Aktualno

KAŠTELANSKO KULTURNO LJETO Posjetite rasplesana, raspjevana i romantična Kaštela!

POSEBNO ATRAKTIVNA U SAMOM SRCU SEZONE!

BOKUN LIPOGA TEATRA, PRSTOHVAT FESTIVALSKIH NATJECANJA I RED FOLKLORA prokušan je recept za uspjeh, i ujedno i razlog su zašto bismo kraj srpnja i početak kolovoza najradije proveli – u Kaštelima!

Najtopliji ljetni dani u ovom idiličnom gradu nadomak Splita su tradicionalno rasplesani, raspjevani i romantični – pozivamo Vas da provjerite aktualne fjere kojesu nam Kaštelani pripremili u sklopu svojeg Kulturnog ljeta!

SRPANJSKA GLAZBENA PREDJELA. Kaštelanski srpanj odlazi u velikom stilu – uljepšan sadržajima sa tradicijskim predznakom, da bi ustupio mjesto ništa manje uzbudljivom kolovozu. Ukoliko ste ljubitelj nastupa foklornih skupina, a propustili ste veličanstveni 21. Međunarodni festival folklora održan na Brcu u Kaštel Kambelovcu („Za ljubav tance igraše“), obavezno predbilježite 29. srpanj u svojem putnom itineraru – tada će se na trgu Povorje u Kaštel Sućurcu, s početkom u 21.00h, održati 7. Ljetni folklorni koncert „Misečina prosula se kalon“!

Za 25. rođendan festivala nastupaju Tomislav Bralić i klapa Intrade!

Ono što ni sami baš nikako ne bismo željeli propustiti, svakako su Večeri dalmatinske pisme (poljana pored župne crkve sv. Mihovila, Kaštel Kambelovac, 22.7.-23.7., 21:00h) – ovo je događanje svojevrsna alternativna pozornica festivalima klapske glazbe i zapravo preslika cjelokupnog zvučnog krajolika povezanog s fenomenom klape, koja iz godine u godinu okuplja uistinu najeminentnija imena iz ovog žanra. Tako će ovom prigodom u revijalnom dijelu njenog 25. rođendanskog izdanja, nastupiti Tomislav Bralić i klapa Intrade!

Ne propustite ni tradicionalnu Ribarsku feštu, 29. srpnja u 19.00 sati, u portu Kaštela Starog slavlje tradicije i dalmatinskog načina života.

LJUBAVNA LEGENDA KAO BREND KOJIM SE PONOSE. Mala je vjerojatnost da ste bili u Kaštelima, a niste čuli za njihove Romea i Juliju! Naime, Miljenko i Dobrila dvoje su mladih iz dvaju suprostavljenih plemićkih obitelji koje su odista živjele u Kaštel Lukšiću, a njihova sudbina neodoljivo asocira na onu iz najčuvenije Shakespeareove drame. Ponosna su Kaštela na svoju ljubavnu legendu, a tradicionalno joj posvećuju čitavu prvu trećinu mjeseca kolovoza (1.08. – 10.08.). Posjetite svečano otvorenje dana posvećenih ovoj legendi (Novi park, Kaštel Lukšić, 1.08. u 21.00h), u sklopu kojeg će biti prikazano i njeno, među Kaštelanima i njihovim gostima sada već omiljeno uprizorenje – kazališna predstava pod istim nazivom – „Legenda o Miljenku i Dobrili“.

Svega dva dana kasnije, stiže još jedna teatarska poslastica sa romantičnim predznakom – drama „Romanca o tri ljubavi“ (Novi park, Kaštel Lukšić, 3.08. u 21.00h) autora Antuna Šoljana, duhovita i dirljiva dramska igra u stihovima, koja nam kroz 4 središnja lika – Gospu, Službenicu, Viteza i Kapelana – postavlja najzamršenija pitanja o ljubavi i životu, koja su aktualna i dan danas, baš kao i u vremenu križarskih ratova u koje je njena radnja smještena! Nama se sviđaju i filmske večeri u dvorcu Rušinac u Kaštel Lukšiću pod nazivom „Romantika pod zvijezdama“ (7.8-8.8, 21.00h), a kao šlag na kraju ovog dijela događanja, Dobriline glazbene večeri, kada će pozornicom zavladati Petra Perišić, Gina Damjanović i Zsa Zsa uz Gee Gees band (Novi park, Kaštel Lukšić, 10.08. u 21.00h)!

Povirite i Vi na manifestaciju po svom guštu i ispišite s Kaštelanima neku samo svoju, šesnu ljetnu razglednicu!

Više i foto: www.kastela-info.hr