Aktualno

AQUAFEST u Varaždinskim Toplicama – posebna atrakcija pod vedrim nebom

Stručni skup Termalni turizam u Hrvatskoj uz ugledne predavače i goste

Sljedećeg vikenda, od 2. do 4. lipnja 2023. Varaždinskim Toplicama zavladat će rimski vojnici, nimfe, božice i bogovi. Već petnaestu godinu prvog vikenda u lipnju, za posjetitelje se priprema bogat i vrlo atraktivan sadržaj u drevnom duhu, obogaćen “rimskim” pričama, a arheološki lokalitet Aquae Iasae postaje velika pozornica. Odlične radionice i pravi glazbeni doživljaj samo su dio programa, a možete i zakoračiti u svojevrsni vremeplov i doznati sve o Rimljanima, upoznati terme Aquae Iasae i zaviriti u hramove Minerve, Jupitera ili Junone.

Bogati program započinje u petak ujutro 5. Međunarodnim stručnim skupom “Termalna voda jučer, danas sutra”. Uvaženi predavači iz Hrvatske i inozemstva razmjenjivat će iskustva o termalnom turizmu, a poseban panel, uz sudjelovanje predstavnika iz Ministarstva turizma, HTZ-a te domaćih i stranih gostujućih predavača, odgovorit će na pitanje gdje je termalni turizam Hrvatske, u odnosu na susjedne zemlje.

U poslijepodnevnim satima na rasporedu su kreativne radionice plesa nimfi,  plesa na svili te izrade antičkog mozaika i antičkog vjenčića, a djeca mogu isprobati svoje vještine na Rimskim dječjim igrama.

U večernjim satima nebo iznad rimskih termi obasjat će atraktivan show s vatrom (21h),  a čarolija se nastavlja koncertom skupine Sudar Percussion Trio, koji će pod vedrim nebom svojom energijom zasigurno oduševiti sve prisutne na arheološkom lokalitetu .

U subotu ujutro budite dio povorke do arheološkog nalazišta, upoznajte nimfe, pogledajte njihovu žrtvu ljevanicu i sudjelujte u programu legija. Točno u podne primamljivi gastro mirisi dovest će vas do rimskih kotlića, a te fine okuse moći ćete i kušati oko 14 h, kad se ocjenjuju i najbolji. Navečer, oko 21 h uživajte gledajući rimsku povorku s bakljama, koja će na nalazištu prinijeti žrtvu božici Dijani Luni, a nakon toga pogledajte pravu poslasticu – predstavu u zraku skupine InspirAntika, skupine Traumatic Arts, čije ćete umijeće dugo pamtiti.  

Nedjeljno jutro obilježit će drugi trail pod nazivom: Putevima rimskih legionara. Trči se kroz arheološko nalazište i nastavlja kroz prekrasan lječilišni park, odakle se trka nastavlja u više pravaca. Trčati mogu svi, no obavezne su prijave na www.stotinka.hr 

Provedite vikend na svježem zraku, istražite ljepote Varaždinskih Toplica I uronite u magičan svijet antike. 

Izvor fotografija za Aquafest: TZ grada Varaždinske Toplice