Aktivni odmor

Predstavljen županijski projekt Skrivena Dalmacija vrijedan 4,5 milijuna eura “Centar je moderna atrakcija koja će posjetiteljima otkriti sve tajne skrivene Dalmacije”

U petak 19. svibnja 2023. u Centru za posjetitelje – Dugopolje održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen turistički projekt Skrivena Dalmacija vrijedan 4,5 milijuna eura. Radi se o edukativanom, multimedijalanom i interpretativnom centru čiji je cilj valorizacija i veća turistička vidljivosti ponude Dalmatinske zagore na domaćem i stranom tržištu.

Predstavljanje projekta započelo je posjetom tisućljetne masline u Kaštel Štafiliću gdje je organizirana storytelling tura pod nazivom „Korjeni Dalmacije“ interpretatorice Ane Jakić. Prezentacija turističkog projekta Skrivena Dalmacija nastavljena je u Dugopolju u sklopu edukacijske dvorane turističkog centra.

– Kad se sjetim ideje naših Tome Balića, Joška Stelle i Zlatka Ževrnje, skepse koja je tada bila, i kada vidim danas velebno izdanje i pravi turistički projekt mogu biti samo ponosan. Osnovna svrha projekta je održivo korištenje prirodne baštine i upravljanje zaštićenim prostorom kroz edukaciju, interpretaciju i prezentaciju zaštićene prirodne baštine s dugoročnim ciljem doprinosa održivom društveno-gospodarskom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini. Ovaj Centar nije samo namijenjen za turističke politike, nego će se one multiplicirati na zajednicu i širiti među lokalnim stanovništvom. Čestitam svima koji su predano radili na ovom projektu, a brojke su za sada veličanstvene. Ponajviše nas veseli što su posjetitelji naša djeca i obrazovni djelatnici. Dugopolje, vrata Zagore – kazao je Stipe Čogelja, voditelj EU projekta i dožupan Splitsko-dalmatinske županije koja je nositelj projekta koji se provodi u sklopu poziva ‘Promicanje održivog razvoja prirodne baštine’. 

U sklopu ovog projekta izrađene su i dvije tematske staze, odnosno tematska odmorišta Mosor-sjever i Mosor-jug, namijenjena prvenstveno školi u prirodi, ali i turističkom razgledavanju i podizanju razine turističke vidljivosti. Projekt se provodi u suradnji s ukupno sedam partnera Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije More i Krš, Općina Dugopolje, Grad Kaštela, Grad Split, Turistička zajednica Općine Dugopolje, Turistička zajednica Grada Kaštela i Turistička zajednica Grada Splita. 

U obilasku je danas sudjelovao i Kristijan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, koji je imao samo riječi hvale za partnere koji su omogućili realizaciju projekta. 

– Ovdje se radi o valorizaciji naše kulturne, prirodne i povijesne baštine te je jedan sjajan primjer kako možemo valorizirati i unaprijediti našu turističku ponudu. Ovo će sigurno biti jedan od motiva dolaska turistima i izvan turističke sezone, posebno veseli i što se priča odvija izvan turističkog središta. Projekt daje dodanu vrijednost Dalmatinskoj zagori i cijelom okruženju koje ima itekako što ponuditi. Ovakav projekt ide u sinergiji s održivim turizmom, a tako radimo na komponenti cjelogodišnjeg turizma – kazao je Staničić dok je sudjelovao u razgledavanju Centra za posjetitelje.

Centar je moderna atrakcija koja će vam otkriti sve tajne skrivene Dalmacije, nadahnjuje sva osjetila i zainteresira posjetitelja da otkriva bogatstvo naše županije. Otvoreni smo krajem siječnja i od tada nas je posjetilo više od četiri tisuće posjetitelja. Prepoznale su nas razne obrazovne ustanove, tako smo ugostili 25 škola i 15 vrtića, koji su doveli preko 2200 djece i 190 profesora, nastavnika i odgajatelja. Kako nam je edukacija na prvom mjestu, možemo se pohvaliti kako smo do sada proveli preko 50 kreativnih radionica. Individualnih posjetitelja je bilo preko tisuću, a uz potporu turističkog sektora dogovorili smo i ‘Zelenu liniju’, poludnevni izlet autobusom koji, osim nas, obilazi Klis i etno selo Stella Croatica. Centar je postao u pravom smislu riječi ‘Vrata Zagore’. Nastavljamo i dalje s ovakvim aktivnostima i spremno dočekujemo turističku sezonu – poručio je voditelj Centra Marko Antonije Bitanga. 

U nastavku predstavljanja projekta Skrivena Dalmacija organizirana je šetnja poučnom stazom Mosor sjever gdje je upriličen marendin s domaćim proizvodima hrane i pića, poput domaćeg pršuta i sira, kruha ispod peke, soparnika, slastica, rakija te bijeloga i crnoga vina. Nakon marednina u prirodi predstavljanje projekta završilo je posjetom špilji Vranjači gdje je novinare dočekao domaćin i voditelj Marko Punda.

Za sve zainteresirane Centar za posjetitelje Skrivena Dalmacija – Dugopolje organizira Dane otvorenih vrata od 02. – 04. lipnja 2023. Posjet centru te sudjelovanje na brojnim edukacijama i radionicama za djecu i odrasle bit će besplatan, a prijaviti se može na broj telefona 021 202 073 ili putem maila [email protected].