Aktivni odmor

Ljeto na Pelješcu nikad nije bilo atraktivnije!

Dingač ili Postup, možda plavac iz Ponikava ili s područja Dranča? Na Pelješcu ste baš na slatkim mukama. A tek kad otkrijete rajske plaže…

Divna i Duba desetak kilometara od Trpnja, Vučine u Žuljani, Prapratno pokraj Stona, Trstenica u Orebiću, Ponta Liberan u Vignju, plaže u Dračama i Sreseru, šljunak ili pijesak, skrivene uvale…, na pelješkim plažama provedite ljeto za pamćenje.

Jednom se živi, a ovaj najveći dalmatinski poluotok zavest će vas ležernim lifestyleom, najboljim  plavcima i divljom dalmatinskom prirodom koja poziva na outdoor aktivnosti. A otkada je mostom spojen s kopnom, Pelješac nikad nije bio bliži.

Turističko središte duge pomorske tradicije

Hamburg, Pirej i Orebić bila su jedina tri pomorska središta, koja su brodovi pozdravljali zvukom sirene i to bez obzira na zastavu pod kojom su plovili. Stanovnici Orebića i okolnih mjesta vraćali su im pozdrave i mahali plahtama s obale. Zvonila su zvona na Franjevačkom samostanu Gospe od Anđela, jednom od najatraktivnijih peljeških vidikovaca i pucalo se iz topa sa zgrade u kojoj je danas Pomorski muzej.

Mjesto bogate pomorske tradicije i poznatih kapetana danas je turističko središte poluotoka, turisti se dive njegovim prostranim kortama, vrtovima s mirisnim agrumima i mediteranskim biljem, uživaju u bogatoj pelješkoj kuhinji i moćnim plavcima, među kojima su oni s najvinorodnijih dalmatinskih položaja Dingača i Postupa koji se spuštaju prema moru kreirajući najljepše pelješke vizure. Trpki, moćni, puni, zaokruženi s dugim aftertasteom, pelješki plavci veselje su za nepce, savršena pratnja dalmatinskih jelima, dobar način da završite inspirativan ljetni dan.

Njihovu ljepotu najbolje ćete doživjeti krenete li u obilazak konoba i vinarija, među kojima su i neke od najpoznatijih u Hrvatskoj koje su ovu autohtonu sortu plavac mali proslavile u svijetu. Neizostavan dio ove vinske rute „Pelješac vinsko carstvo“ je živopisno Potomje s brojnim poznatim vinarijama, a dobar uvod u vinsku priču posjet je Muzeju pelješke tradicije u Mokalu, svojevrsnom „predgrađu“ Orebića, smještenom na padinama Postupa.

Živite li aktivno, Orebić je pravi odabir. Strastveni surferi i kajteri ne propuštaju Viganj i Kučište s atraktivnim plažama, školama windsurfinga i svakodnevnim maestralom idealnim za ove sportove na vodi.

Cijeli poluotok Pelješac je premrežen biciklističkim rutama, za one iskusnije tu su i zahtjevne brdske rute. Područjem poluotoka prolazi i EuroVelo 8, poznatija kao Mediteranska ruta. Nad Pelješcom bdije brdo Sv. Ilija s najvišim vrhom od 961 metra nadmorske visine. S njega puca pogled od milijun dolara. Isplati se svakog koraka.

Osim atraktivnih turističkih sadržaja sve do sredine rujna gosti mogu uživati u bogatom programu kulturnog ljeta na cijelom poluotoku s koncertima, klapskom pjesmom, folklornim nastupima, kazališnim predstavama…

Već nekoliko godina sve četiri turističke zajednice s Pelješca – općina Orebić,Trpanj, Janjina i Ston, organiziraju atraktivne festivale na čitavom poluotoku. Iza nas su Festivali Peljeških kapetana i Peljeških okusa, a od 30. kolovoza do 15. rujna goste očekuje Festival soli. Njima Pelješčani predstavljaju  bogatu baštinu, iznimnu tradiciju, stil života, sjajnu hranu i vrhunska vina.

Imaju sjajne kamenice i najstariju solanu

S čak 5,5 kilometara Stonske zidine druge su po duljini u svijetu, iza poznatog Kineskog zida. Izgradila ih je Dubrovačka republika u 14. stoljeću kako bi u živopisnom Stonu zaštitila iznimno vrijednu solanu, najstariju u Europi, a kažu možda i u svijetu.

Solana je i danas aktivna, kroz stoljeća nije mijenjala izgled ali ni način proizvodnje pa se onako po starinski u njoj godišnje proizvodi dvije tisuće kuna vrhunske soli.

Kamenice iz Malostonskog zaljeva iznimno je cijenila i dubrovačka vlastela uživajući u njima na svojim renesansnim gozbama, a danas gosti ne propuštaju izlet brodom i degustaciju ovih vrhunskih školjaka kojima se možete počastiti i u jednom od brojnih stonskih restorana.

Uz čašu odličnog plavca, cijenjene maraštine ili laganog i voćnog rosea upoznat će te mjesto Putnikovići i prvi hrvatski muzej vinogradarstva i vinarstva otvoren 2020. Čine ga tri zbirke: Dom vinarske tradicije, Povijesni razvoj loze i Vino u tradiciji življenja.

Mali Pariz u srcu poluotoka

Tako su nekada zbog njezinog kulturnog i gospodarskog značaja nazivali ambijentalnu Janjinu, mjesto u središtu poluotoka. Janjina jednostavno poziva na šetnju njezinim kamenim ulicama. Mjestom dominira Knežev dvor i gotička crkva sv. Vlaha, a za crkvicu sv. Stjepana na groblju vjeruje se da je postojala još u vrijeme starog Rima.

I ovom dijelu Pelješca ponudit će vas iznimnim vinima lokalnih proizvođača sljubljenim s jelima temeljenim na tradicionalnim pelješkim sezonskim namirnicama. Mnogim je jelima tajni sastojak varenik, dobiven dugotrajnim iskuhavanjem mošta autohtonog plavca malog. Osjetit ćete ga u pašticadi, šporkim makarulima, brudetima, rižotima… Pelješčani ga dodaju i u slana i slatka jela pa je tako još u 15. stoljeću dodatkom brašna, badema, narančine kore i raznovrsnih začina nastala ukusna slastica mantala.

Danas općina Janjina sa zaseokom Zabrežje, obuhvaća Popovu Luku ali i obalna mjesta Drače, Sreser i Osobjavu čijim je plažama teško odoljeti.

Skrivene uvale i prekrasni pejzaži

Trpanj je mamac za ljubitelje kupanja i sunčanja, ali i one aktivnog odmora. Jedno je od najstarijih mjesta na Pelješcu, izgrađen je na antičkoj gradini s jedinstvenim vidikovcem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U rana ljetna jutra ili predvečerja opustit će vas šetnja pokraj mora koja započinje na rivi i prati obalu, uvale i kupališta, sve do Blace, uvale poznate po ljekovitom blatu. U razgledanje mjesta i okolice možete Putevima ljekovitog bilja, Putevima maslinovog ulja ili na biciklu, a oni u top formi odabrat će jednu od četiri brdske biciklističke staze.

Na području općine Trpanj neke su od najljepših plaža poput Divne i Dube do kojih vodi oko 15 kilometara dug put. Vodi vinogradima Gornje i Donje Vrućice i otkriva prekrasne pejzaže divlje pelješke prirode.  

Više: visitdubrovnik.hr
Foto: Arhiva turističkih zajednica Orebića, Janjine, Trpnja, Stona