Aktualno

Kada o Imotskom kraju pričaju stećci, Hasanaginica i vile – EMOTHEO HERITAGE HOTEL JE STORYTELLING SENZACIJA DALMATINSKOG ZALEĐA!

EMOTHEO Heritage Hotel nastao je kao emotivna posveta kraju u kojem se nalazi

KADA BI STRAST PREMA PORIJEKLU i usađena navika pružanja gostoprimstva bile oživotvorene u nekom fizičkom mjestu, izgledale bi upravo ovako – kao Emotheo Heritage Hotel!

Znalačko oko već će pri letimičnom pogledu na arhitekturu ovog predivnog zdanja prepoznati jasan vizualni izraz ideje vodilje njegovih tvoraca – sretan je to spoj tradicije i inovacije. Za vrlo osobite interijere zna se reći da pričaju priču, no ovdje je priča doslovno svaki pedalj prostora. Dok je istočni dio pročelja obnovljena stara zgrada u kojoj je nekada davno bio i hotel, zapadni dio pokazuje kako arhaični uzori mogu potaknuti arhitektonsku inovaciju, a čak i sam tepih u hotelskim hodnicima suptilna je aluzija na rimski mozaik pronađen u blizini!

Ovo je, kako njegovi tvorci rado kažu, odista jedna konceptualna i emocionalna posveta rodnom kraju. Oni ne žele da ovdje samo odsjednete; oni žele – svim srcem! – da doživite njihov Imotski, autentičan Shakespeareovoj Iliriji, zemlji mitova, legendi, tisućljetne prošlosti, dramatične prirode i raskošne kulture. Žele da istinski osjetite ovo srce Mediterana, raskrižje carskih puteva i okosnicu Istoka i Zapada, te dašak kultura koje su se na ovom području prirodno miješale ostavljajući traga u baštini, ali i na gastro karti.

SVE JE PRIČA I PRIČA JE – SVE. Hotelski interijer odaje dojam najposebnijeg mjesta na svijetu – ondje će nas u baš svakoj od 22 sobe dočekati jedna lijepa imotska priča. Hasanaginica, Crveno i Modro jezero, Imotske vile, stećci, sveti izvori, sveti hrastovi, ljekovito i jestivo bilje, narodne nošnje… neizostavni su dijelovi čarobnog ovdašnjeg mozaika, koji čine jedinstvenu cjelinu.

Unutarnje dekoracije obuhvaćaju replike jedinstvenih drevnih spomenika, nadahnjujuće fotografije, umjetničke grafike, tekstualne priče, pa čak i apstraktne interpretacije duha Imotskog. Slijedeći isti slogan, interijer hotela harmonizira autentičnu kulturnu baštinu i s modernim dizajnom – terracotta, kamen te toplo hrastovo drvo pomiješano s plavim bojama, simbolično spajaju imotske vode s nebom. Nama se naročito svidio vrhunski opremljen Fairytale Luxury apartman koji pored udobnosti, privatnosti i praktičnosti, nudi i prekrasne vidike s panoramskim pogledom na imotsku dolinu, grad i planinu Biokovo, no ništa manje impresivne nisu ni standardne dvokrevetne sobe s pogledom na stari grad, od kojih su neke, pored svih udobnosti moderna života, opremljene i vlastitim balkonom.

RESTORAN TRI SUNCA – LJUBAV NA PRVI ZALOGAJ. Restoran prekrasna naziva „Tri sunca“, također inspiriran jednom od mjesnih legendi, nastavlja karakterističan dijalog hotelskog interijera. Mjesto je to gdje stanuju autentični, i – vjerujte nam na riječ! – uzvišeni gastro užici. Kako drugačije i nazvati, primjerice, slanu tortu od vepra u lisnatom tijestu posluženu s pire krumpirom, salatom od samoniklog bilja i kiseljenog povrća i demi glace umakom?

Ili pak janjeće kotlete sa prženim krumpirićima, julienne povrćem, demiglasom od janjećih kostiju i mesa te kremom od tikve? Slasni padišpanj s koricom agruma, bavarskom kremom od bijele čokolade i amaretta te karamel glazurom (desert Emotheo special)? A tek signature listu koktela majstorski spravljenih sa domaćim sastojcima i lokalnim začinskim biljem, poput sjajnog Imortinija, koji sadrži saće od domaćeg meda, Grabovac kujundžušu i maslinovo ulje?

Nismo pošteno ni krenuli s nabrajanjem sofisticiranog gastronomskog obilja, ali važno je naglasiti da i ovdje caruje uspješna fuzija tradicionalnog i modernog. Ponuda se temelji na kulinarstvu dalmatinskih majki i baka, no otvorena je i za moderne utjecaje, pa ćete u Tri sunca pronaći tradicionalne okuse u uistinu veličanstvenoj modernoj interpetaciji – pašticadu s domaćim njokima, šalamaštrani teleći jezik, domaću kokoš s palentom zarolanu sa začinima, uštipke, pa čak i modernu verziju bikle (kozjeg mlijeka s vinom!) koju je sjajno dočarao spoj panna cotte od vanilije s pjenicom od autohtone sorte Trnjak i borovnicama! Kada bismo Tri sunca trebali opisati u svega tri riječi, oko toga nema dvojbe – ovo je, bez sumnje, senzacionalno gastro iskustvo.

Ideja vodilja je ucrtati Imotski na turističku kartu svijeta!

TURISTIČKO VIZIONARSTVO. Vlasnik i investitor ovog heritage hotela, gospodin Davor Pojatina, čovjek je čije aspiracije sežu mnogo dalje od ovog impresivnog turističkog zdanja. Kako sam kaže, ne radi se samo o hotelu – namjera je ucrtati Imotski na turističku kartu svijeta! Gostoljubivost, autohtona gastro ponuda te obilje aktivnosti, manifestacija za goste koji traže bijeg od gužvi, skrivene prirodne ljepote, nepoznate kulture, mitove i legende, aduti su koji tvore privlačnost ove regije.

„Organiziramo posjete i degustacije na lokalnim vinarijama koje ističemo kao odličan primjer suradnje. Naše najveće blago su naši zaposlenici koji su redom lokalci s iskustvom rada u poznatim destinacijama i oni su naši najveći promotori jer su autentični poznavatelji našeg koncepta. Pasioniranim pristupom uz angažman raznih stručnjaka, izgradili smo i uredili objekt koji na moderan način predstavlja sve ono što Imotski jeste, ali i utrli put kvalitetnom pozicioniranju ove mistične, čarobne, sadržajem prebogate destinacije ondje gdje joj je zaista i mjesto – na svjetskoj turističkoj mapi!“ – ističe Davor.

Foto i više: emotheo.hr