Aktualno

Otvorite srca i nepca – Šoltani pozivaju na Dane otvorenih konoba!

GASTRO ČAROLIJE U SRCU TJEDNA. Planirate li posjet Šolti, odaberite – srijedu! Naime, tada na ovom intrigantnom otočiću nadomak Splita u fokus dolaze – gastro čarolije. 5. srpnja, 12. srpnja datumi su za kada Turistička zajednica otoka Šolte i otočki vinari organiziraju druženje uz šoltanska vina, ali i autohtone zalogaje, a sve je dodatno začinjeno još jednom domaćom poslasticom, onom glazbenom – nastupima šoltanskog vokalno instrumentalnog sastava Sotto voce!

DRUŽENJA SU ZAPOČELA još 5. lipnja u Gornjem Selu na Agroturizmu Kaštelanac, čija je centralna figura zasigurno jedan od pionira proizvodnje najsjajnijih plodova šoltanskog vinarstva, Vicko Kaštelanac, itekako poznat u znalačkim krugovima ljubitelja vrhunske kapljice.

Pored toga što su posjetitelji mogli kušati njihove veličanstvene tapenade od maslina i domaći kruh, gostilo se njihovim odreda vrhunskim vinima (naročito su ponosni na ikonički duo, Villu Superior i Famiju!), a vinarija i kušaonica našle su se i u ulozi domaćina OPG-a Jakupčević – Kalebić! 12. srpnja manifestacija se premjestila u Srednje selo i Vinariju Marinac, koja je oduševila posjetitelje svojim rozeom, pošipima i legendarnim dobričićem; a iduće druženje uz slasne domaće bokune i vina, te taktove šoltanskih klapskih snaga, svim gastronomadima i ljubiteljima dobre kapljice Šoltani predviđeno je za kolovoz!

GLAVNA ZVIJEZDA MEĐU VINIMA. Izvrsna je ovo prigoda da kušate šoltanski dobričić, o kojem najeminentniji stručni nosevi pričaju – u superlativima. Naime, kada su šoltanski vinari utvrdili da je dobričić jedan od roditelja plavca malog, dotjerali su ga do vrhunske kvalitete, te je ovo intrigantno, i kako kažu, najcrnje među dalmatinskim vinima, zavidnom brzinom stalo uz bok babiću i plavcu malom.

Prepustite se i Vi ovoj raskošnoj rapsodiji za nepca – njegovu intezivnu ali elegantnu okusu u kojem ćete naslutiti gomilu sočnog crnog voća (Villa Superior, Kaštelanac), i mirisu koji asocira na suhe šljive i džem od šljiva, te note suhih smokava i timijana u pozadini (varijanta OPG-a Jakupčević-Kalebić)! Nama se sviđa i dobričić OPG-a Marinac, koji zaokupi nepce kao tamna sortna boja čašu, a poput pravog otočkog vina, uz obilje crnog bobičastog voća, osvaja i herbalnim notama!