uncategorised

Supetar – slavlje tradicije i otočkog načina života!

IMA LI BOLJEG NAČINA ZA DOŽIVJETI OTOK od ribarske fešte uz klapsku pjesmu?

Mi smatramo da definitivno – nema, a ribarske fešte koje hvalevrijednim snagama pripremaju čelni ljudi Turističke zajednice Grada Supetar sa žiteljima Supetra, Škripa, Mirca i Splitske, pravo su slavlje tradicije i otočkog načina života!

Želite li i Vi guštati u zamamnom okusu srdela i domaćeg vina uz neizostavan začin – glazbu, imamo nekoliko važnih datuma koje valja predbilježiti u svojem putnom itineraru.

To su svakako 29. srpanj, kada se održavaju Doni Voroša – ribarska fešta u Splitskoj, te 12. kolovoz, kada će domaćinom ovakve fešte postati najstarije bračko naselje – Škrip!

Fešta Noć Vrdolca u Supetru (7. srpnja) i u supetarskom parku Glavica (10. kolovoza) ubrojili bismo u nešto što uistinu vrijedi posjetiti, jer će Vam one približiti one iskonske dijelove stare supetarske jezgre, odakle je život krenuo ka gradskoj rivi; a naročitu pozornost iz godine u godinu privlači tradicionalna izložba u Mutnim kalama (5.08.2023. u 21h) u Mircima – sretan spoj umjetnosti, glazbe i gradela, čija popularnost ne jenjava!

Likovna djela domaćih i gostujućih slikara ovješena na zidovima starih kuća savršeno se stapaju s pitoresknim ambijentom ovog malog mjesta, a pokretač ove tradicionalne manifestacije jedan je od najomiljenijih Mrčajana – gospodin Slobodan Lukšić, koji je zbog sličnosti s popularnim svjetskim liderom svojedobno dobio nadimak Gorbačov.

GASTRO SNAGE. Ipak, rijetko gdje se majstorstvo Supetrana u spajanju tradicionalnog i modernog vidi tako dobro kao – na pijatu!

Naime, u duhu aktivnog bavljenja gastro brendiranjem, Supetar je sebi još godinama unazad zadao zadatak na restoranske menije vratiti autohtona jela rađena po receptima bračkih nona, od namirnica prikupljenih u vlastitu vrtu; a kako bi što vjernije prikazao svu raskoš svojih delicija, angažirao je i jake gastro snage food bloggere Mihaelu Vargašević i Vedrana Boškovića, koji svakodnevno objavljuju prave pravcate žive (i ne sumnjamo, preukusne!) razglednice iz supetarskih restorana i konobi.

Osim što su na društvenim mrežama prezentirali čitavu lepezu supetarskih gastro užitaka – od pravih okusnih rapsodija poput raviola s brancinom i savršenog cuvee vina, pa do atraktivnih ljetnih terasa sa sjajnim pogledom i glazbom uživo; Vedran se, poput pravog gastro čarobnjaka, upoznao s doslovno svim etapama pripreme supetarskih delicija – od samog odlaska na tržnicu po namirnice, pa do finalnog rezultata na samom pijatu.

U ovoj promociji sudjeluje čak 8 atraktivnih gastro punktova, većina je ujedno i pet friendly, a zvjezdani uspjeh supetarske gastro priče pokazuje i činjenica kako su u novije vrijeme čak dva mjesna restorana dobila Michelinovu preporuku!

Ukusniju pozivnicu za neko mjesto odavno nismo vidjeli ni čuli – ne znamo za Vas, ali mi smo krenuli spremati putne torbe za prvi trajekt!

Restorani uključeni u projekt “Otključavanje okusa”
Pizzeria-grill „Bonaca“ vl. Mirko Ganić
Pizzeria „Peperoncin“ vl. Marko Gospodnetić
„Kala wine & dine“ vl. Dino Šeparović
Restoran „Otok“ – hotel Osam
Sushi bar „Chopstix“ – Vice Marinković
Konoba „Štorija“ vl. Mate Mladina
Restoran „Families“

Više i foto: supetar.hr