonske soli nešto je najljepše što možete okusiti na nepcu!

Naravno, u kombinaciji sa kamenicama (oštrigama) koje se uzgajaju u okolnom akvatoriju. Ti su okusi – sol, kamenice i pelješko vino – ponajbolje što možete dobiti od Mediterana uopće! A Ston je mjesto gdje je sve navedeno – vrhunsko i bez premca.

U Stonu se može provesti nezaboravne trenutke i u aktivnom odmoru, razgledavanju kulturnih znamenitosti, kupanju na prekrasnim plažama Pelješca, izletima u Dubrovnik, Korčulu, Odisejev Mljet.

Ne zaboravite da je iskustvo hoda po stonskim zidinama ujedno hod po najbolje uščuvanom sličnom fortifikacijskom objektu u cijeloj Europi! Tim su zidinama povezana dva Stona, šetnja njima je ne samo izazov za kondiciju, nego i vremeplov u povijest.

Ljubitelji bicikliranja također mogu pronaći inspiraciju po vožnji okolnim mjestima u općini, a cijeli niz arheoloških i kulturnih artefakata iz doba antike, preko onih iz portfelja starokršćanske kulture naovamo pravi su mamac za namjernike koji vole zaroniti duboko u povijest i kulturni život općine i naselja Ston.

Dakako, šetnja solanom u srcu mjesta Ston se ne propušta, u sklopu nje je i mala multimedijalna dvorana, a sve navedeno moguće je prakticirati i usred zime. Zima je u Stonu i cijeloj Dubrovačko-neretvanskoj županiji uglavnom meka, ugodna, počesto i suncem okupana.

Ne propustite doći u Ston; vjerujte, to će biti najdragocjenije “zrno soli” na trpezi svih ljetovanja koje pamtite!

Više:
www.ston.hr
visitdubrovnik.hr