Aktualno

Zašto je Baška Voda najpoželjnija turistička destinacija ovog ljeta!

Baška Voda, pitome uvale Promajne, Bratuša i Krvavice, te pitoreskni krajolici Basta i Topića u podnožju Biokova po mnogima su najljepša mjesta ne samo na Jadranu, nego i u svijetu

Kada ti moćno i veličanstveno Biokovo čuva leđa, a zavodljivo Jadransko more ljubi tvoje vale, znaš da te priroda bogato nagradila ljepotama od kojih svima zastaje dah. Ne čudi stoga da je baškovoške plaže Daily Mail svrstao među 10 najprivlačnijih na Sredozemlju, a lokalni vidikovci i ‘nebeska šetnica’ pod Biokovom među najljepšima su na svijetu.

Autentična mjesta bogate povijesti i kulture

Okrepljujuća mješavina morskoga i čistog planinskoga zraka, prozirno i ugodno more, duge bijele šljunčane plaže, vrhunska gastronomija te brojne povijesno-kulturne znamenitosti glavni su aduti Baške Vode, a stapaju se s dalmatinskim šarmom i gostoljubljivošću domaćina.

Baška Voda je čak 4 puta nagrađena Plavim cvijetom sa zlatnim znakom, a Promajna dva puta okrunjena istom nagradom kao najuređenije malo turističko mjesto na Jadranu. Turisti se posebno dive sačuvanim primjercima dalmatinske arhitekture u Bratušu i Bastu, dok se Krvavica, 6 km južno od Baške Vode, uz bijele šljunčane plaže diči i specifičnom prirodnom znamenitošću Krvavice – Ključ kuk, visokom stijenom iznad mjesta. Na padinama Biokova nalazi se pitomi Bast s arheološkim nalazima koji svjedoče o povijesti od prije dvije tisuće godina, dok mjestašce Topići oduševljava sve posjetitelje s čarobnim vidikovcem i specifičnom gastro ponudom.

Za pješake, ljubitelje prirode i rekreativce

Kažu svi da biokovski svježi zrak okrjepljuje bolje od ičega, zato ne propustite prošetati po 5 pješačkih ruta različitih dužina i težina: kroz pitoreskna podbiokovska sela, vrijedne arheološke lokalite, lokacije na kojima se snimala serija “Igre prijestolja”…


Volite li kulturu i povijest oduševit će vas Poučna staza dr. fra Jure Radića, poznatog prirodoslovca, duga 33 km s 14 kontrolnih točaka, a osim uz more, prolazi i kroz mjesta i općine Podbiokovlja te dijelom preko biokovskih planinarskih staza.

No, nema ništa ljepše od šetnji uz samo more – šetnicom u duljini od oko 6,5 km, sve od plaže Ikovac na zapadu Baške Vode, preko plaže Podluka, rivom do središta mjesta, pa prema jugu duž plaže Nikolina i Stazica. Šetnica se nastavlja stazom preko Baškoga polja, Promajne, Bratuša do Krvavice, a uz more se može doći i do 3-4 km udaljene Makarske.  

Ne propustite i brojne druge aktivnosti na otvorenom, posebno u predsezoni i podsezoni – od planinarenja, preko vožnji kajakom (čak i noćnih tura) do izleta biciklom te vožnji turističkim brodovima duž Makarske rivijere.

Čisti hedonizam na sretnih 13 plaža

Većina plaža u općini Baška voda sačinjena je od sitnog bijelog šljunka. Uz prepoznatljivu plavu boju mora, specifičnu za ovaj kraj, sve su plaže pristupačne i okružene gustom borovom šumom pa uvijek pružaju prijeko potrebni hlad.

Ispod raskošnih krošnji stabala često su smješteni ugostiteljski objekti i rekreacijske zone – na vama je hoćete li se pridružiti zabavi i gužvi ili potražiti mir i tišinu na malo udaljenijem kutku plaže.

Više i foto: www.baskavoda.hr