Aktualno

Dani Alke i Velike Gospe 2023. Budite i vi dio nadaleko poznatog sinjskog šušura u ljetnim mjesecima!

Grad pod Kamičkom nestrpljivo iščekuje ljetne mjesece, živahnu vrevu i brojna zanimljiva događanja

Nadaleko poznati sinjski šušur u dugim srpanjskim i kolovoškim danima donosi sve sadržajniji program, a osim žarko iščekivane svježine, noću se bajkovito pretvara u čarobnu pozornicu pod vedrim nebom.

Dane će otvoriti drugi Kongres duhovne baštine marijanskih svetišta (7. – 9. srpnja) koji će se odvijati u Samostanu Čudotvorne Gospe Sinjske i u Alkarskim dvorima te veličanstvenim nastupom FA Kralj Tomislav – Auckland (Novi Zeland) KIA ORA Hrvatska. Niz raznolikih glazbenih manifestacija započinje Ljetna glazbena škola (10. – 22. srpnja), a nastavljaju: Nebesa Fest (15. srpnja), S.A.R.S. festival (21. – 22. srpnja), koncert Acoustic Project (23. srpnja), Klape Gospi Sinjskoj (3. kolovoza), Kamičak etno festival (12. kolovoza) i Glazbene večeri na utvrdi Kamičak uz koncert grupe Chui  (19. kolovoza).

Alkarske svečanosti ove godine održavaju se 4., 5. i 6. kolovoza, a proslava blagdana Velike Gospe i Dan grada Sinja 15. kolovoza. 4. i 5. kolovoza rezervirani su, osim za Baru i Čoju, i za tradicionalni Sinjski sajam sela s nastupima brojnih kulturno umjetničkih društava iz Đakova, Međimurja, Otočca, BIH, Sjeverne Makedonije te koncertima grupa Ljuta kuća i Gustafi 

Sinjani i njihovi gosti uživat će u predstavi Kneginja Margareta (29. srpnja), kao i u spektakularnoj Opsadi Sinja 1715. (10. kolovoza). U sklopu Dana antike na nogometnom terenu snage će se odmjeriti utakmicom Delmata i Rimljana (30. srpnja). Najdugovječnija dječja alka, ona Vučkovića, održat će se od 18. do 20. kolovoza.

Svakako su za istaknuti i dvije izložbe u Muzeju Cetinske krajine – Sinj koje se ne smiju propustiti: izložba Vrlić (od 22. srpnja) te izložba Ivan Meštrović (od 2. kolovoza).

Dođite u alkarski grad i saznajte zašto Sinj s pravom nosi titulu destinacije koja osvaja srca svih posjetitelja. Prođirajte slikovitim ulicama i zaronite u lokalnu kulturu. Uživajte u tradicionalnoj gastronomiji koja će oduševiti vaše nepce, a ljubazni domaćini rado će vam predstaviti svoje najbolje specijalitete. Svakim korakom ćete osjetiti autentičnu atmosferu i toplinu koju Sinjani s ljubavlju dijele s gostima. Opipajte puls povijesti, tradicije i gostoljubivosti koji će vas obgrliti na svakom koraku.

Vidimo se u Sinju!

Foto i više: visitsinj.hr