Aktivni odmor

U Sutivanu održano jubilarno šesto izdanje trodnevne biciklističke fešte – Marko Fržop izvrsnom vožnjom do još jedne senzacionalne pobjede!

Od 26. – 28. lipnja u Sutivanu održano je 6. izdanje MTB maratona “Uvati vitar”. Na maratonu je sudjelovalo ukupno 215 biciklista iz cijele regije. Na najzahtjevnijoj stazi Bura duljine 69 km s 1650 m visinskog uspona, koja prolazi preko zahtjevnih terena i najvišeg vrha Brača, Vidove gore, pobjedu je još jednom ostvario prošlogodišnji pobjednik Marko Fržop.

Sutivan i ove godine ima razloga biti ponosan, jer je u periodu od 26. do 28. svibnja zablistao u ulozi domaćina čak 1500 zaljubljenika u biciklizam, od čega se 215 aktivno natjecalo – u najzahtjevnijoj ruti okušalo se njih 40, u srednje zahtjevnoj čak 133 uključujući 20 natjecatelja utrke za E-bicikle, dok se za „najpitomiju“ dionicu odlučilo 55 natjecalja.

Svoj obol natjecanju itekako su dali i najmlađi sudionici – čak osamdesetero djece sudjelovalo je u utrci u nedjelju, 28. svibnja, koja je bila svojevrstan slatki začin ovog događanja na kojem se ne vata samo vitar, već i bogate nagrade i divne uspomene!

BURA VIŠE NIJE BAUK. Da baš svi vole voziti stazama u idiličnom otočkom ambijentu prigodno nazvanim po dalmatinskim vjetrovima, dokazali su motivirani i raspoloženi vozači koji su savladali čak i najzahtjevniju od svih –  70 kilometara dugačku Buru!

Pobjedniku Masters kategorije, Marku Fržopu, bilo je potrebno 03:01:03h za ovaj podvig, dok ga sa neznatnim zaostatkom od 8 minuta slijedi drugoplasirani Marin Deković, a dobru borbu sa ovom „goropadnicom“ među stazama pružio je i trećeplasirani Milan Mesić, stigavši na cilj za 3:23:06h.

Baš kao i najuspješniji muškarci i žene unutar Masters i Grand Masters kategorija, koji su se natjecali u sklopu 20 kilometara dugačke Bonace, te 40+ kilometara dugačkih Vitra i E-Bike utrke, oni su ponijeli i najbolji mogući suvenir s ovog eventa – prigodne zlatne, srebrne i brončane medalje!

MALIŠANI SU UŽIVALI U UVATI VITAR KIDS CORNERU

Dok su natjecatelji vozili utrku, mališani su uživali u vrhunskoj zabavi u Kids corneru puna četiri sata. Interaktivni show Ćiri bu, ćiri ba, Žonglerska radionica, Grafiti radionica, Rimljani GO! štafeta, Bubbles radionica te Lutkarska radionica bili su samo dio nezaboravnog dječjog programa.

ATRAKTIVNI START PAKETI i ove su godine bili dodatna motivacija za priključivanje utrci – osim korisnog biciklističkog accessoriesa, poput prigodne majice, sportskih čarapa Nakamura, te bidona za vodu, energetske pločice i uvijek dobrodošlog vouchera za popust u renomiranoj trgovini sportske opreme, natjecatelje su obradovale i gastro senzacije za nepca – guštalo se u čitavom dijapazonu zamamnih delicija.

Nakon naporne utrke nema ništa ukusnije od hot dogova, Poli paštete i Pik roštiljade, a da ne govorimo o slasnoj tunjevini, bračkoj janjetini i fritulama – samo nabrajanje ovih delicija mami zazubice čak i autoru ovog teksta, a kamoli umornim vozačima! Ništa manje primamljive nisu bile ni atraktivne tombole – dovoljno je baciti pogled na bogat fond nagrada, koji uključuje 2 bicikla ukupne vrijednosti 1400 eur, vikend aranžmane, poklon bonove u ugostiteljstvu, te ono što je uvijek potrebno – kvalitetnu biciklističku opremu.

U subotu navečer druženje se nastavilo do dugo u noć uz gala večeru, proglašenje pobjednika te veliki koncert benda „Ljetno kino“.

Održavanje ove manifestacije podržali su Hrvatska turistička zajednica, Splitsko dalmatinska županija i Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, te brojni drugi.

Jer, iako konkretne laureate imamo, ovdje su pobjednici zapravo svi – natjecatelji bogatiji za nezaboravan vikend druženja i sjajno cikloturističko iskustvo, ali i naš ljubazni i gostoprimljivi Sutivan, koji je još jednom afirmirao svoj zasluženi renome – onaj najbiciklističkijeg malog mista ikada!

www.visitsutivan.com

Foto: Hrvoje Gabrić