Aktualno

Za najautentičniji doživljaj ljeta potrebno je samo – zaviriti iza kantuna! ZALJUBITE SE U SKRIVENE DRAGULJE SREDNJE DALMACIJE!

ČUVARICE DALMATINSKOG IDENTITETA – TRADICIJSKE MANIFESTACIJE PUTOKAZ SU DO SRCA DALMACIJE

DA LI JE TO zbog turističkih atrakcija, glazbenih festivala, prirodnih ljepota, sportskih uspjeha praćenih gromkim navijanjem – ili možda svega zajedno! – ne znamo; ali sigurno je jedno – svijet se u posljednje vrijeme jednostavno zaljubio u Hrvatsku, a napose u našu prekrasnu Dalmaciju!

Foto: Damira Kalajžić

Zašto su Hrvati tako ponosan narod željan da i druge upozna sa svojom poviješću i kulturom, jedno je od pitanja koje se vrlo često upisuje u najpopularniju internetsku tražilicu, a odgovor ima Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, smještena u samom srcu Dalmacije, u svojevrsnoj metropoli domaćeg duha.

Foto: Tz Milna

Naime, oni znaju da ćete one najsjajnije, izvorne turističke dragulje pronaći upravo van prenapučenih turističkih središta, i da boljeg mjesta za upoznavanje dalmatinskog identiteta od tradicijskih manifestacija – pravih pravcatih čuvarica domaćeg identiteta – nema!

Foto: Tz grada Supetra

Za najautentičnije doživljaje potrebno je samo – zaviriti iza kantuna, a oni su nam šapnuli upravo kamo valja poći!

Foto: Tz grada Sinja

DOMAĆI DIŠPET NAROČITO SE VIDI U NATJECANJIMA, od kojih su neka jednostavno – veličanstvena. Kojom drugom riječju opisati, primjerice, raskošnu Sinjsku alku (Sinj, 6. kolovoz 2023.), čijim natjecateljima nije teško ponijeti masivne odore po najvećoj ljetnjoj žegi i uspješno manevrirati, kako konjem, tako i kopljem?

Foto: Tz grada Sinja

Ako se igdje vidi impresivni inat domaćeg čovjeka, onda je to tamo, a svoju ulaznicu za alku valja osigurati na vrijeme – znajte da se za ovo natjecanje baš uvijek traži karta više!

Foto: Tz općine Milna
Foto: Tz općine Milna

Famozni dišpet pokretačka je sila i nadmetanja sa šaljivim predznakom, poput onog tijekom kojeg se Bračani i Šoltani otimaju za otočić (ne mogavši se dogovoriti čiji je, pretočili su to u manifestaciju zvanu Potezanje Mrduje22. srpanj 2023.), a koliko smo dobri u natjecanjima svih vrsta, pokazuje i činjenica da ćemo rado odmjeriti snage loveći prave riblje kapitalce (Big Game Fishing, Komiža, 19. – 22.07.2023.) ili pak – berući masline (Svjetsko prvenstvo u branju maslina, Postira u 19.- 22. listopada)! Bilo da nam se pridružite kao natjecatelj ili pak gledalac, znamo jedno – sjajan doživljaj specifičnog tradicijskog šušta je zagarantiran!

Foto: Big game fishing

PUHOVI, ŽABE I JEDNA STVARNO POSEBNA TORTA. Toliko smo ponosni na tradicionalnu spizu da smo joj posvetili čitave manifestacije, a ako ste pravi gastronomad, ili samo želite počastiti svoja nepca nečim uistinu posebnim, njih nipošto ne smijete propustiti! Da nas pitate, kraj srpnja rado bismo proveli u dalmatinskom zaleđu – tada se, naime, održavaju Dani komina, pure i bronzina (Tijarica, 29. srpnja 2023.).

Foto: Dražen Bota

Na kominu se priprema kruh ispod peke, pravi se domaći maslac, krčkaju se u loncima pura, raštika i slasna juha od pivca, peku se uštipci i druge delicije, a sve je dodatno začinjeno folklornim i koncertnim programom! Istog dana u Dugom ratu održava se i 17. Festival poljičkog soparnika (29. srpnja) – izvorno je to pučko jelo koje se nalazi na UNESCO-ovom popisu nematerijalne kulturne baštine, a oko njegove pripreme nerijetko se među vrsnim kuharskim virtuozima lome koplja, iako sadrži samo blitvu, luk, sol, brašno i ulje!

Foto: Tz grada Supetra
Foto: Tz grada Supetra

I dok većina mjesta ima svoje sjajne ribarske večeri (nama se sviđaju one supetarske, poput Dana Voroša u Splitskoj (29. srpanj 2023.) ili pak izložbe u Mutnim kalama (Mirca, 5. kolovoz 2023.), koja je ukusne srdele i domaće vino sljubila s umjetničkim djelima ovješenim po starim kućama!), mještani Zmijavaca otišli su korak dalje te svake godine organiziraju Žabarsku večer (22. srpnja 2023.)!

Foto: Tz Imotski

Tada njih više od tisuću sa gostima iz svih krajeva Hrvatske uživa u žabljim specijalitetima, a na meniju se nađu i jegulje te riječni rakovi! Ništa manje egzotičnom ponudom mogu se podičiti i otoci – spomenimo hvarsko mjesto Dol, gdje se održava čuvena Puhijada (Dol, Hvar, 7.-12. kolovoza 2023.), dok će dva dana kasnije njegov brački imenjak ponuditi raskošnu tortu hrapoćušu, koja hrapavim i rustikalnim izgledom oponaša brački krš (Noć hrapoćuše, Dol, Brač, 14. kolovoza 2023.).

Foto: Tz općine Postira

Saznajte zašto su puhovi u davnoj prošlosti bili tretirani kao Deorum cibus – božji zalogaj, i zbog čega je pripremu Hrapoćuše 2012. godine Ministarstvo kulture zaštitilo kao nematerijalno kulturno dobro!

MALO ŠTO PRISTAJE TAKO DOBRO UZ OVE DELICIJE kao kapljica domaćeg vina, a i ono, razumije se, ima svoje prigodne fešte!

Foto: Cvit razgovora

Jedna od njih je Cvit razgovora 13. kolovoza, na kojoj će Vam ponosni Imoćani rado ponuditi svoju kujundžušu sa veličanstvenim aromama badema, koštunjavog i suhog voća te fascinantnim herbalnim notama dalmatinske makije.

Foto: Tz Šolta

Šoltani će Vas na svojim Danima otvorenih konoba (5. i 12. i 25. srpnja 2023., Gornje i Srednje Selo) upoznati sa svojim vinskim adutom dobričićem, prepunim prezrelog i prosušenog crnog bobičastog voća, sa božanstvenim začinskim notama drva i mediteranskog bilja, a Hvarani će Vas, poznati po savršenim vinskim etiketama koje dozrijevaju na području jelšanskog prstena, u sklopu svoje Fešte vina (Jelsa, od 24. – 27. kolovoza 2023.) oduševiti čitavom selekcijom autohtnih kapljica.

Foto: Tz općine Jelsa

Pored osvježavajućeg pošipa i prpošne bogdanuše, nas je apsolutno osvojio plavac mali – sa svojom kompleksnom aromom suhe šljive, džema od borovnice i likera od višnje, te naznakama začinskih nota iz drveta koje podsjećaju na kokos, cimet i tamnu čokoladu, on ostavlja bez daha poput šinjorine dotjerane za šetnju hvarskom rivom!

Foto: Glumci u Zagvozdu

FABULOZNA UPRIZORENJA LJUBAVI I ŽIVOTA. Nakon što smo očarali nepce, vrijeme je za– hranu za dušu! Počnimo s mjestom čije ime kao da je doletjelo s mora – nevjerojatni Zagvozd još od ljeta 1998. centar je sada već legendarnih kazališnih susreta, koje su i mještani i brojne glumačke legende od samog starta dočekali raširenih ruku, a i ove godine pripremio je respektabilan ljetni repertoar – predstave urnebesnih, obećavajućih naziva poput Disco baba (5. kolovoza), Zakon Zagore (12. kolovoza), Realisti (29. srpnja) ili pak Tvorničke postavke (22. srpnja) u izvođenju eminentnih domaćih kazališnih imena, nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Foto: Tz grada Vrlike

Kao pravi ljubitelji teatra, nipošto ne bismo željeli propustiti ni našu najpopularniju operu Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca (22. srpnja 2023.) – nigdje kao u Vrlici Ero ne doziva tako srdačno svoju Đulu, a mjesto ove sada već tradicionalne izvedbe splitskog HNK je vrlička česma sagrađena za posjeta austrougarskog cara Franje Josipa.

Foto: Tz grada Kaštela

Za još teatra s romantičnim predznakom, posjetite idilična Kaštela koja će Vas upoznati sa vlastitim, stvarnim Romeom i Julijom (predstava Legenda o Miljenku i Dobrili, Novi park, Kaštel Lukšić, 1. kolovoza 2023.).

Foto: Tz općine Postira

MORSKI SPEKTAKLI KAKVE DO SADA NISTE VIDJELI. Pored kazališnih predstava, mala mista iza kantuna nerijetko su domaćinima uzbudljivih manifestacija s morskim predznakom kakve se doista mogu malo gdje vidjeti. Upravo je takva, primjerice, Mala noćna regata koja se 12. kolovoza održava u Postirama na Braču – pogled na plovila koja pokreće noćna zračna struja zvana gažul, koja se s Vidove gore za ljetnih noći spušta u postirsku luku, uz prepoznatljive taktove Mozartove Male noćne muzike, odista je pravo uživanje!

Foto: Tz grada Hvara

Ništa manje atraktivan praznik za oči je i Fešta forske pulene, trodnevni festival koji se održava u gradu Hvaru čak u 8., 9 i 10. listopada, a uključuje prigodna predavanja i izložbe u zgradi Arsenala, revijalnu regatu tradicijskih brodova, te veličanstveni Bal jedara!

Tz grada Omiša

A onima koji bi u idiličan morski ambijent dodali i zrnce adrenalina, od srca preporučamo Gusarske dane u Omišu 23 lipnja, 28. srpnja i 18. kolovoza – cjelodnevni zabavni program za sve generacije. Očekuju nas sportske, edukativne i likovne aktivnosti te društvene igre za djecu, razgledavanje tvrđave Mirabela, dolazak i povorka gusara kroz uži centar Omiša. Ne propustite ni Pohod omiških gusara u Pučišća na otoku Braču 13.kolovoza, simulaciju bitke s Mlečanima.

Više: dalmatia.hr

Foto: Arhiv turističkih zajednica