Aktivni odmor

Predstava “Plavi planet” educira najmlađe Stivanjane o temama očuvanja mora i okoliša

5. srpnja 2023.

Kazalište „Smješko“ iz Zagreba gostuje 7. srpnja 2023 u Sutivanu s predstavom „Plavi planet“. Radi se o ekološko – edukativnoj predstavi koja na zanimljiv i zabavan način educira predškolsku djecu te djecu nižih razreda o temama očuvanja mora, rijeka, jezera i samog okoliša. Predstava se održava u okviru Stivanskog lita.

Kroz interakciju s djecom tijekom predstave, glumica djecu podučava o očuvanju mora i voda, o tome kako nastaju kiše, ali i o tome kako djeca mogu pridonijeti smanjenju smeća. Naučimo zajedno kroz predstavu kako spasiti prirodu i ostavimo čist planet budućim generacijama.

Predstava je održana u sklopu ekološko edukativnog projekta “Nasmješi se more, zapjevajte ribe”, koji budi svijest i potiče na odgovorno ponašanje prema moru i živom svijetu u njemu, upoznaje sa problemima ekološki neodgovornog ponašanja, količini otpada u moru i educira o stanovnicima mora, potiče interes djece i stvara zdrave temelje za budućnost. 

Projekt provodi Turistička zajednica Općine Sutivan. Projekt je odobren na natječaju LAGUR-a Brač, a sufinanciran je sredstvima iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Ukupna vrijednost projekta je  35.647,07 EUR, od čega Europska Unija sufinancira 85%, a Republika Hrvatska 15%.

U sklopu projekta još će biti održana “Ekološka akcija čišćenja podmorja”, postaviti će se zabavne kante za opuške i instalacije riba, također se kroz projekt planira urediti jedan zid na ulazu u centar mjesta koji graniči sa morem  – gdje će biti predstavljene na informativnoj tabli morske vrste našeg arhipelaga kako bi se svi upoznali sa njima i napomena da čuvamo njihovo stanište svojim odgovornim ponašanjem.

Više: Turistička zajednica općine Sutivan