Aktualno

Ekološko edukativna akcija “Nasmješi se more, zapjevajte ribe” budi svijest i potiče na odgovorno ponašanje prema moru i živom svijetu u njemu

Ekološko edukativna akcija “Nasmješi se more, zapjevajte ribe”, budi svijest i potiče na odgovorno ponašanje prema moru i živom svijetu u njemu, upoznaje sa problemima ekološki neodgovornog ponašanja, količini otpada u moru i educira o stanovnicima mora, potiče interes djece i stvara zdrave temelje za budućnost. 

Projekt provodi Turistička zajednica Općine Sutivan. Projekt je odobren na natječaju LAGUR-a Brač, a sufinanciran je sredstvima iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Ukupna vrijednost projekta je  35.647,07 EUR, od čega Europska Unija sufinancira 85%, a Republika Hrvatska 15%.

U sklopu projekta biti će održanaEkološka akcija čišćenja podmorja” koja će uvelike značiti za samo more i živi svijet u njemu ali će i utjecati na lokalno stanovništvo i sve koji budu putem raznih vrsta medija vidjeli koliko se smeća koje moru ne pripada izvadilo za buduće ponašanje i odgovornost.

Postavljanje zabavnih kanti za opuške i instalacije ribe koja predstavlja inačicu kante za plastiku za budućnost potiče lokalno stanovništvo i posjetitelje na odgovorno ponašanje, podsjeća da opušcima i plastici nije mjesto na plaži i u konačnici u moru, potiče na skupljanje otpada prilikom šetnje plažama i kupanja u ljetnim mjesecima.

Kroz projekt planira se urediti jedan zid na ulazu u centar mjesta koji graniči sa morem – tu će biti predstavljene na informativnoj tabli vrste koje žive u moru našeg arhipelaga kako bi se svi upoznali sa njima i napomena da čuvamo njihovo stanište svojim odgovornim ponašanjem i zid će svojim uređenjem predstavljati more i morski svijet u njemu gdje će se sve te životinjske vrste moći vidjeti izrađene od inoxa u prirodnoj veličini.

Ovo će uvelike pomoći edukaciji i razvoju empatije prema životu i moru i očuvanju istog. Isto tako, dio projekta je i kazališna predstava za djecu ˝Plavi planet˝ koja djeci na zanimljiv način dočarava probleme na koje nailaze stanovnici mora.

Umjesto informativno edukativnih flyer-a koji u konačnici završe u smeću izraditi će se informativno edukativni bookmarci koji imaju dodatnu svrhu prilikom čitanja knjiga (osim naravno edukativne koja će informirati o najzastupljenijim vrstama riba u našem moru te važnosti odgovornog i ekološki osviještenog ponašanja).

Više: Turistička zajednica općine Sutivan